Konsten att sätta egna deadlines

Självständigt arbete kräver disciplin - men också realism och stöd utifrån.

Ledarskap | HR | Motivera | ARTIKEL | JULI 2015

Konsten att sätta egna deadlines

Konsten att sätta egna deadlines

Arbetslivet har förändrats i snabb takt under de senaste åren. Arbetsgivare släpper allt mer på kontrollen över sina medarbetare, och många är inte ens anställda utan jobbar som frilansar eller konsulter. Det innebär också att behovet av självkontroll är större än någonsin tidigare. Att sätta egna deadlines och sedan hålla dem är inte alltid det lättaste - men det finns olika knep för att lyckas.

Frihet under ansvar är 2000-talets melodi. Svunnen är den tid då vi stämplade in, gjorde dagens arbete (under chefens och kollegornas stränga uppsikt) och sedan stämplade ut.

Idag är arbetslivet betydligt mer flexibelt när det gäller tid och plats för arbetets utförande. Många av oss är inte ens anställda i traditionell mening, utan kallar oss frilansar, konsulter, egenföretagare och Gud vet vad.

Friheten tar inte lång tid att vänja sig vid. Egenansvaret, däremot, kräver en hög grad av självkontroll och inre disciplin som vi kanske inte alla har med oss naturligt.

Ju större frihet vi har i vårt arbete, desto viktigare blir det att vi lär oss att sätta våra egna deadlines.

Men hur gör man för att verkligen få det att fungera?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Var realistisk

När man planerar sitt arbete händer det lätt att man sätter orealistiska mål.

Du önskar att du vore extremt effektiv och produktiv - och tänker dig att denna önskan kanske kommer att slå in om du bara planerar det i förväg.

Att ha höga ambitioner är naturligtvis bra, men så enkelt är det inte att plötsligt bli Stålmannen. Riktigt pinsamt kan det bli när du självsäkert lovar chefen eller uppdragsgivaren en blixtsnabb leverans - för att sedan tvingas be om mer tid både en och två gånger.

Då är det bättre att se till att uppdragsgivaren har realistiska och relativt låga förväntningar på hur snabbt du kan leverera. Sedan kan du försöka överträffa dessa och därmed framstå som både pålitlig och effektiv.

Att sätta en realistisk deadline är egentligen inte så svårt. Hur snabbt kan du göra klart jobbet i bästa fall? Hur mycket kan det dra ut på tiden i allra värsta fall? Sätt din deadline någonstans mitt emellan "best case scenario" och "worst case scenario".

Ta hjälp av andra - och dela upp arbetet

En svårighet med självständigt arbete är att det saknas social kontroll.

Ingen kollar att du gör ditt jobb förrän leveransen ska ske - och om du då har slarvat med självdisciplinen så är det kanske redan för sent att göra någonting åt.

Men även den som jobbar ensam och självständigt kan ta hjälp av andra för att uppnå sina deadlines.

Ett bra sätt är att komma överens med en kollega - eller någon annan som befinner sig i en liknande situation som du - om att ni ska "checka av" varandra regelbundet.

Kanske kan ni ha ett delat dokument där ni skriver ner era konkreta mål och deadlines vecka för vecka, och sedan hörs för att berätta hur det har gått.

Även Facebookgrupper för likasinnade kan vara ett bra verktyg för att hålla koll på varandras deadlines.

Ett annat alternativ kan vara att helt enkelt skriva i sin status på Facebook, Twitter eller LinkedIn att man ämnar vara klar med arbetet en viss dag och tidpunkt.

Känslan av att någon annan vet vilken deadline man har satt för sig själv ökar chansen att man verkligen ska hålla den.

Kom också ihåg att en stor deadline blir lättare att möta om du delar in den i flera små deadlines. Detta är en mycket bra metod om arbetet känns skrämmande stort och oöverskådligt - fokusera på en liten del i taget, och ge gärna dig själv en liten belöning eller en kort stunds vila efter varje avklarad del-deadline.

Plötsligt kommer du upptäcka att det där "oöverskådliga" arbetet snart är färdigt och att det trots allt inte var så skrämmande.

Jobb som inte behöver bli klara

Slutligen: Att sätta egna deadlines kan vara extra svårt när det gäller arbete som ingen annan än du själv egentligen väntar på.

Detta gäller förstås i första hand personliga projekt och drömmar snarare än betalt arbete.

Det kan handla om att du ska skriva en bok, driva en blogg eller planera en framtida affärsverksamhet som du vill starta. I dessa fall är pressen utifrån oftast obefintlig. 

Men det finns åtminstone två sätt att pusha sig själv mot deadline i sådana lägen; för det första bör du naturligtvis, som redan nämnts tidigare i artikeln, skaffa hjälp från någon utomstående.

För det andra kan det vara väldigt smart att knyta arbetet med projektet till en viss tidpunkt varje dag/vecka, och gärna sammanlänka det med en redan etablerad vana i din vardag: "Varje dag efter middagen ska jag ägna två timmar åt mitt projekt, oavsett om jag känner mig inspirerad eller inte".

"På tisdagar jobbar min man/fru extra sent, då ska jag passa på att jobba med projektet". Gör arbetet med projektet till en vana som har sin självklara plats i din vardag, så blir det lättare att hålla din egen deadline.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR
  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR
  • Motivera

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill