Seniorernas revansch: Vi är tillbaka!

Den 3e livsåldern.

Hälsa | ARTIKEL | FEB 2022

Den förväntade livslängden har ökat dramatiskt och numera finns fyra livsåldrar, och den tredje bär många av ungdomens kännetecken.

Den förväntade livslängden har ökat dramatiskt och numera finns fyra livsåldrar, och den tredje bär många av ungdomens kännetecken.

På kylskåpsdörren hemma hänger ett favoritcitat: ”Ungdomen vore ett idealiskt tillstånd om det kom senare i livet.” Sug på den.

När uttrycket myntades för cirka 100 år sedan var den förväntade genomsnittliga livslängden runt 50-60 år i länder som Sverige. Du var ung mellan 13-20, du blev snabbt äldre och sedan ajöss: 1, 2 och 3. Så är det inte längre och när arbetsgivare inser att du kan rekrytera både ungdom och livserfarenhet i en och samma person, ja då öppnar sig nya fantastiska möjligheter.

Det nya är att den förväntade livslängden har ökat dramatiskt och numera finns fyra livsåldrar, och den tredje bär många av ungdomens kännetecken.

Om du till exempel är född 1955 förväntas du i genomsnitt bli 87 år gammal, enligt SCB, och du

som är född 1985 förväntas bli 90.  Den tredje tidsåldern börjar, enligt forskares definition* med ålderspensionering och slutar med beroende av andra för att klara vardagen. Det kan röra sig om 15-25 år då du är frisk, barnen är vuxna, du är ekonomiskt tryggad, du har mycket tid till ditt förfogande. Jämför med anställda i 30-40-års åldern, till exempel småbarnsfamiljer: bägge jobbar, vabbar, har föräldrar som behöver ses efter och kämpar dagligen med livspusslet och många med risk för skilsmässa och utbrändhet.

Som jag skrev i en tidigare artikel är fördomar mot att anställa äldre påtagliga i det svenska arbetslivet. Personer runt 60 kallas mycket sällan till intervju i en rekrytering, och redan vid 40-45 ses människor som”äldre.”  Det är diskriminering, ålderism. Och det är korkat.  Arbetsgivare vinner på att ta tillvara på den där Tredje åldern.

Men, säger skeptikern, äldre personer är ju mindre flexibla, drar sig för nya idéer, har sämre minne och funkar på det hela taget sämre fysiskt än yngre personer. Nja, sådana drag hör inte nödvändigtvis till ålder utan varierar från individ till individ, och det kan du sålla bort genom kunnig rekrytering. Rent biologiskt springer en äldre person inte lika fort som en yngre, sant, men minne för till exempel fakta och språk är biologiskt sett bättre och flexibilitet och motstånd mot nytt handlar ofta om attityd snarare än om ålder. Lägg därtill kunskaper och livserfarenheter som samlats under åren.

En granne på mitt landställe i Sörmland är rektor för ett större distrikt i en mellanstor svensk stad. En solig dag när vi fikade under grannens äppelträd frågade jag:

- Jag hör att det är mycket svårt att få lärarutbildade lärare. Vad kräver du istället, i samband med rekrytering?

Hon tittade på mig med kaffekoppen i ett fast grepp och sade på fullt allvar:

- Armar och ben.  

Armar och ben?

Ja, det behövs en ”body” i klassrummet, förklarade hon. Ofta kan det vara helt nykläckta studenter, som extraknäcker som lärare. .

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Jag minns när jag gick i högstadiet – det var i och för sig ett tag sedan: Vår bästa och mest populära lärare var en pensionerad major som undervisade i fysik.  

Undersökningar visar att många äldre med kunskaper kan tänka sig undervisning i Tredje åldern, inte minst om det är flexibla arbetstider och kanske i begränsad omfattning. Men var finns rutiner, IT-system och vilja att ta till sig denna pool av resurser? Det gäller förstås inte bara lärare, utan alla möjliga sektorer.  

Dags att tänka till och för många att tänka nytt. Det är också nödvändigt på ett nationellt plan. Konjunkturinstitutet, Pensionsmyndigheten och ekonomer talar i allt högre tonläge om att samhället inte mäktar med att bära hur många icke produktiva seniorer hur länge som helst.

När pensionssystem infördes i början av förra seklet, var de flesta döda när det var dags att pensionera sig. Nu lever man 20-25 år till…  

Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

  • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

* Den tredje åldern en kunskapsöversikt.
Växjö universitet

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill