Den kreativa dimensionen - en tröst i det svåra
Låt oss resa bort inuti. Lämna allvaret en stund. Återhämta och ge dig själv nya perspektiv. Så orkar vi lite till.
Kommunicera | Motivera | ARTIKEL | APRIL 2020
Kreativiteten får bli den paus från allt, en buffert som vi så väl behöver för att orka vara människor.
Världen är i ett konstigt tillstånd och är det något som människan har svårt att hantera, så är det frågor utan svar. Det är liksom inte vår grej, menar Frida Spikdotter Nilsson, expert inom kreativ kommunikation och skrivande. Kreativa distraktioner är räddaren i nöden och gör så att du kan släppa oron för en stund. De är som syrgasmasken i ett flygplan, sätt på dig den först så att du kan hjälpa andra sen. Vilka kreativa uttryck passar dig?
Till en början var det märkligt och annorlunda, men fortfarande på ett utmanande och lösningsfokuserat sätt. Tid gick åt till att lösa praktiska saker som digital mötesteknik, styra om inbokade saker. Hoppfulla tillrop ”Vi skjuter på den en vecka!” blev snart till ”Har du Zoom?", Skype, Teams, FaceTime och gud vet vad.
Trist men smart och vi fann oss fort för det är ju bara tillfälligt. Väl?
Sen kröp det andra på, det praktiska - och opraktiska… - i att förena hela familjens behov i hemmets lugna (?) vrå. Folk i olika åldrar som normalt sett nästan aldrig var hemma samtidigt. Nu - hela tiden. Min isolering upplevs som mycket folktät, om man säger så… Och detta ständiga ätande - ”Vad har vi för lunch?". Det hela påminner väldigt mycket om en semestervecka på landet, med undantag för att den uppenbarligen kommer kunna pågå i månader och att det heller inte är just semester.
Personligen tycker jag om att ha folk omkring mig, gillar att gymnasisterna har lektioner kring köksbordet när jag jobbar på med det som fortfarande rullar (vilket inte är särskilt mycket, dessvärre). Det går utmärkt att ge kommunikationsrådgivning och skrivfeedback över mail eller telefon, men jag saknar fysiska möten, filosofiska samtal, de icke-pixliga nyanserna i människors ögon, vibbarna i vårluften. Jag gör mig bäst live, helt enkelt. Det tror jag gäller för de flesta. Att dra sig undan i frivillig social isolering och stillhet är något helt annat än att tvingas in i ofrihet.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Stillhet, rastlöshet och kreativitet
Känsloläget svänger snabbt, upp och ner och hit och dit, halmstrån och svarta hål. Kanske vi känner av det extra hårt nu när allt annat är så stilla? Det allra tyngsta är svårt att härbärgera, men vi orkar inte vara i allvaret hela tiden. Vi pendlar in och ut ur verkligheten som den ser ut nu - och den som en gång var. Vi undrar: kan den någonsin komma tillbaka?
Är det något som människan har svårt att hantera, så är det frågor utan svar. Det är liksom inte vår grej.
Utöver oro, ovisshet och frustration tränger sig också rastlösheten på. En del av det vi brukade fylla vår tid med så här års rycks bort och behovet av att fylla på med annat bubblar upp. För hur mycket kan man scrolla flöden och uppdatera nyhetsappar innan man faktiskt börjar inse att det gör mer skada än nytta?
"Precis på samma sätt som den kan tillföra så mycket för en företagsorganisations välmående, kan kreativiteten påverka våra sinnelag som medmänniskor på samhällsnivå."
– Frida Spikdotter Nilsson
Mitt i eländet kan jag skönja hur många av oss vänder oss till något vi egentligen går och bär på dagarna ända, men kanske inte uppmärksammar: vårt behov av kreativa uttryck. Mitt i eländet ser jag att stillheten och rastlösheten i kombination lockar fram något vi lärt oss att dämpa under tyngden av av måsten och leverans. Kanske är det den extra sovtimmen? Eller den uteblivna morgonhetsen? Kanske är det våra planlösa promenad runt kvarteret?
Jag vet inte, men något är på gång mitt i mörkret.
Det framträder nu, överallt, som i relief. Knäppa memes, YouTube-klipp, fantastiska texter i alla dess former - utlopp för träffsäker humor, starka känslor, nya idéer, ilska och frustration. Jag ser samarbetslösningar över gränser, snabba innovationer, smarta huvuden som slås ihop över digitala kanaler och åstadkommer storverk som räddar liv.
Jag ser amatörer posta oslagbara karantänbilder tagna ute i hus och hem och kan bara tänka på att begränsningarna triggar igång kreativiteten. Det är när vi blir instängda som vi behöver slå oss fria inuti. Uttrycket tränger sig på, det är ostoppbart - kanske inte hos varje individ, men hos tillräckligt många för att det ska räcka åt alla.
Årets roligaste julklapp till alla medarbetare: ett kreativt 2021!
Det är inte svårt att sprida glädje - ge företaget, dig själv och alla medarbetare en vacker omtanke i julklapp. Skrivplanetens 12-veckorsprogram i kreativitet är onlineprogrammet som boostar individens idéarbete och skapar kreativ sammanhållning på jobbet. Glada medarbetare är hållbara medarbetare!
Läs merLämna allvaret en stund
Den kreativa energin lyfter oss, tar sig ut ur våra huvuden, manifesterar sig, sprider sig för vinden, blåser igenom våra personligheter, tar tag i oss som kollektiv. Precis på samma sätt som den kan tillföra så mycket för en företagsorganisations välmående, kan kreativiteten påverka våra sinnelag som medmänniskor på samhällsnivå. Det är min absoluta och helt ovetenskapliga övertygelse!
Den får bli den paus från allt, en buffert som vi så väl behöver för att orka vara människor. Att få gå upp i något annat, gömma sig en stund. Skratta och skapa, drömma och visionera kring det stora och det lilla. Kliva in i andra världar som du eller någon annan skapat. Böcker, filmer, serier, spel, musik, streamad teater, onlinekurser i alltmöjligt - vad vore livet utan?
Kreativiteten är viktigare än någonsin när vi befinner oss i kris. Så skriv, uttryck, lek med orden, plantera fröer, klättra i träd, baka ett bröd, gå en kurs, läs den där boken som blivit liggande så länge.
Låt oss resa bort inuti. Lämna allvaret en stund. Återhämta och ge dig själv nya perspektiv. Så orkar vi lite till.
Jag önskar att allt det här bara kunde försvinna. Att det aldrig hade hänt. Att allt var som vanligt. Men nu är det inte så. Så mina små råd till dig blir:
- Tillåt dig att glömma det tunga för en stund. Det är inte att smita - det är att skydda dig själv och bli starkare.
- Bejaka dina kreativa impulser som kommer upp i tristess. Se det inte som slöseri med tid eller något onödigt. Se det som en investering i ditt välmående.
- Det är konstiga tider. Släppa fram konstiga sidor. Vem vet vad som frigörs? Du kanske kommer ut som en annan på andra sidan?
- Och sist, men inte minst, plocka fram det där gamla projektet som du inte slutförde för att ”jag har inte tid."
Gör det nu. För livet är skört. Det har vi blivit plågsamt medvetna om.
Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation.
Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Motivera
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
- Motivera