Kreativitet och perspektiv i en tyck-och-tryck-värld
Viktigt att låta tankarna ”provtänkas” och marineras.
Kreativitet och perspektiv i en tyck-och-tryck-värld
Kreativt tänkande ger oss möjligheten att spinna fler tanketrådar och väva nya nät av möjligheter, innovationer och åsikter. Hjärnan är ett fantastiskt universum!
Men - när åsikter produceras snabbare än det går att starta en digital grupp - för vad vi tror och hoppas är likasinnade - så har vi samtidigt ibland sagt adjö till perspektivens mångfald. På ett litet klick! För vad är egentligen ett tryck på sändknappen i tusentals inlägg och mikrodebatter? Det är skicka eller inte skicka. Det är ta ställning eller inte ta ställning. Det är att älska eller att inte älska. Det är att trycka - och därmed tycka. Något. Allt. Inget. Eller kanske bara för att…?
Kreativitet är förmågan att bryta och byta tankemönster och tänka att man kan göra saker på fler olika sätt. Att leta lösningar bland möjliga och ibland omöjliga tankevinklar i hjärnans olika vrår. Genom att träna vår förmåga att öppna upp för fler perspektiv så skapas rimligen ett bättre beslutsunderlag för vilken tankeinnovation som tjänar oss bäst.
För vem vill egentligen bara ha en nettolista? Om allt är polerat och serverat, blir det då lättare? Måttet är bruttot - men hur ska vi hantera den tsunami av åsikts-shots som hjärnan berusas av?
En förenklingens värld gör faktiskt ingen hjärna glad i längden. Utom förstås de som kan tjäna på en ström där alla simmar åt samma håll - eller bara flyter med. Rakt mot de stängda dammluckorna som göder och gödslar polariseringar. Vi mot dom. Svart mot vitt. Enkelt mot enklare.
Men vems fel är det egentligen? Frågan är lika svår att svara på som den är lätt att ställa. Men kanske mängden av intryck och fragmentering av vår uppmärksamhet gör att vi tappar hjärnorken att dröja oss kvar tillräckligt länge för både fördjupade kunskaper och olika scenarier – ”Jamen så där kan man kanske också göra?! Titta där – det borde också fungera! Hmm… När man tänker på saken, så…” etc.
Vi hinner inte…
Mångfalden av kanaler, intryck, åsikter och digitala åsiktsflöden forsar fram genom hjärnan som till slut säger ”Stopp! Snälla omvärld - ge mig en överblick av stora kontrollpanelen. Hinner inte kolla varje lampa som blinkar – orkar bara med rubrikerna”. Och den glimrande snuttefilten som går på CO2-kompenserade smartphonebatterier snuttifierar ytterligare vår helhetsbild. Ytan gnistrar. Vi speglar oss ofrivilligt i skärmen och bruttoblänket. Vi tror vi tänker. Men reflektion och tankesortering hinns inte med. Tyck något – fort – sen till nästa lampa som blinkar!
Tryckfriheten fyller 250 år. Men innebär den tyckfrihet? Att spruta ut tanketrådar som aldrig hinner spinnas till en tankeväv? Eller diskuteras klart? Där många tyckare heller inte fortsätter dialogen för de är redan på väg in i någon annan debatt. Som man inte ens vet om den finns – men någon borde man väl kunna hänga ut i alla fall?
Det kreativa tänkandet är att leta möjligheter. Men de goda innovationerna behöver tid att reflekteras för att kunna paketeras och tankesorteras.
Låt kreativiteten blomma och prova många alternativ – men välj sedan att fördjupa dig i några. Förankra och fördjupa och låt sedan varje tankeriktning både få provtänkas och marineras ett par gånger. Synka mot värdegrunden. Kanske är det en bra vett-och-tankeetikett att alltid andas tio andetag innan du tycker? Så du vet vad och varför du trycker.
Även perspektiv är värda en tumme.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera