Avsluta dagen rätt
Ett bra avslut på dagen minskar risken för stress - och skapar förutsättningar för en produktiv arbetsdag imorgon.
Ledarskap | HR | ARTIKEL | FEB 2015
Att avsluta dagen på rätt sätt är viktigt av flera orsaker. Det påverkar både din upplevelse av dagens arbete och dina förutsättningar att få en bra start på morgondagen. Dessutom minskar risken för arbetsrelaterad stress om du lär dig att avsluta din arbetsdag ordentligt. Här kommer några tips på vägen.
Kan det spela någon roll hur vi väljer att avsluta arbetsdagen? Är det inte bara att resa sig upp och gå när dagen är slut?
Det kan kännas som en obetydligt detalj, men faktum är att vårt sätt att avsluta dagen spelar stor roll av flera skäl. Dels påverkar det vårt helhetsintryck av dagen som gått, dels är ett bra avslut på arbetsdagen ett av de bästa sätten att få en bra start på en produktiv arbetsdag imorgon.
Risken för stress minskar också betydligt om du knyter ihop säcken ordentligt innan du går hem. En smidig och genomtänkt övergång från arbetsliv till privatliv är bra både för dig själv och för din familj.
Så, vad bör man tänka på för att avsluta på bästa möjliga sätt? Motivation.se har gått igenom några enkla grundtips från tidningar som Inc och Forbes, som har talat med ett flertal experter inom områden som produktivitet och stress.
Se över "att göra"-listan
De flesta arbetande människor har någon form av "att göra"-lista eller kalender med inplanerade möten och deadlines. Det kan kännas naturligt att se över denna i början av varje ny arbetsdag - men vad många missar är att det är minst lika viktigt att titta igenom listan framåt slutet av dagen.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Varför? Därför att det ger ett ypperligt tillfälle att gå igenom både det du har gjort idag och det du planerar att göra imorgon. Om du väntar med denna översyn till nästa morgon så finns en betydande risk att du bara tittar framåt och glömmer att utvärdera och bocka av det arbete du redan gjort.
Gå först igenom dagens "att göra"-lista, pricka av det du har fått gjort och ta tillfället i akt att reflektera över dagens arbete. Försök att komma underfund med vad som har varit positivt med dagens arbetsinsats.
Passa också på att skriva en "att göra"-lista för imorgon. Den behöver inte vara komplett - men det kan vara bra att åtminstone ha en aning om hur morgondagen kommer att se ut. Detta är viktigt dels för att det hjälper dig att släppa jobbtankarna när du kommer hem, dels för att du kan få en bättre start på nästa arbetsdag om du redan vet på ett ungefär vad du ska göra.
Rensa skrivbordet och mejlen
Den sista arbetstimmen innan du går hem är också en bra tidpunkt att göra sådant som du inte hinner med under "peak hour", då möten och telefonsamtal har högsta prioritet. Då kan det också hända att koncentrationen börjar falla och att tröttheten tar vid, vilket talar för att du bör släppa det "riktiga" arbetet och istället fokusera på någon arbetsuppgift av mer organisatoriskt slag; kanske har du en massa papper som måste sorteras in i pärmar, ett skrivbord som inte har städats ordentligt på länge - eller en inkorg som är full av spam och skräppost. Se till att få detta arbete gjort - lite varje dag - när du ändå inte kan koncentrera dig på saker som kräver större tankemöda.
Att gå igenom mejlen en sista gång innan du går hem är över huvud taget viktigt för att få ett bra avslut på dagen - i annat fall finns det en risk att de där mejlen som du aldrig svarade på ligger och skvalpar i ditt huvud hela kvällen. Även mejl som kräver större betänketid kan besvaras med ett standardsvar där du helt enkelt tackar för att personen har hört av sig och ber att få återkomma inom en viss tidsram. På så vis slipper du den där skuldkänslan som är lätt att drabbas av när man lämnar ett mejl helt obesvarat.
Säg hej då till kollegorna
Att säga hej då till kollegorna när man går är lika viktigt som att säga hej när man anländer på morgonen. Om ni sitter i enskilda rum är det lätt hänt att man bara försvinner iväg utan ett ord - men kom ihåg att ett kort och enkelt "hej då, vi ses imorgon!" faktiskt kan göra både dig och dina kollegor gladare i slutet av en lång och tuff arbetsdag. Det ökar känslan av samhörighet på arbetsplatsen, och ger också möjlighet till en mycket kort avstämning för att se att allt har gått bra idag och att ni är överens om vad som ska göras imorgon.
Att säga hej då är också en viktig "övergångsrit" från arbetslivet till privatlivet.
När du väl ger dig ut i kvällsmörkret och ska ta dig hem, bör du även ha en plan för hur du ska tillvarata din eventuella pendlingstid. Det handlar naturligtvis inte om att vara produktiv, utan om att uthärda. Pendling är en stor källa till stress, enligt forskningen. Hellre än att försöka vara "duktig" och arbeta på tåget eller bussen bör du kanske vara duktig nog att hitta en avstressande aktivitet för att fördriva tiden - gärna någonting som du verkligen ser fram emot. Ta tillfället i akt att lyssna på den där roliga podden eller att sätta tänderna i en rysligt spännande deckare, så kommer tiden att gå snabbt. På så vis kan du stressa ner, vilket ökar chansen att du orkar vara produktiv imorgon - och att du är glad när du kommer hem till din familj.
Ge sömnen en chans
Till sist, kom ihåg att en god nattsömn är A och O i en produktiv människas liv. Ge sömnen en chans - hitta ett sätt att få lugn och ro i huvudet i god tid innan du går och lägger dig.
Om det är så att du ofta har en massa tankar som snurrar i huvudet och stör din sömn, kan det vara en god idé att skriva någon form av dagbok innan du går och lägger dig. Tidningen Inc använder begreppet "Brain Dump" (en lek med ordet "skärmdump") för att förklara vad det handlar om. Ägna 10-20 minuter åt att helt enkelt skriva ner allt du tänker på. På så vis kan du förhoppningsvis sätta punkt för tankarna - utan att behöva vara rädd att spännande idéer och tankegångar försvinner i glömska. Skriv gärna med papper och penna istället för att använda datorn.
Slutligen kan det vara bra att veta att iPads, mobiltelefoner och lap tops har en tendens att störa vår nattsömn något alldeles oerhört. Bestäm dig gärna för att sista timmen innan du går och lägger dig ska vara befriad från allt digitalt - läs en bok eller en papperstidning istället för att läsa din godnattsaga på en iPad.
Se den teknikfria timmen som ännu en övergångsrit, från en produktiv arbetsdag till en skön nattsömn. Slut ögonen, sov - och vakna upp utvilad till en ny dag full av nya möjligheter.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- HR