Blås omkull eller susa förbi?

Kelly Odell, utbildad präst och specialiserad på ledarskap och förändringsprocesser, föreläser på Lunch & Learn i Göteborg.

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2014

Kelly Odell är utbildad till både präst och ekonom och har lång ledarerfarenhet  - bland annat som  Sverigechef, försäljningsdirektör och Senior Vice President inom Telia Sonera och försäljningsdirektör för Volvo Personbilar. Idag är han en eftertraktad föreläsare och pratar om ledarskap och förändring. Det kommer han också göra den 19:e februari i Göteborg när han gästar vårt Lunch & Learn.

Hej Kelly Odell! Du har varit med om otaliga förändringsprocesser under din karriär. Varför är förändring så svårt i verksamheter?

- För att en förändring i en verksamhet handlar om en förändring i beteendet hos individerna i verksamheten. Och att ändra beteende kan vara svårt i bästa fall. I många verksamheter - kanske de flesta? - har man tagit lite eller ingen hänsyn till den mänskliga perspektivet i förändringsprocessen. Och det är en av anledningarna till att jag är ute och föreläser – det behövs kunskap om det här. Ledare har generellt inte någon utbildning i hur människor fungerar och beter sig. Vi är bra på att driva projekt, mäta resultat och förvalta  resurser, men vet nästan ingenting om hur vi fungerar som individer. Och ofta finns det ett stort gap mellan vad man har tänkt utföra och det som faktiskt händer när man gör det, eftersom människor inte beter sig som hade tänkt.

Vad kan vi göra åt det?

- Vi börjar ta steg i rätt riktning, tycker jag. Vi börjar dra lärdom av att vi alltför ofta skrider iväg till handling innan vi ens förstår problemet, vilket sker i många organisationer idag. Vi börjar bli bättre på att se vad vi faktiskt behöver leverera. En stor frustration är ofta att projekt dras igång utan en djupare analys om varför projektet behövs. Resultatet blir en massa frustrerade medarbetare som upplever att de bara levererar meningslösa saker och vilket får dem att känna sig otillräckliga. Och det värsta är att de här misstagen begås gång på gång. Nästan alla arbetsplatser idag har otroligt många begåvade människor som är kapabla att lösa de flesta uppgifter. Det är inte brist på teknisk kompetens – det är brist på kunskap om människor, relationer och hur vi kommunicerar.

Du brukar säga ”Vill du segla i förändringens vind eller bara blåsa omkull?” – hur menar du då?

- 75% av alla förändringsinitiativ i våra verksamheter idag misslyckas Det är en enorm kapitalförstöring som pågår för att organisationer inte är uppdaterade eller jobbar på gamla sätt. De blåser omkull när andra företag susar förbi. Den som däremot genomför lagom många förändringar samtidigt, har fokus, disciplin, uthållighet och gör rätt prioriteringar – det är de som kommer att segla in som vinnare på marknaden. Och framför allt – välj bort! Vi varken behöver eller ska göra allting samtidigt.

Vilket är din favorithistoria när det gäller förändring i organisationer?

- Det finns många, men en som jag tycker är talande var jag med om när jag jobbade på TeliaSonera. Vi skulle driva igenom en stor förändring i bolaget och en managementkonsult hade samlat oss chefer, ett 50-60-tal, som skulle vara involverade i det här jätteprojektet. Han informerade oss peppande om utmaningarna och sa att det skulle bli som att ”byta motor på ett flygplan – medan vi flyger”. Det blev tyst i lokalen och jag räckte upp handen och sa ”Du. Jag vill inte sitta på ett sånt flygplan, tack så mycket”. Det är inget fel med att ha höga mål, till och med väldigt höga mål, men inom ramarna för verksamheten måste vi hålla oss. Det som är möjligt inte omöjligt.  Många förändringsprojekt misslyckas av det enkla skälet att de inte var möjliga för verksamheten.

Vad kommer du att prata om på ditt Lunch & Learn?

- Jag har något som jag kallar för ”Förändringsevangelium” – ett antal budord som jag tycker är centrala för ledarskap i förändring. Jag kommer också att peka på några svårigheter och ge exempel från verkligheten. Förhoppningsvis kan jag dela med mig av några insikter. Jag kommer  också ge enkla övningar som visar på några inbyggd mänskliga tankevurpor som å ena sidan är helt normala, men å andra sidan försvårar för förändring.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Om Lunch & Learn

Med Lunch & Learn menar vi att en god lunch serveras och du får lyssna på ett lärande och intressant föredrag under 30-40 minuter kring ett aktuellt tema samt träffa andra ledare och nätverka.

Läs mer om Kellys föreläsning och anmäl dig här!

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill