Hitta motivationen i mörkret - bjud in nya tankar till hjärnan

Hur lyckas man hålla igång och behålla energin nu när mörkret är här? Hanna Öhman på Niana har ett gäng strålande råd som lyser upp.

Hälsa | ARTIKEL | DEC 2013

Under den mörka årstiden går det inte att snabbt och lätt komma ut och jogga i shorts och t-shirt när man kommer hem på kvällen. Dagarna är korta och mörka och vintern är lång. Hur ska man få till motionen och hitta motivationen? Hur ska man hinna se dagsljuset? Hur ska man äta hälsosamt när mys i soffan framför en film lockar? Vi försöker här ge dig några goda råd att ta till under vintermånaderna!

Motion

När det blir mörkt och kallt ute är vi många som tycker att det känns lite mer motigt att ta sig på löprundan eller promenaden än vad det gör än under en varm kväll i juni.

Att få till träning och motion under det mörka halvåret handlar mycket om inställning, att bestämma sig och att försöka bjuda in nya tankar till hjärnan. Oftast är det som mest motigt just innan man ska ge sig ut. När vi väl är hemma igen med rosiga kinder, tar en varm dusch och slår oss ner i soffan med en kopp te så känns det betydligt bättre. Vi mår bra av den friska luften och att röra på vår kropp, trots att kroppen kanske signalerar något annat efter en hård dag på jobbet!

Just under vintern behöver man tänka lite extra på att få den där friska luften och se dagsljuset eftersom det inte sker lika automatiskt som under sommaren.

1. Gör en planering inför veckan och skriv in dina motionsaktiviteter i kalendern. Plocka fram de kläder du ska ha på dig redan kvällen innan och planera när du ska äta så att du vet att du har energi tills det är dags. Det gäller att undanröja alla tänkbara hinder som kan komma i vägen. Tänk redan i planeringen på den positiva känsla som kommer infinna sig efter motionsaktiviteten. När det sedan är dags, tänk inte för mycket utan gör bara. Förmodligen är det skönare än du tänkt dig. Kanske känns det inte underbart första gången, men ha tålamod, du kommer snart att märka av de positiva effekterna. Och kom ihåg – allt är bättre än inget!

2. Försök få till någon rörelse utomhus och gärna i dagsljus. Använd 10-15 min av din lunch till en promenad tillsammans med en kollega eller passa på att rensa hjärnan på egen hand och samla energi för resten av dagen. Om solen skiner, försök ställa dig några minuter med ansiktet mot solen och ta in energin.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

3. Titta på Nianas film med Hanna Öhman och bli inspirerad till effektiv och rolig utomhusträning! 

4. Gå ut med hunden även om du inte har någon! Hade du haft en hund så hade den stått och väntat innanför dörren med viftande svans när du kommer hem från jobbet, ivrig på att få gå sin promenad. Så, byt skor och ta din låtsashund på en promenad innan du börjar packa upp matkassar eller arbetsväskor. Har du väl kommit in och börjat med alla bestyr så är det mycket svårare att komma ut igen.

5. Ta en kompis som gisslan! Bestäm tillsammans att ni ska gå ut och gå några kvällar i veckan. Det blir mycket svårare att avstå när det är någon som väntar och så blir mörkret mindre skrämmande när ni är två. Dessutom blir ju promenaden så mycket trevligare när du har någon att prata med och samtalsämnen flödar när kroppen är i rörelse!

Kost

Utnyttja årstiden och ät av årstidens skörd. Rotfrukter, äpplen och andra grödor från våra trädgårdar kan alla bidra till god och hälsosam höstmat.

Kvällsmys i soffan är dock för många kopplat till att ”äta något gott”. Men det där goda kanske nödvändigtvis inte behöver vara just chips och godis? Det finns nämligen massor av bättre alternativ.

Ett enkelt och gott snacks är äppelskivor som du strör kanel på! En annan godsak som är (nästan precis) lika gott som godis är Alexandras fikon & chokladbollar. (Recept från nutritionisten Alexandra Petersson www.egofood.se).

Alexandras fikon & chokladbollar

15–20 stycken

100 g mörk choklad (70–80%)
150 g cashewnötter
150 g skalade sötmandlar (gärna rostade)
150 g torkade fikon
2–3 dl boveteflingor eller havregryn
3–4 msk kallt kaffe (gärna espresso)
1 dl upptinade frysta blåbär
1 msk kokosfett
1 äggvita
Kokosflingor

Finhacka/mixa allt och rulla till bollar. Om du använder mixer är det gott att mixa snabbt och lätt, så att det blir lite tuggbitar. Rulla bollarna i kokosflingor.
Rosta egna goda nötter – gott som fredagssnacks

Skålla och skala mandel, blanda med lite olivolja och lite salt. Lägg mandlarna i en bakplåtsklädd långpanna och ställ i ugnen på 250 grader, rör runt då och då och ha koll på när mandlarna börjar ändra färg. Det tar cirka 10-15 minuter.
Det här blir betydligt nyttigare än de salta nötter du köper i affären och dessutom godare.

Frukostsmoothie

En bra start på dagen och en riktig energiboost är att äta/dricka en smoothie till frukost. I en smoothie kan du blanda ner allt möjligt och även ”gömma” nyttigheter som kanske var för sig inte smakar så gott. 

Ett tips är att ha frysta ekologiska bär som bas. Bär är fullproppade med alla möjliga nyttigheter! Bygg sen på med banan (ger bra mättnad, innehåller bl a magnesium som lugnar våra nerver), fint skivad ingefära (kungen bland kryddor, stimulerar matsmältningen och innehåller massor med antioxidanter), några mandlar (bra proteiner, e-vitamin och enkelomättat fett) och en klick kokosolja (innehåller bl a laurinsyra som stimulerar vårt immunförsvar). Kokosolja hittar du i de flesta mataffärer, men även i hälsokostbutiker. Ett bra märke är Biofood. Du kan också utesluta oljan om du inte har tillgång till någon.

Pressa sen en lime eller citron och fyll på med vatten så att smoothien får en lagom konsistens. Njut!

Allmän energi

När vi är trötta, stressade och okoncentrerade så ligger vår andning oftast högt upp i bröstet och när vår andning av gammal vana (eller ovana) ligger högt upp i bröstet så blir vi trötta, stressade och okoncentrerade. En ond cirkel alltså!

Att lära sig djupandas är en riktig hälsovinst. När du djupandas blir du lugn och avslappnad, du får mer energi och får lättare att koncentrera dig, du får bättre kontroll över dina tankar och känslor, du blir av med slaggprodukter som annars kan vara en grogrund till olika hälsoproblem och DU, 3 riktigt djupa andetag räcker för att avbryta vilken stressprocess som helst.

Vi på Niana och Ugglapraktiken önskar dig en skön och mysig höst och vinter. Glöm inte stanna upp då och då, lyft blicken mot de vackra träden och himlen, tänk på det som är viktigt för dig och ge dig själv tid för reflektion!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill