"Att känna glädje på jobbet är inte lyx"
Dennis Westerberg: "Allt fler börjar inse att såväl stress och konflikter som frånvaro och personalomsättning faktiskt minskar när vi känner glädje varje dag."
Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | NOV 2014
Dennis Westerberg, Lunch & Learn, Arbetsglädje
Dennis Westerberg är föreläsare, författare och talare på vårt Lunch & Learn den 19 november i Göteborg. Temat är arbetsglädje. Varför jobbar vi? Vad innebär arbetsglädje och hur lyckas vi älska det vi gör och göra det vi älskar? Vi ställde några frågor till Dennis. Och han avslutar med tre användbara glädjetips.
Vem är Dennis Westerberg och hur har han blivit så intresserad av glädje på jobbet?
- Jag arbetar i dag mestadels som föreläsare och besöker de allra största företagen, kommunerna och organisationerna i landet. Vanligtvis talar jag på temat ”arbetsglädje” men blir allt oftare inbokad för att föreläsa om ett helt nytt sätt att se på ledarskap - det så kallade ”Tvärtom-ledarskapet”, dvs. värdet av att förstå inre processer.
Jag är dessutom författare och coachar människor i olika sammanhang. Ofta människor som befinner sig i en livskris, men även idrottsmän och företagsledare som fastnat i sitt tänkande.
Jag har en bakgrund som musiker och artist i olika sammanhang och har spelat en hel del med svenska storheter som bl.a. Peps Persson, Mats Ronander och Jan Johansen. Jag har dessutom turnerat med den världskände blueslegenden Sam Myers, just innan hans död, år 2006.
Varje år, från april till september, samverkar jag med olika kommuner för att ta fram s.k. Yrkeshögskoleutbildningar, och har under de senaste 10 åren varit delaktig i att sätta samman ett 25-tal utbildningar inom en rad olika branscher.
Jag gör det jag älskar, och jag älskar det jag gör, helt enkelt. Emellertid var jag inte lika glad och lycklig i början på 2000-talet, när mitt liv tog en drastisk vändning efter en skilsmässa. Jag stod bokstavligen ute på tågspåret och såg ingen framtid. Jag fick dock hjälp att komma på rätt bana igen och började söka olika sätt att förstå hur vi människor fungerar, rent mentalt - Vad är glädje och lycka, egentligen, och hur kan vi finna harmoni och sinnesfrid i en värld där förändring verkar vara det enda som består?
Jag kan nu resa runt och berätta för andra om de svar jag fann. Och jag känner mig oerhört tacksam över att människor vill lyssna på vad jag har att säga, och dessutom oerhört glad över att kunna hjälpa andra som hamnat i en situation som liknar den jag själv befann mig i för ett 15-tal år sedan. Mitt sätt att föreläsa är att arbeta med humor och personliga stories, i syfte att blanda skratt med eftertanke.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Berätta lite mer om din föreläsning - hur uppstod den och varför behövs den?
- Varje vecka träffar jag människor i coachnings- eller föreläsningssammanhang som önskar någon typ av förändring i sitt liv. Det är idrottsmän som vill ha snabbare resultat, chefer som håller på att gå in i väggen, eller s.k. vanliga människor som inget annat önskar än att kunna må bra, om än bara för en kort stund. Mötet med mig medför nästan alltid omedelbara resultat. Oftast räcker det med några få timmars samtal.
Den framgångsrike företagsledaren, men med usel relation till sin partner och sina barn, som förvandlats till att bli en älskvärd förälder och äkta make. Den unga tjejen som skurit sig sönder och samman på grund av självförakt, men som numera älskar att vara just den hon är. Den kända sångerskan med dalande karriär och hälsa, som i dag njuter till fullo av sitt nya liv.
Jag gissar att denna typ av förändring och förvandling låter helt osannolikt. Det är den emellertid inte. Inte alls. Genom åren har jag nämligen tagit till mig ett helt nytt sätt att hjälpa människor. Ett sätt som faktiskt radikalt skiljer sig från alla de rådgivningsmetoder som annars står till förfogande.
Jag har lärt mig, att den kortaste vägen till förändring, är att skaffa sig en förståelse kring hur vi människor fungerar rent mentalt. En sådan förståelse och insikt leder till direkt förvandling. Förändring sker nämligen inte över tid. Den sker i varje stund vi valt att kalla NU. Och jag har sett denna typ av förändring och förvandling ske hos människor. Mitt framför mina ögon. På ett ögonblick. Flera, flera gånger.
Vad är glädje på jobbet för dig?
- Att människor kan känna sig gladare när de går ifrån jobbet på eftermiddagen än de gjorde när de kom på morgonen. Inte på grund av att de går. Nej, för tusan. Utan just för allt det fantastiska de fått vara med om under dagen, och att de dessutom fått möjlighet att dela denna glädje med människor som de verkligen håller av.
Hur skulle du säga att synen på trivsel på jobbet förändrats under de senaste 30 åren?
- Det verkar som att allt fler börjar inse att såväl stress och konflikter som frånvaro och personalomsättning faktiskt minskar när vi känner glädje varje dag. Medarbetare som inte känner sig betydelsefulla, blir nämligen sällan betydelsefulla.
Att känna glädje på jobbet är alltså inte längre att betrakta som lyx. Arbetsglädje har istället blivit viktigare än någonsin, och kan numera betraktas som en förutsättning för att vi ska kunna klara av samhällets snabba förändringar. På så sätt är arbetsglädje att betrakta både som en rättighet och en skyldighet.
En rättighet, därför att ingen människa bör nöja sig med mindre. Särskilt med tanke på hur många timmar som vi faktiskt spenderar på jobbet. Och en skyldighet, därför att vi alla behöver känna glädje och passion kring det arbete vi utför, för att över huvud taget orka med den hårda konkurrens som vi alla, dagligen, utsätts för.
Hur kan vi göra för att öka nöjdhet i vardagen generellt?
- De flesta människor som jag möter i olika sammanhang, verkar tro att nöjdhet, harmoni och sinnesfrid skapas genom om vi hanterar s.k. ”yttre omständigheter”, dvs. faktorer som ligger utanför oss själva, men som påverkar hur vi känner oss på insidan. Jag har emellertid upptäckt att ett sådant resonemang inte håller hela vägen.
Vår sinnesstämning kan nämligen variera, trots att de yttre förhållandena är desamma. Eller tvärtom, dvs. att de yttre förhållandena förändrar sig, men att den egna sinnesstämningen fortsätter att vara så som den är. Helt utan egen inblandning alltså.
Vi människor behöver ibland varken rätta till saker i omgivningen, eller försöka förändra vår inställning och attityd. Det verkade alltså som att ”problemen” emellanåt löser sig av sig själva, utan att vi aktivt behöver göra någonting alls. Inte alltid, men ibland, alltså. Detta har gjort mig förbryllad.
Efter flera års sökande efter den ”felande länken”, det som saknas för att bringa logik i sammanhanget, har jag nu äntligen funnit en förklaring som håller hela vägen. I alla sammanhang. Jag har nämligen upptäckt att såväl glädje som passion och lycka erhålls då vi har en genuin förståelse kring hur vi människor fungerar rent mentalt.
När vi väl fått denna förståelse, denna insikt, behövs inga nya tekniker eller metoder som erbjuds för att bli lycklig, eller redskap som sägs hjälpa oss att hantera stress, öka på självkänslan eller bygga upp ett bättre självförtroende. Nej, när insikten kommer till oss, blir dessa tekniker, metoder och redskap, oavsett om de kallas psykoanalys, KBT eller mindfulness helt överflödiga.Insikten i sig, ger oss allt vi behöver för att må bra. I alla sammanhang. Alltid.
Jag är just i färd med att ge ut en bok i ämnet. En bok som ska fungera som en slags guidning till nya insikter. Läsaren kommer att få ta del av en väldigt annorlunda beskrivning av hur vårt psyke fungerar. En beskrivning som förmodligen helt skiljer sig från det som de allra flesta av oss trott har varit sant. Tills nu.
Vad är dina tre bästa glädjetips som vi skulle kunna göra redan idag?
- Försök aldrig bli bättre än någon annan. Du kan nämligen aldrig kontrollera hur bra någon annan blir. Sträva istället alltid efter att vara den bästa versionen av dig själv. Det räcker gott.
- Anta utmaningen ”att bli den bästa kollegan som jag känner”. Inte den bästa kollegan i världen. Inte den bästa kollegan i Sverige. Inte ens den bästa kollegan i närområdet. Endast den bästa kollegan som jag känner.
- Var du än är. Se till att vara just där.
Foto: Sebastian Swärd
Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation.
Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Motivera
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Motivera
Om Lunch & Learn
Här kan du läsa mer om vårt event Lunch & Learn och boka din plats på Dennis Westerbergs föreläsning onsdagen den 19 november på Casino Cosmopol i Göteborg. Eventet arrangeras i samarbete med SAJ Förmedlingsbyrå.