Hybridteam och ensamhet
En sak vet jag inombords: vi kan göra mer positiv skillnad för varandra på jobbet.
Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2022
Vi är så avgörande för varandra.
Det mellanmänskliga är nu viktigare än någonsin. Se till så ingen “faller mellan stolarna” i vårt nya flexliv på jobbet.
Vi åker till jobbet igen men är på kontoret olika dagar. Vem håller koll på att alla mår bra? “Skulle Kalle inte vara inne på tisdag? Nej jag tror det är torsdagar.” Det finns risk att medarbetare som tappat motivationen “gömmer sig” i vårt nya hybridliv. Den mellanmänskliga omsorgen behövs därför mer än någonsin, och system som fångar upp ALLA. Det bygger psykologisk trygghet, det forskning visar är avgörande. Läs artikeln om “kvinnan som kom tillbaka” av Lena Gennerud, vår expertskribent för Empowerment.
Jag har förmånen att vara lärare på Medborgarskolan ibland, att ha egna klasser. Det ger energi att se människor växa, och själv ha både ansvaret och möjligheten att leda och påverka en grupp. Som konsult, i min vanliga roll, jobbar jag för chefer och deras team. Som lärare är det jag som är ansvarig. Det var i slutet av förra terminen som jag ställdes inför en viktig situation. En kvinna I klassen ville hoppa av.
Hon hade varit sjuk och sedan på semester. Nu närmade vi oss finalen på den diplomutbildning hon gick. Hon hade varit på alla lektioner, bidragit I diskussioner, gjort sina “läxor” och varit del av vår gemenskap. Finaluppgiften var att ta fram en kampanj i marknadsföring tillsammans med andra, och hon hade missat en del av förberedelserna under sin frånvaro. Hon hade också fått mer att göra på sitt vanliga jobb. Därför skrev hon att hon ville hoppa av.
Det hade varit så lätt att släppa henne där; det var en frivillig utbildning och hon hade redan lärt sig massor. Kanske skulle det bli för jobbigt att vara med på kampanjen, kanske vore det mer “hållbart” för henne att sluta, för ibland är det för mycket och man ska välja bort. Men jag kände att det inte var rätt. Inte mot henne, inte mot klassen och inte för mig som ledare. Vi behövde henne. Vi behövde hålla ihop. Vi skulle gå I mål, tillsammans. Och så var det en sak till:
Hon hade verkat glad över utbildningen. Hon hade använt förmågor och talanger hon inte fick utlopp för på sitt vanliga jobb. Det hade gett henne kraft. Jag ville ge henne chansen att få mer av det.
Kraften I att känna sig värdefull
Hon stannade. Hon valde att vara kvar I vår gemenskap och jag är så glad för det. När kampanjerna var klara och alla fått sina diplom ordnade klassen en gemensam middag. Jag hamnade bredvid kvinnan som varit nära att lämna oss. Vi hade inte träffats “på riktigt” tidigare eftersom utbildningen varit digital. Förutom att det var helt underbart att träffa alla – vilka trevliga människor det finns, varje klass jag haft är magisk – så pratade kvinnan och jag om vad som fått henne att stanna med oss.
Det mellanmänskliga avgjorde: Det var för att hennes klasskamrater, som satt runt oss på den spanska restaurangen denna härliga kväll, hade hört av sig. Chatten I vårt gemensamma klassrum hade exploderat. Det var för att jag som ledare hade ringt och talat in ett personligt meddelande från fröken Lena. Hon hade upplevt att det gjorde skillnad för oss om hon kom eller inte. Hon förstod att hon skulle blivit saknad om hon försvann.
Hon var en viktig del av vårt team. Och det budskapet nådde fram. Därför gick vi i mål tillsammans.
En ny tid med ett hybridliv på jobbet
Innan pandemin var alla på kontoret. Under pandemin – för de som kunde jobba hemifrån – var ingen där. Nu kommer vi se en ny arbetsform växa fram. Jag har hört om arbetsgrupper som bestämmer en gemensam dag i veckan där alla ses på kontoret. Det låter bra. Många kommer trivas i det nya flexlivet; slippa resa, kunna jobba digitalt och så träffas ibland.
Men för den som mår dåligt, tycker livet är tungt, inte hinner träffa chefen dagen på kontoret när man vill finna en ljusning – han och hon kommer att kunna “gömma sig”. När motivationen går ner kan vi stänga av fotot under digitalmötet. Men så har vi ju haft det hela pandemin – vad blir skillnaden?
Skillnaden är att vi inte längre vet “var vi är”. Före pandemin syntes alla vid kaffemaskinen under dagen. Under pandemin syntes alla på skärmen. Nu kommer vi inte riktigt veta. Det går att glida ur, komma undan utan att andra får inblick hur det står till. På den gemensamma dagen på avdelningen kan man piffa till sig, sätta på sig ett leende och klara en dag, även om man är ensam inombords.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Tekniker för psykologisk trygghet
Det jobbliv vi nu har framför oss har vi aldrig levt förut, inte någon generation, inte någonstans i världen. Vi står inför ett skifte med massor av fördelar och massor med risker. Den stora trend, baserad på forskning, som nu går inom ledarskap och teamcoaching säger en sak: Psykologisk trygghet är avgörande, både för hållbara arbetsplatser och för att bygga högpresterande team.
Hur skapar vi det?
Det behöver vi finna tillsammans. Och en sak vet jag inombords: vi kan göra mer positiv skillnad för varandra på jobbet. Vi är så avgörande för varandra. När jag växte upp hade vi ibland en hemlig kompis i klassen. Goda karameller låg plötsligt i jackfickan efter en rast, en snäll lapp när jag lyfte locket på min bänk. Någon som medvetet tänkte på att just jag skulle bli glad. Jag växte också upp med den internationella organisation CISV med barn från hela världen. Där hade vi “secret friend” under våra läger. Målet var att ingen skulle bli bortglömd. Alla skulle bli glada och få göra en kompis glad.
Dags för “secret friend” på jobbet?
Berättelsen om kvinnan som valde att fortsätta kursen i marknadsföring säger allt: beteendet både från klasskamraterna OCH mig som ledare fick henne att säga ja till oss. Hennes motivation kom tillbaka. Du som ledare kommer inte ha chans att veta hur alla mår i vårt nya jobbliv. OCH – du kan börja samtalet om hur ni tillsammans säkrar att ingen av er – inte du heller – faller mellan stolarna.
Gör ni det är jag övertygad om att ni får så många fler fördelar av den omtanke ni medvetet börjar ge varandra, att ni startar en positiv resa. Den timing som nu är – när vi ändå ska bygga nya rutiner igen – är en perfekt chans att ta med det mellanmänskliga på agendan.
Varför inte sätta den frågan allra högst upp.
Lena Gennerud är ny expertskribent på Motivation.se inom området Empowerment; konsten att stärka människor och lyfta team. Lena är uppfinnare, utbildare och författare. Hon har skapat metoden och skrivit boken om Kraftekonomi, samt 2021 släppt sin första roman. Sedan 2008 driver hon Hejdadig Grupp & Affärsutveckling som jobbar med utveckling av arbetsgrupper och kundkoncept. Lena drivs av missionen att skapa utvecklingskraft tillsammans!
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap