Därför fattar vi dåliga beslut
Hunger, irritation och annat "brus" påverkar vårt beslutsfattande.
Planering | ARTIKEL | OKT 2021
Medvetenhet om våra interna ”brus” kan bidra till att vi människor skärper oss när det gäller att ta beslut.
Nu är han i rampljuset igen, författaren och Nobelpristagaren i ekonomi 2012: Daniel Kahneman. Och varför inte, han är faktiskt ”bara” 87 år gammal och har inga planer på att sluta jobba. Han är medförfattare till en ny bok om ”brus” i vårt beslutsfattande.
Nobelpriset fick Kahneman för att han integrerade psykologisk teori med ekonomisk. Ekonomi-teoretiker fokuserade sedan länge på att våra beslut skulle vara rationella, till exempel att du köper en vara utifrån bästa pris. Kahneman skapade en förklaringsmodell för något som de flesta av oss länge vetat: Vi är inte så rationella som vi tror, ofta inte alls. I sin bok Tänka snabbt och långsamt förklarar han hur vi fungerar utifrån begreppen: Beslutssystem 1 och system 2.
Beslutssystem 1
System 1 fungerar som en autopilot, vi tar beslut på reflex, utifrån vad vi är vana vid. Det går ända till motorminnet, som när du kör bil: du gör en rad saker utan att tänka. Men det kan också vara att du dömer människor utifrån mycket snabba intryck istället för att tänka till extra. Du är fast i invanda tankemönster.
Beslutssystem 2
System 2 däremot är piloten, som tar aktiva beslut. Du tänker ett steg till. Du hämtar in mer information, du kanske sover på saken. ”Tänka långsamt” kallas det ibland och det kan leda till bättre beslut, menar han.Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
För hungrig för att fatta beslut?
Nu har Kahneman fyllt på med ytterligare en tes: att människan - inte nog med att hon ofta tar snabba ogenomtänkta beslut – hon grumlar sitt beslutsfattande med fördomar, hunger, irritation och annat. Titeln på hans och två medförfattares nya bok är talande: Brus - det osynliga felet som stör våra bedömningar - och vad du kan göra åt det. (Volante förlag i sin svenska version). På engelska heter boken rätt och slätt: NoiseJag har inte läst boken själv ännu, men det skrivs en hel del om den och du kan lyssna på en halvtimmes intervju med Kahneman om saken på New York Times podd Sway (finns till exempel på Spotify – kolla maj 21 för intervjun med Kahneman).
I en längre intervju med Kahneman i Svenska Dagladet framhålls bland annat en undersökning som är baserad på 1,5 miljoner domslut i USA som visar att straff tenderar att blir hårdare om de, till exempel, utdöms dagen efter förlust för det lokala laget i amerikansk fotboll.
Vad som är rätt och fel beror på en rad subjektiva faktorer, konstaterar Kahneman.
– Domare har olika smak och … ser vissa brott som mer allvarliga än andra … Vissa är mer vänligt inställda till förstagångsförbrytare, andra till förövare med en svår barndom. Konsekvens ersätts av olika grader av godtycke.
Affärstidningen Wall Street summerar risken för felaktiga beslut i sin rubrik: Därför ska du inte köpa bitcoins när du är hungrig.
Då har du för mycket brus i huvudet för att ta kloka beslut, helt enkelt.
Med tanke på alla tabbar som människan gör får Kahneman frågan om det inte är lika bra att låta AI ta över domstolar och annat beslutsfattande för bättre beslut och rättvisare domar.
Han undviker att svara på den frågan, men hans förhoppning är att medvetenhet om våra interna ”brus” ska bidra till att vi människor skärper oss när det gäller att ta beslut.
Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag: ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”. Har skrivit Handbok för tankspridda, Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Planering