Vatten som hjärnbroms för glädje och välmående

Anneli Godman: "Att bromsa en skenande hjärna med hjälp av vatten är en enkel strategi, särskilt så här i sommartider."

Hälsa | ARTIKEL | JULI 2017

Att ha kontroll på sitt hjärnkontor är en väg till glädje och välmående. Inte helt självklart och inte helt lätt i tider av multitasking, splittring, ständiga stimuli, hotfullhet, rädsla och medföljande känslokaos. Hjärnforskarna bjuder oss användbara strategier, det är upp till var och en att använda dem. 

Rörelse och full fart leder framåt. En obestridlig sanning. Eller? Det blir allt mer tydligt att full fart kan leda oss rakt ner. Ner i diket. Med påföljder som hotar både hälsa, arbetsklimat och relationer.

När vi kör på för fullt blir vi lätt fartblinda och omedvetna eftersom vår autopilot kopplas på. Den behövs för att vårt system ska klara den höga farten. Då agerar vi utifrån det som är minst kostsamt för hjärnan. Följden blir att vi inte utvecklas utan fastnar i standardtankar och automatiserat beteende vilket kan leda till att vi tackar ja till en sommarfest, resa eller släktträff mer än vi orkar med. I det läget bekräftar vi lätt våra egna sanningar om oss själva och omvärlden, som att det inte skulle gå att tacka nej. Ofta är dessa sanningar alternativa, som så många andra tankar som omger oss.

Aktivitet och stillhet utvecklar hjärnan
Att bromsa och stanna upp hjälper hjärnan att utvecklas, förutsatt att det också finns något att utvecklas kring, det vill säga att vi tar in nya intryck, utmanar oss själva i vardagen, lär oss nytt, reflekterar och provar andra perspektiv. Det gäller alltså att ha en balans mellan aktivitet och stillhet. Den ena tappar i värde utan den andra.

I skrivande stund är det sommar och för många hägrar en efterlängtad semester. Det finns massor av råd runt omkring oss vad vi ska tänka på före, under och efter semestern. Men en semester och dess ner- och uppladdning kan se ut på tusentals olika sätt. Jag tror att något av det viktigaste vi kan ägna oss åt är att vara snälla mot oss själva. Då blir det också lättare att vara snälla mot varandra. Världen behöver snälla människor.

Att vistas vid eller i vatten gör oss gott

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Vill du göra något gott för dig själv, och samtidigt bromsa inflödet till din hjärna, kan du besöka en strand. Det går förstås utmärkt att göra under vilken årstid som helst. Den kan också se olika ut, det behöver inte vara den vackraste stranden i världen. Det är nämligen vattnet som gör oss så gott. Det spelar ingen större roll om det är vatten i havet, en stilla å, en brusande fors, en pool – eller vattnet i duschen!

I närvaro av vattenljud lugnar hjärnan ner sig, till skillnad från när hjärnan ständigt får stimuli från de ljud vi dagligen omges av; människors prat, trafikljud, musik, film, dataspel och så vidare. Ljudet av vatten har en lugnande effekt på hjärnan och vårt kloka undermedvetna får en chans att verka och påverka oss som den källa till kreativitet och problemlösning det är. ”Heureka moments” uppstår ofta i duschen, under paddelturen eller när vi bara sitter och glor på vattnet och lyssnar på dess eviga ljud. Hjärnan bromsar in och i den yttre stillheten uppstår en inre aktivitet i det vi kallar hjärnans default mode network och som behöver få vara med för att vi ska komma fram med något nytt.

Vattnets meditativa inverkan
Att vistas vid vatten har en meditativ inverkan på kropp och sinne. För många är det lättare att fokusera på vattnets speglingar, glitter och kluckande än på andningen som man ofta är hänvisad till vid meditation. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra. Att många typer av meditation har en god inverkan på oss människor har förhoppningsvis inte undgått någon. Att stilla sig och fokusera sänker stressnivåer, mildrar ångest, smärta och nedstämdhet och bidrar till mental klarhet, fokus och bättre sömnkvalitet. Ur detta kommer också en stärkt förmåga att knyta an till andra.

Så, ett enkelt sätt att vara snäll mot dig själv, och andra, i sommar är att vistas vid eller i vatten. Naturligtvis utifrån dina egna förutsättningar. Den som är rädd för vatten har troligen mer glädje av en lång dusch än en tur i en roddbåt. Och den som blir avskräckt av tanken på en fullpackad strand med stojande barn och skränande vuxna kanske ska ge sig en annan tanke. Det finns lugna platser vid vatten för oss alla.

Ge dig en skön sommar!

Källa: Wallace J. Nichols, marine biologist, Huffington post

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

 

Faktaruta:

Vill du påbörja en förändringsresa genom att skapa mer sinnesro i ditt liv?

Prova någon av Annelis webbkurser på Motivation.se!

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill