Vårda dina relationer – skaffa en moai

Personlig hållbarhet, del 6: Livslängd och hälsa går att koppla till goda relationer.

Hälsa | Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | OKT 2018

Att umgås med vänner har en starkare koppling till hälsa än vi kanske förstår.

Att umgås med vänner har en starkare koppling till hälsa än vi kanske förstår.

Hälsan borde trots allt vara plattformen vi lever livet på, inte det som stressar oss eller tar upp stora delar av vår tid och våra tankar, skrev Ann-Sofie Forsmark, expert inom hälsomanagement på arbetsplatsen, i första delen i denna serie om personlig hållbarhet. Återhämtning, bättre tider, stresshantering och fysisk hälsa har varit i fokus. Nu har vi kommit till den avslutande delen som precis som tidigare delar har till syfte att göra din prestation mer hållbar, öka din hälsa och ditt välbefinnande genom nya vanor och förhållningssätt. Har du funderat på hur viktiga dina relationer är, hur du prioriterar dem och varför? Frågan är avgörande för din hälsa, både privat och i arbetslivet.

Många är vi som önskar att vi hade mer tid till att träffa de människor vi tycker om. Umgänge som inte kopplas till något uppdragsrelaterat och produktivt är något som lätt får stryka på foten när kalendern känns full och vardagslogistiken kanske tar all vår tid. Något som är en lyx som tar tid som behövs till annat.

Men att umgås med vänner har en starkare koppling till hälsa än vi kanske förstår. I en studie från Harward University såg man kopplingar mellan livslängd och goda relationer. Det spelade inte roll om relationen var med en kärlekspartner eller vän, det viktiga var styrkan i relationen. Goda relationer är också kopplade till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar

I de så kallande ”blå zonerna” i världen, alltså områden där människor lever längre är goda relationer helt centralt och väl kopplat till hälsa och välmående.

På ön Okinawa i Japan till exempel, en välkänd blå zon, lever kvinnor i snitt åtta år längre än amerikanska kvinnor. Där, och på flera andra håll i de blå zonerna, har man ett stort fokus på just vänskap och sociala nätverk. I Japan kallas dessa moai vilket kan översättas som ”en grupp med ett gemensamt syfte”.  

En moai är en grupp med vänner som bestämmer sig för att hålla ihop livet ut. I vått och torrt. Man umgås, skrattar, gråter, tröstar och finns helt enkelt där för varandra i livets alla skeden. Det finns exempel på moais som hållit i över 90 år!

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Vårda dina relationer och skyddsnät

Hur kan vi ta till oss den här kunskapen om hur viktigt det är att vårda goda relationer? Nog visste vi det egentligen, men som mångas liv ser ut är det svårt att skapa plats för det kravlösa nära umgänget med de man verkligen vill ha goda relationer till. De som kan ge en vingar att lyfta, en spark därbak - och också vara ett skyddsnät när livet händer.

Som alltid tror jag att vi behöver lyfta fram vårt varför. Om vi på riktigt reflekterar över och förstår hur viktigt det är att vårda de här relationerna istället för att bara ta dem för givet tills vi verkligen behöver dem.

Jag tror också att vi behöver hitta sätt att integrera umgänget i vår vardag så det inte alltid behöver vara en separat händelse, för då kan det verkligen bli knepigt att få till tiden. Här är några helt random tips på att få till umgänge med de du verkligen vill, och behöver!

  1. Motionera och umgås samtidigt - Istället för att ses på en restaurang eller bar och sitta ned. Kanske tar ni en promenad tillsammans. Kanske springer eller cyklar ni. Bor ni långt ifrån varandra kanske ni bokar en telefondejt medan ni båda promenerar.
  2. Enkla knytismiddagar - Med betoning på enkelt så det inte upplevs som ett krav. Ni ska ändå äta så laga extra och be din vän ta med det som funkar att ta med.
  3. Gör ärenden ihop - Gå och handla second hand tillsammans. Åk till tippen, storhandla och ta sen en fika efteråt.  Ses och byt vinterdäck. Tänk utanför boxen! 
  4. Ses utomhus - Säkert har ni ett friluftsområde i närheten. Sätt en tid, ta med kol/ved och låt bjud in flera vänner. Kanske tar några en motionsrunda först och så kan ni alla grilla och äta medhavd matsäck tillsammans en lördag eller söndag.
  5. Månadens aktivitet - Kanske är det någon utställning du velat gå på. Kanske en aktivitet du velat testa. Kombinera med att ta med dina vänner och få samtidigt chansen att göra något du inte själv tänkt på. Passar bra för en grupp om flera vänner. Sätt en budget och låt var och en komma på ideér för aktiviteter ni kan göra tillsammans en fast tid varje månad.

Relation för prestation

Det är lätt tänkt att umgänge är något som är kopplat till fritiden, men goda relationer på arbetsplatsen är också väl sammankopplat till goda prestationer. Vår hjärna gillar inte att vara vare sig kreativ eller samarbeta om den upplever brist på tillit eller en konflikt. Att ta hand om våra relationer genom hur vi håller möten, skapar sammankomster och beter oss på kontoret är alltså helt klart en verksamhetsfråga.

Umgås. Med de du vill och behöver. Dina moais. För såväl hållbar hälsa som prestation!

Ann-Sofie Forsmark

Ann-Sofie Forsmark

Vår expert inom hälsostrategiskt hälsoarbete på arbetsplatsen.

  • Följ skribent

Ann-Sofie Forsmarks vision är att vi ska gå till ett meningsfullt arbete, göra viktiga saker på ett bra sätt tillsammans och ha tid och energi över till en meningsfull fritid. Hon jobbar för såväl ledningsgrupper, ledare och medarbetare. med tjänster inom ledarskap, medarbetarskap, strategiskt hälsoarbete, grupputveckling och hållbar prestation med fokus på hjärnsmart arbete, återhämtning och tydliga prioriteringar.

Ann-Sofie har varit verksam i olika roller i hälsobranschen i över 20 år, är utbildad hälso- och livsstilscoach, civilekonom, inom OBM, hälsopsykologi och ledarskap. Hon har också en mångårig bakgrund som ekonom med roller som revisor, controller och ekonomiansvarig och jobbar sen sex år som konsult mot såväl stora som små, nationella som internationella och privata som offentliga organisationer.

Ann-Sofie är också en av personerna bakom podden Health for Wealth – Hållbar hälsa på jobbet och grundare av konsultnätverket Oxy Group som verkar inom personlig och organisatorisk hållbarhet. Vill du komma i kontakt med Ann-Sofie är du varmt välkommen att maila på annsofie@oxygroup.se.


Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Ann-Sofie Forsmark

Ann-Sofie Forsmark

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill