Öva på en feedbackvänlig kultur
Arbetsmiljön skapas lika mycket av det vi tillåter som av det vi uppmuntrar.
Kommunicera | Arbetsmiljö | ARTIKEL | MARS 2018
En feedbackvänlig kultur tar fram styrka i alla individer.
Att skapa en feedbackvänlig kultur på arbetsplatsen är ett arbete som behöver pågå kontinuerligt. Anders Lundin berättar två historier om hur andras beteende skapar en miljö som begränsar. Vilka beteenden tillåter ni på din arbetsplats, vilken kultur skapar det - och hur feedbackvänligt blir det i slutändan?
Det finns bilförare som klagar på trafiken som om att den egna bilen inte räknades dit. Ibland klagar människor på sin arbetsplats utan att fundera på att de själva är en del av miljön. Det vi lägger vår uppmärksamhet på växer och blir snabbt till normer. Hur vi förhåller oss till värderingarna och vad vi agerar på – eller inte – skapar kulturen på arbetsplatsen.
Att sätta sig själv utanför miljön
På många arbetsplatser finns det en ”Bosse” som med självsäker och fast röst tycker till om allt.
- Många med mig tycker att..
- Vi på den här arbetsplatsen tycker så här..
- Det är ju sunt förnuft att tycka si eller så, och det är ju självklart att man gör på det sättet.
- Det vet ju alla, så är det!
Bosse är klar. Bosse behöver ingen utveckling. Bosse tycker till om allt. Bosse har självsvåldigt tagit på sig rollen som talesman för alla på arbetsplatsen.
Hen är en person som svarar på saker som inte angår dem. Tycker till om ämnen som den inte har kunskap om eller i. Som ofta uttrycker sig med självsäker, hög och tydlig stämma, som om det var naturlagar som levereras. När ”Bossarna” blir motsagda tappar dom humöret blixtsnabbt och går till attack med en aggressiv ton och högröd ansiktsfärg. De har en framtoning som slår urskillningslöst mot alla som vågar säga något.
Hen sätter sig vid sidan av, tycker saker om alla andra och ger sken av att vara färdigutbildad. Glömmer helt av att de själva är med och skapar miljön de vistas i. Och glömmer att de påverkar andra.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Se upp för begränsande miljöer
I en grupp jag jobbade med för att skapa feedbackkultur inledde vi med en föreläsning om feedback, makt och mod. Gruppens ”Bosse” höjde rösten, bakåtlutad med ett självsäkert flin:
-Det är ju bara att säga till för F*N!
-Hur svårt kan det vara?”
-Det är aldrig nån som klagar på mig i alla fall.
Vid bordet satt en tyst betraktande medarbetare som jag vet hade åsikter om hur jobbet utfördes, Bosses sätt och hur jargongen var i lunchrummet.
Då kom jag att tänka på min egen simskola när jag var sju år.
Det var kallt, mycket kallt när jag och mina simskolekompisar huttrande plaskade innanför bryggorna för att lära oss att flyta, ”koka kaffe” och träna på simtagen. Efter många kallsupar kom dagen när vi skulle simma upp på det djupa, utanför bryggorna. Dessutom utan simdynor. När jag släppte stegen och sträckte ut mina tår nådde jag precis botten med vatten upp till hakan. I det ögonblicket ropade en av mina klasskompisar, som redan kunde simma, utifrån hopptornet på trean.
-Simma då, det är ju bara att simma!
I en grupp där någon eller några som med lätthet kan simma, som mina klasskompisar som ropade, kan det lätt uppstå en begränsande norm för övriga i gruppen. Genom att obetänksamt ge direktiv, raljera eller bara glömma bort hur det var när de var nybörjare skapar de en begränsande miljö.
Skapa en feedbackvänlig kultur
Det finns ett jobb att göra för att få fram en feedbackkultur, ett viktigt jobb som aldrig tar slut. Det vi tillåter skapar vår miljö lika mycket som det vi uppmuntrar. Tillåter ni ”Bosse” på din arbetsplats?
Om någon aldrig fått övat på att ge feedback, få feedback eller att ta en konflikt uppstår lätt ett undvikande förhållningssätt om inte miljön är vänlig. Varpå att gruppen inte får ta del av den personens kunskaper.
Och tänk om det är någon av de tystlåtna, långsamma och reflekterande som har den bästa lösningen. De skulle dessutom kunna vara de som kan upplysa Bosse om att hans bil är en del av trafiken.
Vi blir bättre på det vi övar på, så vad övar du på?
Anders Lundin är pedagog, föreläsare, utbildare, coach och certifierad förändringsledare. Med en gedigen erfarenhet från lagidrott har han kompetens att få med hela gruppen och få den att gå åt samma håll. Men Anders vet också vikten av att lyfta individen för att gynna gruppen, rätt kombination skapar sensation och framgång!
Människor skapar kulturer, medvetet eller omedvetet, som är avtryck av deras värderingar. Anders hjälper till att skapa styrande och trovärdiga värderingar som leder till hållbara resultat. Många jobbar med VAD, Anders jobbar med HUR och VARFÖR genom att utmana och ställa frågor, hjälper er att skapa och leva processen – att gå från ord till handling för att forma en kultur som håller över tid.
Anders drivs av känslan att livet är för kort för att inte göra något som är meningsfullt. Vare sig det gäller organisationsutveckling, coachning eller föreläsningar är Anders syfte att skapa nöjdare kunder, medarbetare och bättre resultat.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Arbetsmiljö
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Arbetsmiljö