Motivation att ta sig fram i en mansdominerad bransch

Jessica Stålhammar, delägare i Gärde Wesslau Advokatbyrå: "Vi kvinnor borde lyfta fram varandra mer".

Motivera | ARTIKEL | AUG 2011

Jessica Stålhammar har arbetat på advokatbyrå i elva år och sett både för- och nackdelar med sin starkt mansdominerade bransch. Här ger hon sina bästa tips för hur du som kvinna gör för att hävda dig.

- Advokatbranschen är väldigt mansdominerad, främst på delägarnivå, säger Jessica. Ändå är antalet kvinnliga studerande på juristlinjen i majoritet. Det är på yrkesnivå som det är fler män. Bara 7-10% av delägarna på svenska affärsjuridiska advokatbyråer är kvinnor. Kvinnorna faller av olika anledningar ifrån när de bildar familj.

Varför tror du att det är så?

- Näringslivet är fortfarande i mångt och mycket ”männens värld”. Jag tror att det generellt är så att män uppfattar att det är "tryggt" för män att arbeta med män, det är normen, har länge varit så, och det finns nog en del förutfattade meningar mot kvinnor, menar Jessica.

- Att man ibland är tveksam till att anställa kvinnor kan tyvärr ha att göra med att vi kan bli gravida, och därmed behöva vara mammalediga, hemma med sjukt barn eller jobba deltid. Svenska kvinnor är överhuvudtaget dåliga på att ta hjälp med städning och barnpassning - vi känner att vi måste klara allt själva, vilket gör karriärlivet svårare. Vi är också dåliga på att ställa krav på våra män. Jag tror att många kvinnor ångrar sig senare i livet över att de stannat hem ma i stor utsträckning eller jobbat deltid.

Jessica är idag själv delägare i Gärde Wesslau Advokatbyrå, och förklarar att hon sedan hon blev delägare upplevt mindre särbehandling på grund av sitt kön.

- Som anställd blev man oftare utsatt för härskarteknik som att bli tilltalad med "lilla gumman" och liknande, minns Jessica. Kvinnor får dessutom ofta sämre uppdrag och mindre kunder, medan männen oftare får de större, mer attraktiva. Jag kände också att kvinnor måste bevisa att de är duktiga mer än män gör.

Hur är konkurrensen kvinnor emellan?

- Väldigt hög, konkurrensen är starkare mellan kvinnor och kvinnor än kvinnor och män, enligt min egen uppfattning. Vi svenska kvinnor borde hjälpa att lyfta varandra mer, nätverka istället för att konkurrera.

Finns det fördelar med att vara kvinna i ett manligt klimat?

- Absolut, det finns ju positiv särbehandling. Man blir lite tagen i med silkesvantar ibland, märker jag, avslutar Jessica. Men som sagt finns där också betydande nackdelar som exempelvis att kvinnor kan ses som ett hot på ledningsnivå.

Jessicas tips till dig som jobbar i en mansdominerad bransch

  1. Jobba hårt! Självklart kämpar också män, men kvinnor måste tyvärr ofta jobba ännu hårdare för att ta sig fram i arbetslivet. Det är slitigt men mödan värt. Visa att du kan!
     
  2. Se till att ha mycket skinn på näsan. Godta inte härskartekniker utan se till att plocka ned folk på jorden och visa att du inte kan köras med.
     
  3. Gå gärna kurser i talarteknik. Kvinnor har ofta ljusa röster som ibland sviker oss. Att kunna tala bestämt och lita på din röst under föredrag och presentationer är ett bra verktyg.
     
  4. Samarbeta med andra kvinnor. Gå med i nätverk med både män och kvinnor och ta varje tillfälle för att knyta nya kontakter. Utan ett kontaktnät kommer du garanterat ingenstans. Samarbete är A och O i näringslivet.
     
  5. Stå på dig! Kvinnor är lika bra som män, även om vi inte alltid behandlas därefter. Låt dig inte trampas på utan var bestämd och låt omgivningen veta ditt värde.
     
  6. Våga visa ditt entreprenörskap!
     

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill