Vardagsaktiviteterna som ökar kreativiteten

Brainstorming fungerar inte - ta en tupplur eller lös ett korsord istället.

Motivera | ARTIKEL | NOV 2013

Trimma om synapserna

Trimma om synapserna

Brainstorming är en överskattad metod för att komma upp med nya idéer, skriver tidningen Entrepreneur. Men det finns andra sätt att öka kreativiteten - exempelvis att ta en tupplur, gå en promenad, lyssna på musik eller lösa ett korsord. Både enkla och svåra aktiviteter stimulerar kreativiteten på olika sätt.

Brainstorming fungerar inte. Det skriver varumärkesstrategen Debra Kaye i en artikel i tidningen Entrepreneur. Hon menar att brainstorming är slöseri med tid; man kan inte institutionalisera kreativa processer.

Pressen från gruppen och dess ledare blir för stor och leder till att man säger det man förväntas säga - och undviker att komma med förslag som kan uppfattas som pinsamma. Nya idéer uppkommer därför sällan i samband med brainstorming, skriver Debra Kaye.

Ta en tupplur

Det finns dock andra sätt att väcka kreativteten till liv. Gemensamt för dessa enkla metoder är att de handlar om att bryta mönster och göra saker som inte är direkt kopplade till den uppgift eller det problem man vill lösa.

En metod som borde tilltala de flesta är att ta en tupplur. Forskningen visar att sömn är väldigt viktigt för inlärningsförmågan, minnet - och skapandet. En god natts sömn - men också en tupplur någon gång under dagen - gör oss mer kreativa, vilket egentligen inte är så konstigt. Precis som resten av kroppen fungerar hjärnan bättre om du är pigg än om du är trött.

Idéer bland dammråttorna

Om du inte känner för att ta en tupplur så finns det en rad andra aktiviteter du kan pröva för att få igång kreativiteten. Gör någonting enkelt - gå en promenad, städa, lyssna på musik som du gillar eller ta ett varmt bad. Det viktiga är att du gör någonting som aktiverar dig - utan att det kräver för mycket mental uppmärksamhet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Det är troligare att du får dina bästa idéer när du dammsuger än när du sitter vid skrivbordet och väntar på att de där idéerna ska komma. Enkla aktiviteter får tankarna att vandra fritt mellan jobbet, barnen och deckaren du såg på tv igår kväll. Och kreativitet handlar som bekant om att kombinera gamla idéer och på så vis skapa någonting helt nytt.

Utmana hjärnan

Om du både har sovit och dammsugit men ändå inte kommit upp med några världsomvälvande idéer, kanske det är dags att ge hjärnan en utmaning. Bänkpressen på gymmet i all ära - hjärnan behöver också tränas. Korsord kan vara en bra övning om det är tillräckligt svårt.

Ett forskningsprojekt vid Hamburgs universitet har också visat att intensiv träning i jonglering ökade deltagarnas kreativitet på bara sju dagar, skriver Entrepreneur. Att lära sig spela ett instrument eller tala ett nytt språk är andra exempel på aktiviteter som utmanar hjärnan och på så vis ger upphov till nya idéer.

Inse att du är kreativ

Slutligen bör du inte underskatta värdet av att göra ingenting alls. Lite enkel meditation gör susen för kreativiteten. Det kanske bästa sättet är att meditera "på riktigt" en stund varje dag, men för den som inte anser sig ha tid till det finns det också andra sätt. Man behöver till exempel inte leka med sin smartphone när man sitter på bussen eller tunnelbanan - det är helt okej att bara vara. Och låta tankarna vandra som de vill.

Alla dessa aktiviteter (och icke-aktiviteter) stimulerar kreativiteten på olika sätt. Men en grundförutsättning är att du har rätt inställning - du måste tro på att du är kreativ. Inse att kreativitet och intelligens inte är medfödda förmågor, utan kompetenser som vem som helst kan öva upp.

Att hjärnan går att träna upp är ett vetenskapligt faktum. Men du kan bara nå din sanna potential om du inser att den verkligen finns där.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill