Digitaliseringen ställer nya krav på ledarskapet

Med rätt mindset och en uppdaterad verktygslåda ökar chanserna att lyckas med det digitala ledarskapet.

Digitalisering | ARTIKEL | JAN 2020

Om vi inte vågar prova något nytt, kommer vi heller aldrig framåt och kan omöjligt anpassa oss efter de nya omständigheterna.

Om vi inte vågar prova något nytt, kommer vi heller aldrig framåt och kan omöjligt anpassa oss efter de nya omständigheterna.

I en tid då allt, eller i alla fall så mycket som möjligt, ska digitaliseras och uttryckas som ettor och nollor, ställs du som ledare inför helt nya utmaningar. Inte sällan känns det som att riktning och regler ändras från en dag till en annan, och det som gällde igår är idag redo att utgöra föda för papperskorgen. Att hålla sig uppdaterad och samtidigt upprätthålla ett gott ledarskap kan kännas minst sagt utmanande.

Kanske är det inte så konstigt att det blivit svårare att hänga med, för faktum är ju att allt går snabbare idag. Vi lever i en tid av ständig förändring där den tekniska utvecklingen rusar fram likt ett skenande ånglok och där graden av oförutsägbarhet hela tiden ökar. Vi lever i den digitala eran.

Var tid har sina utmaningar vad gäller ledarskap, och det digitala ledarskapet är inget undantag. Att leda människor och organisationer i den digitala eran ställer höga krav på inkludering, förtroende, tydlighet och öppenhet.

Det digitala ledarskapet bygger på delaktighet och ansvarsfördelning

Den gamla tiden är förbi, då chefen pekade med hela handen och de anställda plikttroget gjorde det som förväntades av dem. Idag behöver alla, på samtliga nivåer inom organisationen, axla ett visst mått av ledarskap – om inte annat ett effektivt självledarskap med tydligt ansvar och ägandeskap av arbetsuppgifter. Samarbete och gemensamt skapande tycks vara förutsättningar för att lyckas, och medarbetarna behöver ges utrymme att delta och bidra. Alla räknas och är viktiga, eftersom vi har olika kompetens och erfarenhet, och det bör finnas en självklarhet och en stolthet i att jobba mot samma mål. För att lyckas som digital ledare behöver du kunna förmedla detta till dina medarbetare, på ett tydligt och engagerande sätt. Och det behöver grundas i en genuin tro på att detta är rätt och riktigt.

En viktig del i att ha eget ansvar, är att det ges utrymme för att experimentera, testa nya vägar och att faktiskt tillåtas att göra fel. Nöden är uppfinningarnas moder, säger ett gammalt uttryck. Det kanske inte är rakt av applicerbart här, men när vi tvingas – eller åtminstone tillåts – tänka utanför boxen…det är ofta då det händer riktigt coola grejer! Om vi inte tillåts begå misstag, vågar vi inte prova något nytt. Och om vi inte vågar prova något nytt, kommer vi heller aldrig framåt och kan omöjligt anpassa oss efter de nya omständigheterna, behoven och kraven.

"Att vara ledare i den digitala tidsåldern är som sagt ingen enkel uppgift. Men hur roligt skulle det vara om livet alltid var enkelt?"

– Sara Bisander

I digitaliseringens tidsålder blir riktning och syfte allt viktigare

På våra föräldrars tid premierades anställda som arbetat i företaget en lång tid. Man fick en guldklocka, som en sorts tack för lång och trogen tjänst. Efter 25 år. (25 år!) Guldklockan har för de flesta spelat ut sin roll, och många anställda är idag betydligt mindre lojala mot sina arbetsgivare. Vi har andra mål, och vi sätter värde i helt andra saker när det kommer till vårt arbete. Dagens morot består inte av ett armbandsur med guldpläterad boett – idag vill vi ha ett syfte med det vi gör. Och vi vill ha det varje dag, inte efter ett kvarts sekel. 

En bra ledare behöver därför på ett tydligt sätt kunna förklara och förmedla syftet med verksamheten, och även kunna peka ut vägen och färdriktningen för sina medarbetare. Ledarens roll blir att konstant få kollegorna att känna att deras eget bidrag räknas och att de på en personlig och organisatorisk nivå uppfyller ett syfte. Simon Sineks teorier och resonemang om att hitta sitt ”varför” har knappast undgått någon. En anställd som tydligt ser sitt ”varför” inom den egna organisationen är ovärderlig, och kommer med glädje och engagemang att hitta sitt ”hur” för att uppnå målen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Flexibilitet och framtidsspaning stärker ledarskapet

När saker är i ständig förändring, gäller det att vara flexibel, att snabbt kunna ändra sin riktning, anpassa sig och fatta nya beslut som kanske inte alls ligger i linje med dem man fattade igår. För ledarna gäller att skapa agila team, som snabbt kan anpassa sig till förändringar, utan att förlora känslan av syfte och delaktighet. Det krävs en förståelse på alla plan för att det är just det här som kännetecknar den digitala tidsåldern – det går fort, och det gäller att hänga med! 

En ofrånkomlighet i denna tid av snabb och aldrig sinande förändring som vi lever i, är att kunskap snabbt blir förlegad. Aldrig tidigare har väl uttrycket att ”kunskap är en färskvara” varit så sant. För att hantera detta bygger det digitala ledarskapet på dels en öppenhet för vilken kunskap som kommer att krävas imorgon, nästa vecka och kanske till och med nästa år. Dels behöver ledarna arbeta fram system för att kontrollera och säkerställa kunskapsnivåerna hos medarbetarna, samt att se till att dessa kompletteras på erforderlig nivå. Den kunskap som var kritisk igår, är kanske helt onödig imorgon. 

Att vara ledare i den digitala tidsåldern är som sagt ingen enkel uppgift. Men hur roligt skulle det vara om livet alltid var enkelt?

Sara Bisander

Sara Bisander

Frilansskribent

  • Följ skribent

Sara Bisander är frilansskribent hos Motivation.se

Sara brinner för personlig utveckling, människor och kommunikation i alla former. Hon kan text. Och älskar att arbeta med den. Sara beskriver sig som "å ena sidan en petig språkpolis som eftersträvar tydlighet och struktur – å andra sidan en omtänksam hjälpare och nätverkare med ett stort hjärta som slår för att göra gott."

Kontakt: sara@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Digitalisering

Sara Bisander

Sara Bisander

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Digitalisering

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill