Det finns alltid plats för ost

Det pratas om köttfri måndag - men varför inte ta en ostfylld onsdag? Här kommer många roliga tips!

Uppleva | ARTIKEL | AUG 2014

Ost, Uppleva

Ost, Uppleva

Intresset för ost ökar i Sverige. Vi äter mer ost, vi väljer med större omsorg och på små gårdsmejerier landet runt tillverkas allt från brie till mozzarella. Här är några tips på inhemska ostproducenter att provsmaka ifrån.  Och så några tips på rediga ostmiddagar. Say cheese!

Ostsverige runt – ett axplock

Ängsholmens Gårdsmejeri, strax norr om Uppsala, tillverkas svensk buffelmozzarella. Och den är fantastiskt god. Åk dit och handla och kolla samtidigt in de fina bufflarna. De ordnar också buffelsafari när du får lära dig mer om djuren. Kolla öppettider på hemsidan och vilka ostar de tillverkar för tillfället. De har även scamorza och andra läckerheter. God buffelyoghurt också.

Lite längre norrut ligger Getgården i Djuptjärn. De gör förstås getost och det har de gjort i 40 år, så hantverksmässig produktion är ju ingen ny fluga egentligen.

Löfsta Gårdsmejeri utanför Vallentuna har getost och ost gjord på komjölk. De flesta säljs till restauranger, men finns också i några saluhallar. På lördagar har gårdsbutiken öppet och då kan du också hälsa på djuren.

Hansjö Mejeri i Orsakrokarna har en mycket fin brie bland annat.

Ja, det finns gårdsmejerier i nästan varje del av Sverige. Sök på nätet för att se om det finns någon just där du håller till.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Gör osten själv

Vill du själv lära dig ysta? Kanske själv bli ostmakare? Det finns flera kurser. Till exempel på Öland hos Hagelstads Gårdsmejeri, som producerar gestost.

Och även Jürss Mejeri i Flen har kurser för den som själv vill börja göra ost.

Färskost hemma

Du också prova att göra egen färskost. Det är jätteenkelt. Du behöver fil och gräddfil och så valfri smaksättning. Kanske pepparrot? Eller vitlök förstås? Citron?

Ricotta och panir är också enkelt att göra själv. Googla så hittar du lämpliga recept. Panir är en indisk fast färskost som ofta används i vegetariska curryrätter. Liknar mozzarella och är jättegod.

Ost till middag – ja tack!

Raclette – som fondue fast roligare. Köp racletteost och så behöver du ett raclettejärn förstås, men det kan vara en härlig investering för framtiden. Släng ut popcornmaskinen så får du plats. 

Sen sitter ni där, hela familjen och smälter tjocka ostskivor tills de är bubbliga och rinnande. Häll den över kokt potatis av bästa sort, ät och njut. Grönsaker och kallskuret till. Ett alternativ till fredagstacon. Pyssligt och gott, drick gärna vitt vin till.

Stekt ost finns i många länder. I det tjeckiska köket serveras den panerad och med potatissallad. Ingen går hungrig från en sån portion. I Grekland kallas en variant saganaki. Det blir bäst om du panerar osten före stekning, annars klibbar det i pannan.

Potkäs

I 70-80-talets kokböcker talades det ofta om potkäs som ett utsökt sätt att ta vara på ostbitar som blivit över. Du river ner osten i en kruka, (just en kruka har alltid fått mig att tveka, men en glasburk går ju lika bra), smaksätter med sprit och kummin och lagrar. Och se, sen har du en ostmassa att bre på kex. Här är ett recept där du också har blåmögelost i.

Pizza quattro formaggi

Ja, lägg fyra sorters ost på pizzan! Till exempel: mozzarella, gorgonzola, pecorino och parmesan. Du kan välja efter en smak, men minst en sort bör vara blåmögel.

Och för säkerhets skull: blåmögelost är samma sak som grönmögelost. Ute i Europa tycker man att möglet ser blått ut, här hemma säger vi ofta att det är grönt. Oavsett vad du säger, goda ostar är det. Och ibland kallar vi de här ostarna för ädelost. Fint, eller hur? Ädel ost! Ja, finns det något ädlare?

Veganost? Finns det också och är oftast gjord på soja eller ibland kokosfett. ”Astrid och aporna” har flera varianter. Ett stort plus för festliga förpackningar. Och det inuti förpackningarna då, smakar det ost? Nope, inte ett dugg.  Men det kan ju absolut funka ändå. Fler och fler går över till vegetarisk och vegansk kost och då är det bra att ha ett alternativ.

Ja, låt osten ta plats i ditt liv. Man pratar om ”köttfri måndag” och om det inte finns än, så varför inte införa ”ostfylld onsdag”?  Och glöm inte att det finns en hel ostvärld att utforska från övriga världen, utanför Europa. Men mer om det en annan gång.

Jenny Andersson

Frilansskribent

  • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill