Konsten att återuppfinna sig själv

Att vara sig själv är att ständigt förändras och uppdatera sin identitet.

HR | Karriär | ARTIKEL | JULI 2015

Konsten att återuppfinna sig själv

Konsten att återuppfinna sig själv

Det må vara sant att det bara finns en av dig och en av mig, men det finns många sätt vi kan leva våra liv på – och det är aldrig försent att välja en ny väg i livet. Att återuppfinna sig själv med jämna mellanrum är en nödvändighet för att behålla sin livskraft och motivation. Men hur går det till egentligen? Här kommer några tips på vägen.

Om man vill leva ett autentiskt liv måste man alltid vara beredd att ompröva sin identitet. Det som var ditt sanna jag igår behöver inte vara det idag. Den innersta kärnan av din personlighet finns förstås alltid kvar, men den kommer att ta sig olika uttryck under olika perioder av ditt liv – förutsatt att du själv tillåter det.

Om du tänker efter så inser du nog att du under din uppväxt hade olika identiteter som var sanna då, men som sedan blev irrelevanta. När du var 5 år var du bäst på att rita. När du var 10 var du kung på lego. När du var 15 åkte du skateboard som en gud och som 20-åring var du specialist på studentspex.

I vuxen ålder har vi dock en tendens att fastna i gamla hjulspår. Du har gjort dina val och tror kanske att du är färdig med den biten – men det är du inte. Plötsligt upptäcker du att du har tröttnat på ditt gamla jag och vill någonting helt annat istället. Då är det dags att återuppfinna sig själv.

Men hur?

Bryta med allt – eller gå en kvällskurs?

För att kunna återuppfinna dig själv måste du först bli klar över vem du är idag och vad du skulle vilja förändra i ditt liv. Försök att se över din tillvaro på ett förutsättningslöst sätt, identifiera vad som är och förblir viktigt för dig och vad som tvärtom börjar kännas uttjatat. Kom också ihåg att det finns många olika sätt att återuppfinna sig själv – det behöver inte nödvändigtvis handla om att göra en radikal förändring i din yrkeskarriär.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Vad vill du lägga till eller ta bort, utveckla eller avveckla? Vissa säger upp sig från jobbet och startar ett eget företag, andra nöjer sig med att börja på en akvarellkurs. Åter andra lämnar allt och flyttar till New York – eller återvänder till sin barndoms Ångermanland. Att förnya sig själv och uppdatera sin identitet kan handla om alltifrån att vidareutbilda sig inom sitt yrke, till att börja nätdejta eller bygga en egen sommarstuga.

Man kan bli väldigt entusiastisk när man tänker på de möjligheter som ligger framför en, men det finns också vissa fallgropar att undvika.

Ditt framtida jag – Stålmannen?

Många av oss har en tendens att vara orealistiska när vi föreställer oss framtiden. Visst är livet fullt av möjligheter – men de begränsningar som har stått i vägen för dig så här långt i livet kommer att finnas kvar även imorgon och nästa dag, såvida du inte jobbar väldigt hårt för att övervinna dem. Ibland tänker man på sitt framtida jag som om det vore en helt annan person, med massor av goda egenskaper och helt utan fel och brister.

Tänk på detta: Om du under hela ditt liv har haft svårt för vissa saker – till exempel att hålla föredrag, jobba enskilt, prestera när du är stressad, skriva långa rapporter – så kommer du att ha problem med detta även i framtiden. Visst kan man jobba med sina svagheter, men du kan inte bara förutsätta att problemen kommer att försvinna i samma stund som du påbörjar ditt nya liv.

När du återuppfinner dig själv så är det just dig själv du ska återuppfinna – du ska inte bli en annan människa. Förändringen behöver över huvud taget inte bli särskilt dramatisk. Väldigt mycket av det du har valt i livet har du ju valt för att det är någonting som du verkligen vill.
Med detta sagt, hur vet man vilken del av ens liv som verkligen behöver förändras eller förnyas?

Att vara sig själv är en förändringsprocess

Ett sätt att ta reda på det är att föreställa dig att du har fortsatt leva som nu ända tills du hamnar på din dödsbädd. Blunda ett ögonblick och föreställ dig att du ligger där och tänker tillbaka på ditt liv. Vad ångrar du? Förmodligen allt det som du inte gjorde. De flesta av oss väljer ungefär rätt väg i livet – men vi bryr oss lite för mycket om vad andra tycker och lite för lite om vad vi själva innerst inne vill.

Möjligheten att lyckas med någonting – eller att känna sig lycklig över någonting – är långt mycket större om motivationen kommer inifrån än om dina val styrs av andras förväntningar eller av rent ekonomiska och materiella incitament. Kanske är det dags att du lyssnar lite mer på vad din inre röst säger, även om det finns så många externa röster som säger emot?

Att återuppfinna sig själv handlar till syvende och sist om att bli mer ärlig mot sig själv om vem man är idag, innerst inne. Var inte rädd för att ”svika” din gamla identitet – det handlar egentligen bara om att uppdatera sin självbild. Det är okej att du inte leker med lego längre, men det är också okej att du har tröttnat på att driva din revisionsfirma (eller vad du nu har tröttnat på) och vill pröva på någonting annat istället. Kanske någonting som liknar det du gör idag (eftersom du fortfarande är du), plus eller minus någon komponent?

Att vara sig själv handlar om att ständigt ompröva och uppdatera sig själv. Om dina barn stannade i utvecklingen i flera år så skulle du förmodligen bli så orolig att du tog med dem till en barnpsykolog. Så varför ska du då tillåta dig själv att bli bekväm och fortsätta i samma gamla hjulspår år ut och år in?

Valet är ditt. Antingen tynar du sakta bort, lite som trycket på en urtvättad t-shirt. Eller så återuppfinner du dig själv i samma takt som du återupptäcker ditt rätta jag.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill