Att leda inifrån själ och hjärta
Vem är du och vad vill du?
Ledarskap | Coacha | ARTIKEL | APRIL 2021
Det synes viktigare än någonsin att vi vänder blicken inåt och utforskar vem vi är och varför vi finns till.
Fascinerande att vi människor faktiskt kan leva ett helt liv utan att egentligen veta vem vi är. Du umgås med dig själv 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Men vet du vem du är? Du kanske svarar ja. Då undrar jag, hur vet du det? Är du den du är eller den du vill vara? Är det kanske samma sak? Eller är du den du tror att omgivningen förväntar sig att du ska vara? Att veta vem du är torde vara en förutsättning för att veta vad du vill. Hur ska du annars kunna leda dig själv och andra. Så vem är du på riktigt?
Vi lever i ett konsumtionssamhälle på ständig jakt efter lyckan. Vi söker den ofta utanför oss själva – nytt jobb, ny partner, nytt hus, ny bil, nya kläder (för vidare läsning se artikeln Vad är din lycka?). Bara vi når det där målet eller får det där extra så blir allt bra. Många är sannolikt väl medvetna om vi söker på fel ställe – ändå fortsätter vi på samma väg.
Coronapandemin utmanar mönstret – eller skulle kunna. Ökad isolering, ovisshet och svårförutsägbarhet. Mindre social och fysisk kontakt, inställda resor, uteblivna planer. Du bjuds in till mer tid med dig själva. Trivs du i ditt eget sällskap? Gillar du att vara du? Eller önskar du att du vore någon annan? Eller att du var på ett annat sätt? Hur mår du? Känner du dig levande? Fri? I god balans? Det synes viktigare än någonsin att vi vänder blicken inåt och utforskar vem vi är och varför vi finns till. Att öka medvetenheten om oss själva och därigenom vår självförståelse. Ett mål i sig, men också en resa som aldrig tar slut (se även artikeln Den viktigaste resan). Som John Knights skriver i boken Leading Beyond the Ego. How to Become a Transpersonal Leader:
Self-awareness is always a precursor to self-knowledge and thus also a sub-section of a continuous learning journey.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Själen och varandet
Vem är jag? Vem är du? Har vi inte alla en längtan efter att känna oss fria. En längtan efter att leva autentiskt och vara den vi är. Att veta och stå för vad vi tänker, vad vi känner, vad vi vill. Är inte det att vara ”fri”. Är det inte först då vi kan släppa våra ”borden” och ”måsten” och istället se det meningsfulla i det vi gör. Släppa jakten efter mer och istället känna tacksamhet för allt som är. Sluta fundera på vad vi får och istället fråga vad vi kan ge.
Att vara trygg i dig själv. Att veta vem du är. Det synes ännu viktigare i tider av ökad föränderlighet, kriser, ovisshet och oförutsägbarhet. Det talas om vikten av “resilience” i betydelsen motståndskraft; förmågan att snabbt återhämta sig efter svårigheter. Som att förlora fotfästet för en stund och sedan återfå det. Det handlar inte om ”att landa”. Det handlar om att ”vara landad”. Att acceptera dig själv som människa. Förstå dina grundläggande värderingar och hur de påverkar ditt agerande. Se dina drivkrafter, kvaliteter, fram- och baksidor. Men också jobba med dem. Till syvende och sist, det är dina val som formar den du är.
"Så länge oro, rädsla och bristtänkandet styr – då vill vi ha mer och vi vill ha kontroll. Men om vi ser att vi tjänar och är en del av något större än oss själva, då sår vi istället för att skörda."
– Ewa Braf
Syfte och mening
Så länge oro, rädsla och bristtänkandet styr – då vill vi ha mer och vi vill ha kontroll. Men om vi ser att vi tjänar och är en del av något större än oss själva, då sår vi istället för att skörda. Vi ger av oss själva. Vi blir rika. För rik är inte den som har, utan den som ger. Är inte det syftet och meningen med livet. Att bidra till att göra världen bättre – både nu och för kommande generationer. Låter kanske pretentiöst, men om vi alla är del av något större så är vi också ömsesidigt beroende av varandra. Är inte det vackert? Vi hänger ihop och behöver hjälpas åt för att utvecklas både som individer, kollektiv och samhälle.
På vilket sätt vill du göra skillnad som människa? I ditt ledarskap? Hur ska du använda dina kvaliteter och förmågor för att åstadkomma den skillnaden?
Hjärtat och kärleken
Hjärtat. Drygt 300 gram. Slår cirka 30 miljoner gånger varje år. Pumpar fem liter blod i minuten. Förser alla organ och vävnader med livgörande syre. Fascinerande vilken uthållighet denna muskel har.
Hjärtat är också en symbol för kärlek. Men vilket utrymme ges kärleken? Kärlek till vad? Till vem? När får kärleken styra? Får den styra? Och vad menar vi egentligen med kärlek? Tänk om hela livet egentligen var menat att vara en ”kär lek”. Där vi lekfullt utforskar oss själva, prövar nya saker och lär av varandra. Där hjärtat leder hjärnan, snarare än hjärnan styr hjärtat. Att lyssna mer till hjärtat synes vara vägen till ett mer grundat varande och även till en fördjupad mellanmänsklig kontakt. Tänk om vi inför val skulle fråga vad kärleken skulle säga.
Att leda inifrån själ och hjärta
Det handlar om att leda från insidan av själ och hjärta. Då behöver vi också veta vad insidan står för. Att veta vem du är och vad du vill. Att se allt som är du. Både dina kvaliteter och skuggsidor. Utforska vad du står för – dina värderingar – och på vilket sätt du vill göra skillnad – ditt bidrag. Fråga vad kärleken vill. Var nyfiken och snäll mot dig själv. Men utmana också dig själv. Det är din utveckling. Det är du som leder.
Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv.
Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Coacha