"Vem som helst kan mötas här"
Anna Frankzén Starrin spanar från Almedalen - denna älskade och hatade plats.
Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2015
Almedalen
Om jag skulle försöka beskriva Almedalen för någon som aldrig har varit här skulle jag nog säga att det är som en musikfestival, fast utan musik och om demokrati istället. Jag älskar Almedalen! Här möts många av oss som är intresserade av samhälls- och framtidsfrågor. Jag ränner Hästgatan upp och ned och möter alla möjliga inspirerande människor: politiker, opinionsbildare, lobbyister, mediapersoner, näringslivsrepresentanter, studenter och en och annan semesterfirare.
En del av belackarna oroar sig för att under Almedalsveckan så sätts politiska regler ur spel och att politiker, lobbyister och media möts och minglar på ett sätt som annars inte ses som korrekt.
Jag tycker att det är just hur man kan möta politiken och politikerna och hur politikerna får möta verkligheten som är det som är älskvärt. Vem som helst kan mötas och prata med våra beslutsfattare och politiker här.
Almedalen startade 1968 med att Olof Palme, som dåvarande utbildningsminister talade från ett lastbilsflak i Almedalen. I dag har det utvecklats till att inbegripa så mycket mer. Ca 1,3% av alla evenemang under Almedalen står riksdagspartierna för. De senaste åren står alltså näringsliv, akademi och organisationer, med flera för den större delen av alla evenemang här.
Och Almedalen växer för varje år. Fler deltagare, fler seminarier, fler möten, fler tweets.
Men låt mig spana in i Almedalens framtid.
Jag tror inte att Almedalen kommer att vara denna öppna och tillåtande mötesplats i all evighet. Jag vågar mig på att gissa att Almedalen som öppen och tillåtande mötesplats kommer att regleras. Jag märker redan en tendens att presskonferenser och mötestillfällen med våra politiker börjar begränsas.
Men i dag är Almedalsveckan förhållandevis öppen. Kanske kommer det inte att ändras i år, eller nästa år.
Men för er som vill uppleva denna fantastiska öppna mötesplats så rekommenderar jag er att komma hit snart.
Anna Frankzen Starrin är trend- och omvärldsanalytikern som har kommit att kallas för Robot Anna i media. Hon talar trots sitt smeknamn om de mänskliga aspekterna i den digitala revolutionen. Anna är kulturantropolog och hjälper företag och organisationer att navigera in i framtiden genom att identifiera vad människor tänker, tycker, vill och behöver. Anna har genomfört flera globala framtidsstudier och är en mycket anlitad föreläsare och trendspanar regelbundet i SR och TV.
Följ Anna på Instagram: @robotannas
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap