Meditation – bättre än sitt rykte

Forskningen visar att meditation verkligen fungerar. Men hur går det till egentligen?

HR | ARTIKEL | AUG 2015

Ewa Braf, Blomma

Ewa Braf, Blomma

Meditation, det är väl ingenting för dig? Du är ju varken hippie, New Age-flummare eller buddhist. Nej, meditation har inte världens bästa rykte. Men det finns en fördel med att meditera: Det fungerar. Forskningen visar att meditation hjälper mot ångest och depression, samt stärker vår förmåga att fatta beslut och känna medlidande. Men vad är meditation egentligen, och hur går det till?

Meditation har ett PR-problem, skriver tidningen Time. De flesta av oss som inte mediterar förknippar denna märkliga företeelse med hippies, New Age-gurus och lite för flummiga ”livscoacher”. Möjligen tänker vi oss också att meditation är en religiös aktivitet som företrädelsevis buddhister ägnar sig åt, men som vetenskapligt sett är helt verkningslös.

Andra har negativa erfarenheter av hur meditation används som substitut för mer konkreta (och kostsamma) åtgärder i arbetslivet. Sjuksköterskor som skickas på meditationskurs för att lära sig att ”hantera stressen”, när problemet i själva verket är sjukvårdens underbemanning, har all rätt att känna ilska mot den typen av pseudo-åtgärder.

Invändningarna till trots finns det minst en positiv sak att säga om meditation:
Det fungerar.

Hjälper mot ångest

Forskning har visat att meditation verkligen har en tydligt positiv effekt på hjärnan. Då invänder du kanske att man nuförtiden kan hitta enstaka studier som bevisar allt och motsatsen till allt. Det är förstås sant. Men när tidningen Journal of American Medicine gjorde en översikt över de många studier som finns om meditation så framkom det tydligt att företeelsen verkligen har vetenskaplig grund.

Studierna visade att meditation hjälper människor att hantera ångest, depression och smärta. Annan forskning har visat att meditation gör oss bättre på bland annat beslutsfattande och medkännande, skriver Time.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Så meditation kanske fungerar, trots allt. Och nej, du behöver inte tro på någon särskild religion eller anamma en viss livsstil för att meditera. Särskilt tidskrävande är det inte heller – fem minuter om dagen räcker gott och väl för att uppnå resultat.

Nog har du fem minuter över för att få hjärnan att må lite bättre. Men vad är meditation egentligen, och hur går det till?

Så mediterar du

Du har kanske noterat att du har en tjattrig berättarröst i ditt huvud som aldrig vill lämna dig ifred. Rösten tjatar i oändlighet om det förflutna och om framtiden – allt för att distrahera dig och hindra dig från att vara här och nu.

Meditation går ut på att gång på gång avbryta berättarrösten och istället fokusera på varandet i sig. Låter det flummigt? Rent konkret går det till så här, skriver Time:

Steg 1: Sätt dig ner, slut ögonen och var rak i ryggen.
Steg 2: Notera hur det känns när du andas in och när du andas ut. Försök att lägga all din fokus på in- och utandningen.
Steg 3: Nu kommer tankarna omedelbart att börja vandra åt alla håll samtidigt – du börjar tänka på jobbet, morgondagens tandläkarbesök eller vad du ska laga till middag. Varje gång dessa miljoner tankar dyker upp ska du helt enkelt styra tillbaka din uppmärksamhet till in- och utandningen.

Du kommer att misslyckas med att fokusera på dina andetag, var så säker. Dina tankar kommer att börja vandra gång på gång på gång, så att du hela tiden måste börja om igen. Men det är just denna process som är meditation. Inbilla dig inte att andra klarar av att stänga av tankarna och bara fokusera. ”Misslyckandet” och omstarten är själva poängen.

Din stress och ångest försvinner inte för att du mediterar, men om du ger det en rejäl chans så kommer du sannolikt att bli lite mer harmonisk och fokuserad.

Kanske är det värt att ägna fem minuter om dagen åt att tysta ner den där tjattriga berättarrösten?

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill