Fem stenar som bygger innovationskraft

Ledarskap | Innovation | BLOGG | OKT 2015

I början av veckan deltog jag vid konferensen Innovation 2015. Det trångt och tiden gick fort - för den gör ju det när man har roligt. Sällan har jag skådat en så massiv informationstäthet som levererats i ett sånt rasande tempo. Inte en minut passerade innehållslös. Jag stapplade ut någon timme innan avslut för att försöka samla tankarna som skulle bli det här blogginlägget. Men redan innan lunch visste jag vad det skulle handla om – Nathan Furrs fem geniala ingredienser som en ledare bör fokusera på för att få innovationsmaskineriet att gnissla igång. Så här har ni dem.

I början av veckan deltog jag vid konferensen  Innovation 2015. Det trångt och tiden gick fort - för den gör ju det när man har roligt. Sällan har jag skådat en så massiv informationstäthet som levererats i ett sånt rasande tempo. Inte en minut passerade innehållslös. Jag stapplade ut någon timme innan avslut för att försöka samla tankarna som skulle bli det här blogginlägget. Men redan innan lunch visste jag vad det skulle handla om – Nathan Furrs fem geniala ingredienser som en ledare bör fokusera på för att få innovationsmaskineriet att gnissla igång. Så här har ni dem.

Det var en snygg balans mellan inspiration, kunskap och erfarenhetsutbyte på Innovation 2015 som arrangerades av konsultbolaget Knowit. Ambitionen med konferensen är hög och tydligt målinriktad – att vara med och göra Norden till världens mest innovativa region. Och för att lyckas med det gäller det att få dit de bästa – de som genom forskning och erfarenhet ligger i den absoluta framkanten.

Framtiden får utvisa om Innovation 2015 når upp till sina mål.

Kirsi Mikkonen berättade om hur Motala Kommun jobbat konkret med innovationsarbete och avlöstes av Micael Dahlén om fokuserade på en snabb omvärldsanalys under rubriken ”Allt hänger på dig”. Och Amazons Norden/Baltikum-chef, Darren Mowry, pratade levande om vikten av att bygga en företagskultur som bejakar misslyckanden – och som innoverar konstant, varje dag.

Förmiddagens sista talare var Nathan Furr, en av världens främsta forskare inom innovationsområdet och professor i innovation och entreprenörskap på Brigham Young University. Han har bland annat skrivit boken ”The Innovator's Method: Bringing the Lean Start-up into Your Organization” som bygger på hans forskningsresultat kring hur innovationskraftiga företagskulturer skapas, bibehålls och tar oss in i framtiden.

Han inleder ödmjukt med att säga att han inte sitter inne på några svar, men trots allt har haft förmånen att få följa ett stort antal innovativa företag via sin forskning. Han har kartlagt och tagit del av strukturer som fungerar, sett gemensamma nämnare och även om han inte sitter in på en lösning – det här är nog ändå så nära man kan komma.

Även om svaren uteblir är hans dragning full av kraftfulla verktyg och case som gör att åtminstone jag inte gärna ifrågasätter hans idéer om hur innovationskraften kan stärkas.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Furr spottar ur sig tänkvärda infallsvinklar och framgångsrika exempel. Människor och företag som förvandlat en, till synes, märklig idé eller svår motgång till business på olika sätt – Rent The Runaway, Tesla, Harley Davidson, Shell…  Allihopa kan uppvisa tydliga exempel där synbara problem blivit början på något stort – med rätt inställning och med ett ledarskap som skapat rätt förutsättningar.

För det hänger på ledarskapet. Att lyckas skapa en miljö där människor och idéer tas tillvara. Där misslyckandet får vara det ultimata beviset på att utvecklingen går framåt – där misslyckandet är vägen fram.

Det är lätt att bli i överkant visionär och boostad och tro att man ska gå hem och förändra världen efter en sån här dag. Och faktiskt – med Furrs tänkvärda innovationspunkter så kanske vi kan komma en bit på rätt väg i vår egen vardag.

Eftersom han så generöst delade med sig – så tänkte jag att jag kunde dela med mig med er… För ju fler vi är som tänker innovativt, desto roligare blir det?

Så, kära bloggläsare – här kommer Nathan Furrs fem inslag som ger bränsle till innovation.

1.    Ifrågasätt. – Det är viktigare att ställa de rätta frågorna än att fokusera på att lyckas hitta de rätta svaren.  Ifrågasätt allt! Börja med frågan ”Varför?” – som polaroidkamerans skapare, Edwin Lands, treåriga dotter gjorde: ”Varför kan jag inte se bilden på en gång?”

Andra bra frågor är HMW-frågor: ”How Might We?” Hur skulle vi kunna ändra på det vi har framför oss? Hur kan vi undersöka motsatsen till det vi ser just nu?

Och istället för att ställa sig den ohjälpsamma frågan ”Varför kan jag inte vara mer som Steve Jobs?” kanske snarare undra: vad är jag bra på? Vad har jag som är unikt? Och hur kan jag bli bättre?

Frågorna ska aldrig underskattas. De hjälper oss att komma vidare, stoppar oss från att stå och stampa på samma ställe – och de hjälper oss att skapa nya ideér.

2. Observera. Titta dig runtomkring i den vardag som omger dig: Hur ser den ut - egentligen? Lägg märke till världen, se den med nya ögon, se självklarheter som om de inte vore det. Öva dig själv i att se hur saker och ting faktiskt fungerar, se skeenden och inslag på nya sätt - som ett barn eller som när du är ute och reser – alla intryck blir skarpa och många genom andra glasögon.

3. Experimentera. Testa nya idéer och tankar, bryt isär det självklara och upptäck det som finns inuti eller bakom. Experimentera med ditt eget liv och sänk tröskeln för vad det får kosta att göra det och våga misslyckas: det enda sättet att utvecklas. Var lekfull i ditt förhållningssätt och prova saker, tankar, kombinationer som du inte ens tror kommer fungera. Plötsligt händer det...

4. Nätverka. Samla idéer från många ställen, ta intryck från människor som inte är som du. Sök dig till olika branscher, diskutera med människor av motsatt kön och annan etnicitet eller religionstillhörighet än din egen, titta på andra industrier och blanda allt vad du kan för att komma till nya insikter och se med andra ögon. Var orädd för det okända, bygg inga murar, släpp in det som är annorlunda. All innovation är gränsöverskridande – se till att hela tiden vara på gränsen till något annat.  

5. Associera. En viktig egenskap för ledare som vill leda mot en innovativ organisation är att utveckla förmågan att associera och se mönster, att kunna få ihop alla ovanstående punkter till en modig helhet, våga tänka tankar som från början verkar galna. Korsbefrukta dina idéer. Kreativitet är inte medfött – det går att öva upp. Börja direkt och sätt ihop en mikrovågsugn med en diskmaskin. Vilka nya produkter kommer ut? Vilka nya tankemönster blir synliga?

Furr är entusiastisk och får det att låta enkelt. Men framförallt får han det att låta kul, och personligen tror jag att vi ska försöka komma ihåg det för att inte fastna i en krampaktig tanke om att innovation alltid måste handla om att skapa stordåd. 

Innovation handlar också om att ha roligt på vägen framåt och att skapa nya och kreativa lösningar på människors problem.

Skriv ut punkterna, sätt dem på väggen, kom ihåg dem varje dag.

För plötsligt händer det...

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Innovation

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill