Vem är du imorgon?

Karriärval är framtidsval – men framtiden vet vi inte mycket om.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | MAJ 2018

Ett bra sätt att göra karriärval kan vara att tålmodigt experimentera sig fram.

Ett bra sätt att göra karriärval kan vara att tålmodigt experimentera sig fram.

Att välja karriärväg kan vara väldigt ångestladdat för många människor. Ofta får man höra att man bör välja ett jobb som man både har talang för och som överensstämmer med ens passion och värderingar. Men att veta vilka alternativ som matchar den beskrivningen är lättare sagt än gjort. Än mer komplicerat blir det när man tänker på hur mycket vi faktiskt förändras över tid. Kanske tror du att de intressen, talanger och värderingar du har idag är den slutgiltiga versionen av din personlighet – men forskning tyder på motsatsen. 

Att fatta beslut om sin framtida karriär kan av naturliga skäl en väldigt svår process. Det handlar ju om att välja vad du vill göra med ditt liv. Väljer du fel så riskerar du att kasta bort ditt liv – eller åtminstone är det så det känns när man står inför viktiga framtidsval. Från omgivningen får man förstås en massa goda råd: Välj ett yrke som du är bra på och har talang för. Gör någonting som du brinner för. Satsa på en karriär som stämmer överens med dina värderingar.

Dessa råd kan låta väldigt förnuftiga, och är det säkert också. Men frågan är – hur ska man kunna veta allt det där om sig själv? Vet du med säkerhet vad du är bra på, vilka talanger du har och vad du brinner för? Vet du vilka värderingar som är viktigast för dig?

Och kommer du att svara likadant på dessa frågor om tio år?

Förändras – mer än vi tror

Många människor lever i en illusion som brukar kallas för ”the End of History Illusion”. Den innebär att du innerst inne tror att den du är idag är den ”slutgiltiga versionen” av dig själv. Det du brinner för idag, kommer du också att brinna för imorgon. De värderingar som är viktigast för dig just nu kommer att vara lika viktiga om tio år. Du kommer att ha samma drömmar, samma mål, älska samma personer, saker och aktiviteter som idag.

Forskning visar dock att människan förändras mer än hon själv tror, skriver karriärsajten 80000hours.com. Forskare vid Harvard och University of Virginia har gjort omfattande studier på över 19 000 människor i åldern 18 till 68 år för att mäta deras personlighet, värderingar och preferenser, och se hur dessa faktorer förändras över tid. Hälften av deltagarna fick också svara på hur de tror att deras resultat skulle ha sett ut tio år tidigare, medan andra hälften fick försöka förutse hur deras resultat skulle se ut tio år senare.

Resultaten visade att människor förändras mycket över sin livstid, och att de är medvetna om att de har förändrats jämfört med för tio år sedan – men de tror ändå inte att de kommer att förändras mer i framtiden. Istället lever många i illusionen att de kommer att förbli samma personer som de är idag.

Vetskapen om att vi faktiskt förändras mer än vi tror är viktig att ha med sig när man gör karriärval. Framför allt kan den ses som en uppmuntran till att hålla dörrarna öppna – och inte låsa sig för snabbt vid ett val.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Lås dig inte vid ett karriärval – utforska!

Naturligtvis måste man kunna göra tydliga val och våga satsa, men det gäller att inte ha för bråttom och att inte lita alltför blint på sin magkänsla. Många människor har fastnat i ett olyckligt yrkesliv, just för att de i unga år har valt en lång utbildning genom att gå på magkänsla och göra mer eller mindre kvalificerade gissningar om vad de kommer att vilja göra med resten av sitt liv. Sedan blir de fast.

Forskning visar att både magkänsla, självreflektion och karriärtester fungerar synnerligen dåligt som metoder för att välja ett yrke där man kan trivas och prestera på hög nivå. Att gissa hur väl man kommer att lyckas inom ett jobb är mycket svårare än man kan tro.

Ett bättre sätt att göra karriärval kan därför vara att tålmodigt testa sig fram, experimentera och undersöka alternativen på ett så konkret sätt som möjligt. Vänd dig utåt istället för inåt när du ska göra ditt val. Många framgångsrika människor – Steve Jobs är ett välkänt exempel – har ägnat sig åt många olika, vitt skilda saker innan de till slut har hittat rätt.

Om man vet att man är intresserad av ett par olika karriärvägar så kan man undersöka dessa i flera steg. Man kan börja med lite enkel research på nätet, kanske läsa några artiklar eller något bok. Sedan kan man prata med någon eller några som är verksamma i den aktuella branschen. Nästa steg blir kanske något lite mer tidskrävande projekt, där du i några veckor engagerar dig i någonting som har med yrket att göra – kanske som volontär, praktikant, bloggare eller liknande. Först därefter kan man börja överväga en större satsning. 

Du måste utforska de alternativ som finns för att se var du i praktiken passar in – istället för att basera beslutet på självreflektion kring din passion och dina värderingar, som ändå lär förändras över tid.

Håll dörrarna öppna, pröva på och utforska olika saker, och lås dig inte en gång för alla vid en fix idé om vem du kommer att vara i framtiden. 

Det vet du ändå inte så mycket om.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera
  • Karriär

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill