Det magiska receptet för högt medarbetarengagemang

Johan Book, HejEngagemang: Tydliga och engagerade mål är som dunderhonung.

Ledarskap | Medarbetarskap | ARTIKEL | JUNI 2019

"Skapa en organisation som genomsyras av intresse och kunskap kring våra mänskliga drivkrafter", säger Johan Book.

"Skapa en organisation som genomsyras av intresse och kunskap kring våra mänskliga drivkrafter", säger Johan Book.

Vi börjar med att stirra sanningen i vitögat, vi kommer aldrig få ett högre medarbetarengagemang än vad vi förtjänar. Engagerad och motiverad är nämligen inget en medarbetare per automatik är, utan något hen blir under rätt förutsättningar. Och det är inget hemligt recept som krävs för det, utan ett magiskt recept som är tillgängligt för alla genom decennier av forskning inom området. Det börjar bli dags att lära av den och börja applicera kunskapen på allvar i våra svenska organisationer.

Det är något som inte stämmer i arbetslivet, den psykiska ohälsan exploderar, engagemanget sjunker och allt fler strategigenomföranden misslyckas. Men det finns en lösning, för de som faktiskt vill. Men då måste vi våga lyfta blicken från excelfilen för en liten stund och börja lära oss mer om människor, drivkrafter, engagemang, innovation, välmående och måluppfyllelse.

Hur ska vi då göra för att skapa en motiverad, innovativ, välmående och högpresterande organisation? Jo, vi måste börja ta ledarskap och engagemang på allvar, och det arbetet måste börja nu! Det magiska receptet hämtar vi huvudsakligen från två av de mest evidensstarka managementteorierna som finns, nämligen ”Self determination theory” samt ”Goal setting theory”.


Det magiska receptet för högt engagemang:


Tydlig och mänsklig i första hand

Bygg grunden med en förtroendegivande och kommunikativ ledningsgrupp. En ledningsgrupp som är både resultat- och relationsfokuserade. Som är tydliga, involverande, mänskliga, lyssnande och förstår att det är medarbetarna och deras beteenden och engagemang som kommer att skapa resultatet i slutändan. Resultatet kommer inte av sig själv, även om många tyvärr verkar tro det, utan det är en konsekvens av medarbetarnas slit. Se också till att ha ett tydligt och attraktivt mål och syfte med er verksamhet, ett syfte där ni vill göra gott för någon annan eller till och med för vår miljö.

Hur fungerar vi människor?

Skapa en organisation som genomsyras av intresse och kunskap kring våra mänskliga drivkrafter. Vad det faktiskt är som får oss att prestera och må bra. Ju mer ni vet och kan applicera den kunskapen i framförallt ert ledarskap desto bättre kommer det att gå. Forskningen visar ett tydligt samband mellan gott ledarskap, välmående, hög motivation, ökade prestationer och ett förbättrat ekonomiskt resultat. Bra va? Titta alltså på resultatet i andra hand och de som ska skapa det i första. Det är resultatfokus på riktigt!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Ge oss ett gott ledarskap, tack!

Ledarskapet är den allra grymmaste arenan för att skapa den åtråvärda motivationen, välmåendet och resultatet. Korrelationen mellan en duktig chef och höga frisktal är väldigt stark. Men korrelationen mellan friskvårdsbidrag och friskdagar då? Tyvärr ingen korrelation. Så lägg krutet där det bäst behövs. I ledarskapet, och det börjar i toppen. Föregå med gott exempel, ge era chefer roller och ansvarsområden som är designade för att leda, inte bara att chefa. Ge dem kunskap, tydliga mål för ledarskapet, stöd, uppmuntran, uppföljning och återkoppling så kommer ni också få se mer av det där härliga goda ledarskapet. Vi människor är simpla, vi gör mer av det vi uppmuntras för och mindre av det vi inte uppmuntras för. Så bygg interna strukturer som främjar ett gott ledarskap, inte tvärtom.

Tydliga och engagerande mål är som dunderhonung!

Målen ska inte bara vara tydliga, de ska vara engagerande också. Nu blev det jobbigt va? Kanske lite, men otroligt mycket roligare och er produktivitet och måluppfyllelse kommer att öka markant. Så se till att involvera era medarbetare i målsättningsarbetet, resultatmålen kan måhända vara fasta och beslutade uppifrån men låt medarbetarna vara med och sätta ”hur-mål”, det vill säga delmål och aktiviteter kring hur ni ska uppnå resultatmålet. Kom också gemensamt fram till vad ni behöver lära er på vägen för att ha de bästa förutsättningarna att lyckas med ”hur:et” så att ni därmed kan uppnå ”vad:et”.

Uppföljningen får det att hända

Forskningen visar att enbart genom att kontinuerligt börja följa upp målen, med fokus på slitet i första hand och resultatet i andra, så ökar arbetsprestationen med i snitt tjugofem procent. Det är ju en prestationsökning du inte vill missa, eller hur? Så se till att följa upp era uppsatta mål, kontinuerligt.

  • Vad var målet/målen?
  • Vad har utfallet blivit?
  • Vad har gått bra? Varför det?
  • Vad har gått mindre bra? Vad gör vi åt det?

Bygg en feedback-kultur på riktigt!

Feedback i all ära, men om sanningen ska fram så är det ett tveeggat svärd. Tyvärr så visar det sig att ”lösryckt” feedback ofta är ett nollsummespel eller till och med kontraproduktivt. Feedbacken ska luta sig på tydliga uppsatta mål med fokus på slitet, inte resultatet. Det vill säga ett fokus på ”hur:et” och lärandet i första hand, resultatet i andra. Så börja strössla med feedback (positiv fungerar alltid bäst) så mycket ni bara kan och se till att luta den mot de tydligt uppsatta målen.

Skapa trygghet och omtanke

Se till att både chefer och medarbetare känner sig trygga på arbetsplatsen. Att de uppskattas minst lika mycket för sin person som sin prestation. Ingen mår bra eller presterar bra på sikt genom att piskan viner. Borga för trygga relationer med en hög grad av omtanke, det skapar effektivitet och lojala glada medarbetare.

Ta dig en funderare på huvudingredienserna i det ”magiska receptet”. Vilka mål och förbättringsåtgärder kan du göra inom varje område? Fundera också på hur du ska följa upp att förbättringsåtgärderna faktiskt görs och får den effekt som det är tänkt. Sen är det bara att kavla upp ärmarna, kroka arm med kollegorna, vässa geniknölarna och börja göra.

Lycka till!

/Johan

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Medarbetarskap

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Medarbetarskap

Om skribenten

Johan Book


Johan Book är en av grundarna till HejEngagemang som kämpar för ett mer engagerat och välmående Sverige. Han är, minst sagt, galen i forskningsbaserat ledarskap och att chefer och medarbetare får förutsättningar att både må och prestera bra. Sedan skolan och idrotten har han varit intresserad av våra drivkrafter och vad det är som driver engagemang och prestation.

Tillsammans med gänget på HejEngagemang har Johan en tydlig mission – att omvandla modern arbetspsykologiforskning till verklighet i arbetslivet och därigenom skapa ökad motivation, prestation, välmående och resultat. Johan är en flitigt anlitad föreläsare, utbildare, rådgivare, bloggare, poddgäst. Han älskar att bada i havet och dricka kaffe.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill