Ratta med fokus bland frestelserna

Anneli Godman: "Slutsatsen är enkel: vill du fatta kloka beslut, kunna planera med god överblick eller vara en god lyssnare – gör det med fokus."

Hälsa | ARTIKEL | FEB 2014

Ratt och bil

Ratt och bil

Du är, som van bilförare, ute och kör bil och har samtidigt ett skarpsinnigt samtal med en passagerare. Det går utmärkt, färden är säker och uppmärksamheten delas galant mellan bilkörningen och samtalet. Tills du kommer till en rondell och behöver fundera över vilken fil du ska välja för vidare färd. Du tystnar, din passagerare som ser och känner av situationen tystnar likaledes och hela din uppmärksamhet riktas på att sakta ner, lägga dig i rätt fil, hålla koll på trafiken i rondellen och, när vägen är fri, säkert ratta in i och ut ur rondellen för fortsatt färd. Samtalet kan fortsätta.

Lade du märke till vad som hände? Det gick utmärkt att utföra två uppmärksamhetskrävande uppgifter samtidigt – samtala och köra bil – tills en situation som krävde aktiva val och beslut uppstod. Då gick det bara att fokusera på det. Även om rondellen var välkänd, eftersom trafiksituationen växlar. Om samtalet fortsatt hade antingen något i samtalet gått dig förbi eller så hade du kunnat missa en bil i rondellen.

Slutsatsen är enkel: vill du fatta kloka beslut, kunna planera med god överblick eller vara en god lyssnare – gör det med fokus, även om det är frestande att tro att du är mer effektiv när du gör allt samtidigt. Det är du inte. Resultatet bir oftast sämre också.

Splittrad uppmärksamhet sänker vår prestationsförmåga radikalt.

Vi överskattar oss...

Det finns studier som visar på ett tapp på 10 poäng på en IQ-skala, när vi till exempel ägnar oss åt ständigt mejlande samtidigt som vi gör andra arbetsuppgifter som kräver lite fokus. Vi överskattar väldigt ofta vår förmåga att hantera krävande uppgifter samtidigt.

Så när du ska analysera förra årets resultatrapport, stäng av mejlen och telefonen en stund. Ska du skriva en ny offert till dina viktiga kunder och verkligen komma med nya och smarta lösningar på kundens problem, stäng av mejlen och telefonen en stund. Du vinner både tid och kvalitet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Det är märkligt att det här uppfattas som kontroversiellt av många. Jag hörde, senast härom dagen, av en kund till mig som blir coachad i mental ergonomi, att han ofta får mothugg när han pratar om sina nyvunna kunskaper och vinsterna med att lite oftare fokusera på en sak i taget.

Folk tittar på honom som om han talar grekiska. Och fortsätter att knappa på sina mobiler.

Egentligen är det ju ganska lätt att förstå, och om man skulle ta sig omaket att vara medveten om sig själv och studera sina handlingar och sin effektivitet under några timmar skulle man ganska snabbt förstå det hela.

"Neurons that fire together wire together"

Det skrivs en hel del om detta i nuläget. I skrivande stund har DN en artikelserie på Insidan med rubriken ”Du digitala nya värld” där bland andra Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid KI, uttalar sig i en artikel med rubriken ”Biologin sätter käppar i hjulet för vad vi klarar av”. Jag lånade exemplet om bilkörningen och rondellen från honom.

Jag citerar Torkel: ”Jag tror på en framtid där människor har lärt sig att sålla information och blivit medvetna om hur viktigt det är att träna hjärnan för att hålla den i god form.”

Idag vet vi att vi tränar hjärnan när vi gör det vi vill att den ska bli bättre på. ”Neurons that fire together wire together” har blivit ett populärt uttryck som symboliserar hur vi kan förändra vår hjärna.

Jag har själv många gånger undrat varför vi då inte blir bättre på multitasking när vi ägnar oss så mycket åt det. Men det verkar som själva uppmärksamheten är en faktor som i kombination med uthållighet ger tillväxt och utveckling för hjärnan.

Till exempel tycks actionspel i datorn kunna förbättra förmågan att snabbt uppfatta och filtrera saker som händer i spelet, men först efter lång och fokuserad träning. I sin bok ”Den översvämmade hjärnan” berättar Torkel Klingberg om en studie hans team genomfört, där barn med ADHD i stor utsträckning fick bättre koncentrationsförmåga i sin vardag genom att öva förmågan i särskilt utformade datorprogram. Resultaten har replikerats i flera andra studier.

Fokus och utveckling

Hjärnan verkar gilla fokus. När vi sysslar med något och är fokuserade på det, skapar vi möjligheter för hjärnan att utveckla sina nätverk och rent av skapa nya. Att ständigt hoppa mellan uppgifter har ingen uppbyggande effekt. Det är som på gymmet. Om jag skulle springa från benpressen, till bänkpressen, till latsdraget och tillbaka till benpressen och köra några repetitioner här och några där skulle jag nog inte bygga mycket till muskler. Jag skulle nog mest känna mig jagad och otillfredsställd med träningen.

Vem vet, kanske kan vi bli bra på multitasking om vi är riktigt envisa och håller ut. Det återstår att se. Eller så tappar vi hjärnkapacitet på vägen. Det finns indikationer på att Flynn-effekter (förhöjd IQ i varje ny generation) håller på att avta och kanske till och med utebli.

Torkel Klingberg menar att den som vill klara att messa, mejla och tala i den smarta telefonen samtidigt kanske ska börja spela piano, jogga varje dag, läsa den senaste Nobelpristagarens alla böcker och träffa sina bästa vänner så ofta det går.

Då utvecklas hjärnan.

Jag undrar i mitt stilla sinne om man på vägen upptäcker nya värden i livet.

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Webbkurs i ämnet

Fokus - en byggsten för hjärnan - 3 veckor

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill