Varför detta motstånd mot tidsrapportering?
Kommunicera | Planering | ARTIKEL | APRIL 2022
Många anställda anser att tidsrapportering tar för lång tid.
Att dokumentera nedlagd tid på olika uppgifter är både viktigt och ofta helt nödvändigt, i synnerhet om du ska redovisa debiterbar tid för din kund. Varje timma som går in i systemet är en intäkt. Och företagsledningen får en mätbar överblick av hur och till vad resurser utnyttjas. Det är bra saker. Men hos medarbetare uppfattas tidsrapportering ofta som irriterande, en del blir rentav förbannade. Varför? Och vad kan du som chef göra åt det?
Det korta svaret om orsak till motståndet är: stress! Du som är medarbetare kanske är sen med olika arbeten, ska möta deadlines, har en orolig kund som ringer, ska hämta ett barn på dagis direkt efter jobbet. Och så får du höra:
”Du måste tidsrapportera!”
”Jag gör det imorgon.”
”Nej, vi måste ha dina timmar nu!”
Du tvingas avbryta vad du gör – plötsligt är tidsrapportering viktigare än allt annat, och som vi uppmärksammat i en tidigare artikel kan det ta upp till 20 minuter att hitta tillbaka till samma koncentrationsnivå efter avbrott.
Att motståndet mot tidsrapportering är ett generellt problem märks på många sätt, och tar sig många uttryck, till exempel i reaktionerna på en skulptur jag skapat som visar långfingret i en välkänd gest. Min fru, som för övrigt är vd på ett mindre företag, föreslog att jag skulle skriva ”Tidsrapportering” eller ”Time reporting” intill fingret.
Och se, folk skrattade igenkännande och flera har köpt ett sådant finger.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Så vad kan du som företagsledare göra för att förbättra inställningen till tidsrapportering?
Här har du tre tips:
- Många anställda anser att tidsrapportering tar för lång tid. Och de har rätt!
Systemen är ofta omständliga och för detaljerade.
Åtgärd: Se till att förenkla och effektivisera med vettiga gränssnitt, bra tillgänglighet och så lite informationsplikt som möjligt. - Är tid ett relevant sätt att mäta produktivitet? Det är en viktig fråga, särskilt i kreativa yrken.
Se till exempel min artikel (länk) om hur hjärnan jobbar när du inte gör något.
Åtgärd: Ibland är det bättre att mäta resultat och utgå från fasta priser. - Många retar sig på att tidsrapportering är en form av övervakning i tayloransk anda.
Åtgärd: Öka motivationen genom att förankra nödvändigheten och var öppen för att göra justeringar i mätningarna.
Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag: ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”. Har skrivit Handbok för tankspridda, Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Planering