Vår motivation är högst personlig

Ledarskap | BLOGG | AUG 2013

Sommartider är semestertider och även en jämställdhetsexpert behöver återhämta sig. Därför skriver Jenny Claessons kollega Pernilla Alexandersson detta blogginlägg istället för Jenny. Det passar bra eftersom Pernilla är skicklig på just stresshantering och jämställdhet. Här kommer hennes tankar om hur du behåller motivationen för arbetet när hösten drar igång igen. 

Sommartider är semestertider och även en jämställdhetsexpert behöver återhämta sig. Därför skriver Jenny Claessons kollega Pernilla Alexandersson detta blogginlägg istället för Jenny. Det passar bra eftersom Pernilla är skicklig på just stresshantering och jämställdhet. Här kommer hennes tankar om hur du behåller motivationen för arbetet när hösten drar igång igen. 

Det finns sex olika områden inom vilka man kan säga att en balans förebygger ohälsa och utbrändhet och en obalans riskerar detsamma. Dessa är:

  1. Arbetsbelastning
  2. Känslan av att ha kontroll
  3. Återkoppling, uppmärksamhet och erkännande
  4. Den sociala omgivningens stöd
  5. Känslan av rättvisa och respekt
  6. Meningsfulla och värdefulla arbetsuppgifter

Fundera en stund, vad betyder dessa för dig personligen och för de i din närhet på arbetet? Vad händer om du känner obalans eller underskott inom något eller flera områden? Hur kan du skapa balans, både för dig själv och för de du arbetar med?

Själv blev jag utbränd för över sex år sedan. Jag hade en orimlig arbetsbelastning och känslan av att ha kontroll fanns inte där. Jag upplevde också att återkopplingen inte var tillräcklig, inte främst beröm utan helt enkelt bara återkoppling. Är jag på väg åt rätt håll eller inte? Kan jag göra det här bättre? Hur kan jag utvecklas?

Den sociala omgivningens stöd var inte heller att räkna med, jag var singel med en hyra att betala själv och mina arbetskollegor var så olika mig eftersom jag var yngst på arbetsplatsen och nästan alla andra hade barn. Känslan av rättvisa och respekt blev inte heller balanserad, bland annat för att jag som kvinna inte hade lika mycket i lön som mina manliga kollegor, trots att jag utförde samma jobb. Sist men inte minst så överhopades mina meningsfulla arbetsuppgifter med administration och långa ineffektiva möten.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Känner du igen dig?

Den vanligaste frågan jag får efter att jag och min vän Sanna Lilie skrev boken Brinntid - en bok om utbrändhet och ojämställdhet är just: Pernilla, hur vet jag om jag är i riskzonen för att bli utbränd?

Mitt svar blir alltid: känner du en obalans på ett eller flera områden här ovan och samtidigt känner en olust, en känsla av att ge upp och att kroppen börjar säga ifrån, med många sjukdagar och konstiga symtom? Ja, då är du i riskzonen och då är det bara att dra i alla bromsar och ägna all tid åt att få ordning på balansen igen. 

Det är förstås högt ställda krav som är orsaken, säger de flesta. Jag svarar att det är faktiskt en myt. Det kan vara för lågt ställda krav också, att du inte riktigt upplever att du får komma till sin rätt. Som om att man ständigt jagar ”sitt bästa jag”. Det här tror jag kan vara extra vanligt för kvinnor.

Föreställningarna om en kvinna i arbetslivet är präglat av stereotyper och vår envishet i att klamra oss fast vid att kvinnor är en grupp, medan män är individer. Alla kvinnor blir omotiverade eller utbrända av samma anledningar oavsett personlighet – tycks folk tycka. Medan män har en individanpassad motivation som bygger på mannens personliga drivkrafter. Det här är såklart fel, vi är alla människor, och vår motivation är vår högst personliga, oavsett vår könstillhörighet.

Så när du bygger den bästa miljön för dig att trivas och motiveras i, försök att skapa en balans mellan i de sex olika områdena ovan. Utgå också från att föreställningar om hur du är som man eller som kvinna kommer att påverka hur folk ser på din motivation, din förmåga, din lön och din prestation.

Stanna inte i det konstaterandet dock, utan gå vidare i din personliga utveckling. Att din könstillhörighet påverkar din vardagliga situation är inte det slutgiltiga svaret. Det sista du ska säga till dig själv är: jag är människa först och främst, det är mänskligt att ha en högst personlig förmåga och drivkraft och den som känner mig själv allra bäst finns inom mig. 

Om Pernilla Alexandersson

Pernilla Alexandersson är vd på Add Gender som hon grundade 2008 och arbetar bland annat med varumärkesstärkande jämställdhetstjänster såsom beslutsunderlag, kompetensutveckling och rådgivning inom jämställdhet. 

Jenny Claesson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill