Sluta säga att du är stressad
Det har betydelse för hjärnan vilka budskap vi matar den med. Den har en förmåga att tro på det vi säger och tänker.
Det slår mig hur ofta jag hör människor säga saker som ”det är så stressigt nu”, ”jag måste stressa”, ”jag är stressad” i en aldrig sinande mängd varianter. Det är ett utmärkt sätt att fortsätta att vara stressad. Det ger näring till hjärnans ”stressnätverk”.
Jag menar inte att vi ska sluta prata om de viktiga sidorna av stress. Att det är allvarligt och faktiskt dödande med långvarig stress. Det dödar hjärnceller och studier visar på starkt samband mellan långvarig stress och demens.
Den allmänna nerdragningen på resurser och den allt mer ökande pressen på många människor är också viktiga att ha fokus på, det behövs ökad kunskap hos beslutsfattare och ledare.
Det är också av stor vikt att medvetandeföra att den enorma mängden sinnesintryck som ständigt flödar emot oss och samhällets 24/7-mentalitet påverkar hjärnan starkt och ”tröttar ut” den. I sammanhanget är kunskap och allas eget ansvar avgörande.
Men att ständigt prata om att vi är stressade hjälper inte ett dugg! Det gör snarare saken värre och håller stressen vid liv.
Man skulle kunna likna framkomligheten i hjärnans nätverk vid ett vägnät. Där det är mycket trafik bygger vi stora leder för att underlätta framkomligheten. Genvägar är ofta senvägar, säger ett talesätt. Viker vi av från de stora lederna blir det ofta lite krångligare och tar lite längre tid att ta sig fram.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
På samma sätt är det i hjärnans kommunikation. De leder vi far ofta på blir till stora motorvägar där informationen lätt tar sig fram. Tänker och pratar vi ”stress” jämt och ständigt, håller vi dessa nätverk vid liv. Det blir lätt att tolka allt som stress, utan urskiljning. Och att lite slarvigt använda uttrycket stress så fort det är mycket eller bråttom.
Det har betydelse för hjärnan vilka budskap vi matar den med. Den har en förmåga att tro på det vi säger och tänker.
Mycket av vår stress skapas på det här sättet i tanken. Att bryta tankemönster är att gå lite utanför sin trygghetszon och börja fara på nya vägar. Det kan kännas som att komma till ett vägarbete, det tar stopp! Det kanske är ett stort hål i marken. Hur ska vi ta oss över eller förbi?
Det är ett visst motstånd att bryta tankemönster och beteende. Precis som det ofta är ett visst motstånd att vika av från motorvägen och utforska en ny väg. Det tar emot, det kostar på till en början, vi behöver öka vår uppmärksamhet och vi får medvetet välja att möta och forcera de hinder som dyker upp. Och de möjligheter som uppenbarar sig.
Möjligheten att hitta ett stycke väg som är oändligt vackert när vi är ute och kör. Möjligheten att koppla ihop nya nervceller i hjärnan när vi tar oss bort från ”stressmotorvägen”. Kanske upptäcka vägar som heter fokus, effektivitet och till och med lugn. Trots att det är mycket att göra.
Tricket är att våga tänka nya tankar, trots motståndet. Byta ”det är stressigt nu” mot ”idag är det mycket, nu ska jag jobba fokuserat med en sak i taget”. Byta ”jag måste stressa iväg för att hinna” mot ”jag har kort om tid, jag får skynda mig”. (Det är inte samma sak att stressa som att skynda!)
På så sätt början nya nervbanor att koppla ihop sig och bli allt mer farbara efterhand. Vi får fler möjliga vägar att fara på.
Att utmana sig själv och tänka nya tankar är bra träning för hjärnan. Det sägs att vi tänker 60 000 – 90 000 tankar per dygn. Och att 95 % är samma tankar som igår! Det skapar inte så många nya nätverk i hjärnan.
Så prova en dag eller två! Gör dig själv uppmärksam på när hur ofta du använder ordet ”stress”. Prova att byta ut det mot ett mer nyanserat uttryckssätt. Aktivera fler delar av din hjärna och undvik att dra igång stressen i onödan. Du kan hitta nya spännande hjärnvägar att känna dig bekväm och till och med trygg på.
Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om du känner dig mindre stressad och hinner med mer.
Önskar dig många nya farbara hjänvägar!
Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker.
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
Webbkurs i ämnet
Mindfulness & uppmärksamhetsträning - 7 veckor