Åldersdiskrimineringen allt mer extrem

Jobbsökande anses gamla redan i 40-årsåldern – och ”filterbubblan” kan förvärra problemet.

HR | Karriär | ARTIKEL | JAN 2018

Åldersdiskrimineringen allt mer extrem

Åldersdiskrimineringen allt mer extrem

Åldersdiskriminering blir ett allt större problem i arbetslivet. En studie som IFAU publicerade 2017 visar att jobbsökande sorteras bort av åldersskäl redan i 40-årsåldern – detta samtidigt som politiker gärna talar om att pensionsåldern bör höjas kraftigt. Problemet är dessutom på väg att förvärras på grund av den så kallade ”filterbubblan”. Tidningen New York Times granskning visar att det blir allt vanligare att medelålders eller äldre arbetssökande inte ens får se jobbannonserna, eftersom annonsering i sociala medier gör det möjligt för arbetsgivarna att på förhand utesluta vissa ålderskategorier.

Sveriges befolkning blir allt äldre, vilket är en stor utmaning för hela samhället. Många politiker och nationalekonomer menar att vi idag har en alldeles för låg pensionsålder, med tanke på att de äldre blir fler samtidigt som de blir friskare. De mest radikala förslagen har handlat om att vi ska jobba tills vi fyller 75.

Problemet är bara att arbetsgivare väljer bort och diskriminerar jobbkandidater som är medelålders eller äldre. Och diskrimineringen tycks börja tidigare nu än den gjorde förr. En studie som IFAU presenterade sommaren 2017 visar nämligen att jobbsökande riskerar att sorteras bort av ”åldersskäl” redan i 40-årsåldern.

Tydlig diskriminering

I undersökningen skickade IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) mer än 6 000 fiktiva jobbansökningar till arbetsgivare som annonserat ut lediga jobb inom en rad olika yrkeskategorier – exempelvis administratörer, företagssäljare och lastbilschaufförer. Därefter mättes arbetsgivarnas svar, till exempel i form av kallelse till anställningsintervju. 

Resultaten av studien visade att chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare minskar kraftigt redan i 40-årsåldern, och sedan fortsätter att sjunka ju äldre man blir.

Vissa av arbetsgivarna fick också besvara en enkätundersökning i samband med studien. Den visade att arbetsgivare ser skeptiskt på medelålders eller äldre jobbkandidaters förmåga att lära sig nya saker, vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.

IFAU:s rapportförfattare anser att det inte råder några tvivel om att arbetsgivare åldersdiskriminerar – ålder är en tydligt negativ faktor när man söker jobb.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Sorteras bort i ”Filterbubblan”

Frågan är också om situationen riskerar att förvärras i framtiden. Tidningen New York Times gjorde nyligen en granskning av hur den så kallade ”filterbubblan” är på väg att spä på åldersdiskrimineringen ytterligare.

Idag blir det allt vanligare att arbetsgivare använder sig av sociala medier som Facebook och LinkedIn för att annonsera ut lediga jobb. När man annonserar i dessa kanaler så kan man välja att vända sig till specifika målgrupper, till exempel inom ett begränsat geografiskt område – men också till personer inom en viss åldersgrupp. Det innebär att personer som inte matchar den valda profilen aldrig kommer att kunna se annonsen i sitt flöde över huvud taget.

Enligt New York Times granskning var det flera stora företag – däribland Amazon, Goldman Sachs och Facebook själva – som valde att begränsa sina jobbannonser till vissa åldersgrupper. Som exempel nämner tidningen en annons från företaget Verizon, som sökte finansanalytiker. Annonsen matchades då mot personer som är intresserade av finans, som bor i Washington D.C. – och som är i åldern 25 till 36. Folk som var äldre än 36 fick alltså aldrig se annonsen i sitt flöde, även om de hade rätt utbildning och bodde i rätt stad. Filterbubblan filtrerade bort dem för att de ansågs vara för gamla.

Tidningen tar upp flera exempel på arbetsgivare som på liknande sätt sållar bort medelålders eller äldre jobbkandidater. Och även om de enskilda fallen kan diskuteras fram och tillbaka så är det tydligt att filterbubblan är ytterligare en faktor som riskerar att förvärra den åldersdiskriminering som redan finns i arbetslivet.

Enligt IFAU kan åldersdiskriminering medföra allvarliga konsekvenser för samhället. Dels för att vi har en åldrande befolkning som behöver arbeta längre, dels för att diskrimineringen minskar rörligheten på arbetsmarknaden. Om det är svårt för äldre att få nytt jobb så tenderar de att ”klamra sig fast” vid sitt gamla jobb, trots att de kanske egentligen vill eller behöver byta jobb. Därmed blir arbetsmarknaden orörlig, vilket är skadligt och kostsamt för hela samhället.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill