Frigör excentrikern inom dig
"Tidningen Forbes har sammanfattat det på följande vis: 'Annorlunda är inte alltid bättre. Men det som är bättre är alltid annorlunda'."
Ledarskap | Innovation | Motivera | Karriär | ARTIKEL | JAN 2014
Papegojor
Likriktning, konformism och normalitet brukar sällan frambringa genidrag eller kreativa lösningar. Ändå tycks vi i Sverige fortfarande vara lite rädda för excentriker - de där människorna som är "lite egna", som det så vackert heter. Kanske är du till och med rädd för ditt eget inre "weirdo"? Tänk på att det kan vara den sidan av din personlighet som sitter och tjyvhåller på din genialitet...
Sverige är i grunden ett litet, sammansvetsat och homogent land. Vår mentalitet är präglad Jantelagen, den oskrivna lag som lär oss att man inte får tro att man är något. Följden blir att vi inte vågar sticka ut och visa vilka unika människor vi egentligen är. Känslan av att ständigt leva under andras granskande blickar får oss i värsta fall att leva ett annat liv än vårt eget.
Det vore förstås löjligt att påstå att detta är ett unikt svenskt problem, även om just Jantelagen är ett skandinaviskt begrepp. Konformism och avundsjuka finns naturligtvis i alla kulturer, även om det kan finnas stora gradskillnader. Storbritanien är exempelvis känt för sina många excentriker inom politik, näringsliv, kultur och aristokrati (läs gärna Johan Hakelius böcker "Döda vita män" och "Ladies" för konkreta exempel).
Onormala aktiviteter
Så, i Sverige låter vi alltså inte människor vara udda, excentriska, konstiga. Varför är det ett problem?
Därför att Albert Einstein var konstig. Han ägnade sig åt så egendomliga saker som att samla på fimpar, räcka ut tungan åt fotografer och utveckla relativitetsteorin.
Mozart var också jättekonstig, liksom Beethoven. Och Isaac Newton. Nämnde jag Steve Jobs? Ta fram hela listan av Nobelpristagare, vetenskapsmän, konstnärer, författare och företagsledare du beundrar. Ta sedan en titt på deras livshistoria, så kan du förmodligen pricka av dem en efter en - speciella människor med utpräglat unika egenskaper.
Förklaringen till detta är egentligen ganska enkel. Tidningen Forbes har sammanfattat det på följande vis: "Annorlunda är inte alltid bättre. Men det som är bättre är alltid annorlunda".
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Excentrikern inom dig
Det finns en stor möjlighet att du som läser detta också är en mycket egendomlig människa. Känner dina kollegor till ditt fanatiska frimärkssamlande, din barnsliga fascination för Stålmannen och ditt osunda kärleksförhållande till AIK? Och förresten, har du berättat att du är övertygad piratpartist och att du tror på andeutdrivning? Eller pratar ni bara om jobb, bolån och dagishämtningar?
Detta är naturligtvis bara fåniga exempel på hur passionerade och udda vi människor kan vara bakom den polerade masken. Poängen är att vi måste våga ta av oss den där masken om vi vill ha möjligheten att verkligen leva vårt eget liv fullt ut.
Att vara excentrisk handlar i grunden om att våga vara sig själv och att vägra låta andra bestämma vem man ska vara. En excentriker säger sin åsikt och står för den, även om andra tycker att den är konstig eller dum. Ett äkta "weirdo" ger sig hän åt sina passioner, intressen och egendomliga vanor - trots att omgivningen ibland står brevid och tittar på med höjda ögonbryn.
Unika möjligheter
Att ta sig ur normalitetens tvångströja är inte lätt, men för den som lyckas finns det mycket att vinna. Folk som vågar säga vad de tycker och visa sin sanna natur är unika, vilket förr eller senare banar väg för unika möjligheter. Om du vågar sticka ut kommer omgivningen till slut inte kunna undvika att se vad just du kan erbjuda världen.
Som den störste excentrikern av dem alla, Oscar Wilde, skrev: "Var dig själv. Alla andra är redan upptagna."
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Innovation
- Motivera
- Karriär
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Innovation
- Motivera
- Karriär