Engagerad podcast om ledarskapets utmaningar
Podden ”Ledarskap med Magnus och Kim” inleder samarbete med Motivation.se.
Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2021
När man tror sig vara mogen som ledare så har man nog börjat ruttna, precis som en grönsak eller frukt, säger Magnus och Kim.
Få saker är lika viktiga för ledarskapet som engagemang – och få människor är lika passionerat engagerade i ledarskapsfrågor som Magnus Gnisterhed och Kim Karhu. I podcasten Ledarskap med Magnus och Kim får lyssnaren följa med när de med både erfarenhet och ödmjukhet utforskar ledarskapets möjligheter och utmaningar, alltid i lagom långa avsnitt och med konkreta råd för lyssnaren att ta med sig. Och från och med nu kommer podden även att finnas tillgänglig på Motivation.se.
Podcasten Ledarskap med Magnus och Kim startade 2015, och väckte stort intresse redan från början. Det hela började med att de två ledarskapstränarna träffades regelbundet för att diskutera utvecklingsprogrammet Ledarskapsarenan, som Kim varit med och utvecklat. Diskussionerna blev mer och mer spännande för varje möte.
– Jag sade då att vi är ju så engagerade i våra samtal, så egentligen borde vi spela in dem. Och Kim var inte sen att tacka ja. Ett par veckor senare spelade vi in det första avsnittet. Jag tror att poddens framgångsrecept är att vi har engagerade samtal som också är väldigt konkreta. Det finns mycket att ta till sig och ta med sig när man lyssnar, säger Magnus Gnisterhed.
Kim Karhu berättar att podden har fått väldigt bra feedback från lyssnare. Vissa har hört av sig och sagt att de använder den som utbildningsmaterial på högskolan eller i företagets internutbildning. En hockeytränare berättade till och med att han lyssnar på varje avsnitt två gånger, med papper och penna i handen. Och Kim tror precis som Magnus att det är den höga graden av engagemang i diskussionerna som är hemligheten bakom framgången.
– Det är som ett köksbordssnack, det låter som att vi sitter med kaffekoppen i handen och har ett spontant samtal. Vi bestämmer aldrig i detalj vad vi ska prata om, utan vi förbereder oss var och en för sig. En annan fördel är att avsnitten är lagom långa, mellan 15-20 minuter. Tack vare det får vi ofta höra att många lyssnar på podden på vägen till jobbet, säger Kim Karhu.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Ledarskap – en färskvara
Förutom att de har podcasten ihop så samarbetar Magnus och Kim alltså också i ledarskapsprogrammet Ledarskapsarenan. Det är ett individuellt anpassat utvecklingsprogram för ledare och chefer i alla positioner, berättar Magnus Gnisterhed.
– Ledarskapsutveckling kan ske på olika sätt, men vi tycker oss se att individuell ledarträning funkar väldigt bra om man vill nå långsiktigt hållfasta resultat. Det går ut på att man ses en gång i månaden med en ledarskapstränare, och däremellan jobbar man väldigt mycket med egen reflektion, säger han.
Att definiera i några få ord vad gott ledarskap handlar om kan vara knepigt, tycker Magnus och Kim. Magnus säger att han ofta återkommer till ordet engagemang.
– Jag landar ofta i det begreppet. Men då handlar det inte bara om att ledaren själv ska vara engagerad, utan också om att dem man leder ska bli engagerade – man ska skapa möjlighet till engagemang. Andra faktorer som är viktiga är närhet och förtroende; över huvud taget handlar det om att ha ett gediget intresse för människor, säger Magnus.
Kim Karhu understryker också vikten av att se ledarskap som en pågående process. Som ledare blir man aldrig färdigutvecklad.
– Jag ser ledarskapet som en färskvara. Det är lite som att duscha, det är någonting som man gör på nytt varje dag. När man tror sig vara mogen som ledare så har man nog börjat ruttna, precis som en grönsak eller frukt. Vi borde alltid känna oss som färska. Jag fick någon gång frågan om när man är fullärd som ledare, men jag själv skulle aldrig se mig som fullärd – jag är en gröngöling, säger han.
Det är också viktigt att vara en god förebild som ledare, tillägger Kim Karhu. Som John Maxwell säger: ”Om man tror sig vara ledare, men ingen följer en – då är man ute på en ensam promenad.”
– En ledare ska inspirera dig att nå bättre resultat, och vara intresserad av dig som person. Jag minns när jag åt lunch med en chef på hans arbetsplats, och i hissen pratade jag med en lokalvårdare och med några andra som jobbade där. Sedan när vi kom in på hans kontor så berättade han att han inte ens visste vad vissa av de där personerna hette. Då förstod han av mitt agerande att han fortfarande hade mycket att lära om ledarskap, säger Kim Karhu.
"Idag handlar ledarskap om att frigöra kunskap och potential, snarare än att själv vara den som sitter på kunskapen."
– Magnus Gnisterhed
Ledarskap med Magnus och Kim i samarbete med Motivation.se
De tycker båda att ledarskapet är inne i en förändringsprocess nu, som är nödvändig för att möta framtidens krav och utmaningar. Magnus Gnisterhed menar att ledaren i dagens och framtidens arbetsliv får en helt ny roll jämfört med tidigare.
– Det finns en äldre syn på ledarskap, där ledaren sågs som den som stod för unik kunskap. Det synsättet är vi på väg att lämna nu. Idag handlar ledarskap om att frigöra kunskap och potential, snarare än att själv vara den som sitter på kunskapen. Jag tror att dagens och framtidens ledare måste hitta sin unika roll i det nya arbetslivet, och nånstans handlar det om att skapa möjligheter för medarbetarna att själva utvecklas, säger Magnus Gnisterhed.
Ledarskapet är alltså inne i ett paradigmskifte. Men det handlar inte bara om hur man leder, utan också om VEM som leder, tillägger Kim Karhu.
– För det första så ser vi att det blir allt fler kvinnliga ledare. Nu vågar de också ta plats på sitt eget sätt och stå för ett kvinnligt ledarskap. Tidigare fanns det en förväntan om att kvinnor skulle efterhärma ett stereotypt ”manligt” beteende för att få leda, men nu vågar de vara sig själva istället. Den andra förändringen är att det kommer fram unga ledare med ett nytt synsätt. Man stirrar sig inte bara blind på CV och erfarenhet längre, utan man tittar mer på potential istället, och vågar därför släppa fram nya människor, säger Kim Karhu.
Framtiden är som synes full av spännande ledarutmaningar, vilket lär fylla Kims och Magnus podd med spännande innehåll under en lång tid framöver. Och nu finns podden tillgänglig på Motivation.se – måndagen den 22 januari, med Motivation.se:s chefredaktör Per Winblad som gäst.
– Det känns väldigt roligt! Motivation.se kallar sig för Sveriges ledarskapssajt, och vi brukar beskriva oss som folkbildare inom ledarskap, så det känns spännande när vi möts. Jag tror att vi tillsammans kan bidra till att utveckla gott ledarskap i alla led, säger Magnus Gnisterhed.
– Vi har alltid sett upp till Motivation.se, och Per har samma värderingar och samma syn på ledarskap som vi. Jag tror att vi kan komplettera varandra väl och bli en enorm källa för den som är intresserad av ledarskap, avslutar Kim Karhu.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
Med över 20 års erfarenhet är Kim Karhu en av nordens mest efterfrågade ledarskapstränare, föreläsare och coach i ett stort antal företag, branscher och organisationer.
Magnus Gnisterhed är initiativtagare till podden Ledarskap med Magnus och Kim och har en bred erfarenhet av ledarskapsträning och utveckling av grupper till effektiva team.