Öka din kognitiva förmåga – sluta multitaska

Varför bråka om multitasking?

Hälsa | Coacha | ARTIKEL | JUNI 2019

Ju mer vi förstår om hur hjärnan fungerar desto bättre förutsättningar har vi att hantera allt det fina som utvecklingen för med sig

Ju mer vi förstår om hur hjärnan fungerar desto bättre förutsättningar har vi att hantera allt det fina som utvecklingen för med sig

Multitasking har blivit en het fråga i dagens värld av mobiler och öppna kontorslandskap. Vad är egentligen problemet? Vad händer i hjärnan när du gör flera saker samtidigt?

En gång tog jag med mig soporna till jobbet. Jag hade med mig den fulla plastpåsen på bussen, i hissen och ända fram till mitt skrivbord. Jag insåg vad jag bar på först när mina kollegor började gapskratta. Var detta multitasking?  Ja, en typ av. Uppdraget var att gå ut med soporna samtidigt som jag var på väg till jobbet. Ett otroligt enkelt uppdrag kan tyckas. Och det misslyckades. Det som klickade var att i rätt ögonblick bli medveten om att nu ska soporna till soptunnan. Jag var så inne i mina inre tankar. 

Det är som historien om de två professorerna som möts i ett gathörn. De pratar intensivt med varandra. Mot slutet av samtalet säger den ene: 

– Vilket håll kom jag ifrån när jag kom hit? 
– Ja, men du kom ju därifrån.
– Tack! Då vet jag att jag har ätit lunch.

Med automatiserade beteenden kan vi utföra enkla, rutinartade saker och samtidigt ha tankarna på annat håll. Som att promenera och lyssna på en blogg, eller kör bil och prata med en medpassagerare. Svårigheten uppstår när du ska göra två uppmärksamhetskrävande saker samtidigt, som att skicka sms och köra, något som idag är strikt förbjudet av det enkla skälet att det är livsfarligt. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Forskning visar att multitasking raderar ditt fokus

Ditt uppmärksamhetsspann är som ljuskäglan från en pannlampa. Tänk dig att du är i en mörk trädgård. Det prasslar till i en buske. Du vänder ljuset/ditt fokus ditåt. Du anstränger dig att se vad som låter. Är det en råtta?! Nej. Det är ju en boll. Du observerar inte samtidigt vad som är vid sidan om eller bakom dig. Du ser bara busken och bollen. Men nu ropar din dotter på dig. Du vänder dig om. Busken faller i mörker.

Faktum är att människan kan endast fokusera på en sak i taget. 

Multitasking låter som att du gör fler saker i samma ögonblick. I själva verket växlar du snabbt fokus från en sak till en annan. Ficklampans ljuskägla flippar fram och tillbaka.

I vissa jobb kan det vara en styrka att växla fokus, till exempel i olika serviceyrken eller i övervakning, men om du behöver kontinuerligt fokus på en uppgift är multitasking en svår fiende. 

I ett klassiskt experiment från en studie vid Carnegie Mellon University är försökspersonen fullt koncentrerad på att köra bil i en simulator.  (Bild A:) Specifika delar av hjärnan är engagerade i uppgiften. Plötsligt och under körningen ger försöksledaren uppgifter om något helt annat än denna övning. (Bild B:) Stora delar av hjärnan som var engagerade i körningen slocknar, samtidigt som du har svårt att uppfatta de nya instruktionerna.

Fokus

Det här kunde lika gärna vara på jobbet. Du blir störd av arbetskollegor, av ett WhatsApp-meddelande eller annat. Att byta fokus går blixtsnabbt, men att komma tillbaka till det fokus du hade på din ursprungliga uppgift kan ta flera minuter, eller mer. Och när du byter fokus är delar av hjärnan fortfarande engagerad i den ursprungliga uppgiften (av så kallade uppmärksamhetsrester) vilket innebär att din hjärnas kapacitet att fokusera på en ny uppgift är tillfälligt begränsad. 

Kruxet är att detta sen byggs på. Om du utsätts för ideliga avbrott saktar det successivt ner din hjärnas kapacitet. Du blir i den här miljön lite dummare. Du minns också sämre. Hjärnan kodar minnen som bäst när du är fullt koncentrerad. 

I sin bok Brain Rules citerar John Medina studier som visar att det tar människor runt 50 procent längre tid att slutföra en uppgift om de blir störda och de gör 50 procent fler misstag. Man kan spekulera i vad detta betyder för företagens effektivitet och människors tillfredsställelse på jobbet.

Mobilen sänker din kognitiva förmåga

Mobilen är en underbar uppfinning, men den lockar till multitasking. Hjärnan är programmerad att uppmärksamma nyheter och få dopaminkickar, och det kan vara svårt att låta bli att titt som tätt titta i den lilla manicken, i synnerhet om den plingar till. I USA kollade människor sin mobil i genomsnitt 52 gånger om dagen, enligt en undersökning av revisons- och konsultföretaget DeLoitte från 2018. I åldrarna 18-24 år var snittet 86 gånger om dagen. När människor gör det för dopaminkicken, snarare än själva nyttan, kan det vara fråga om missbruk i likhet med spelmissbruk. 

Andra undersökningar visar att din kognitiva förmåga minskar även om mobilen ligger passiv i din närhet. Din hjärna är i beredskap på att det ska komma något intressant från den lilla apparaten, enligt en rapport från Austin University of Texas. I många svenska skolor har man äntligen börjat ta konsekvensen av detta och mobiler samlas in innan eleverna går in i klassrummet, och på kontor finns avdelade områden där mobilen måste vara avslagen och inga andra störningar får förekomma för att ge plats åt koncentration. Kontorsföretag säljer allt från skärmväggar till mer eller mindre ljudisolerade små mobila kurer där anställda kan sitta avskilda.  

Tekniken har vällt in över oss med fantastiska funktioner, men det finns baksidor och ju mer vi förstår om hur hjärnan fungerar desto bättre förutsättningar har vi att hantera allt det fina som utvecklingen för med sig. Som jag brukar säga i mina föreläsningar apropå multitasking: 

  • Gör en sak i taget.
  • Ta bort störningsmoment.
  • Disciplinera din användning av mobilen.

Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

  • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Coacha

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Coacha

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill