Vägen till ett rikare liv
Charlie Söderberg: "Många tar inte sina egna önskningar på allvar."
Ledarskap | Motivera | Karriär | ARTIKEL | JAN 2013
Vad är ett rikare liv - och hur når man dit? I mångt och mycket är det en fråga om självledarskap, berättar den privatekonomiske rådgivaren och föreläsaren Charlie Söderberg. Det handlar om att ta kontrollen, skaffa sig en plan - och uppfylla sina egna mål istället för andras.
Charlie Söderberg blev ett känt ansikte i TV-rutan som programledare för "Lyxfällan" i TV3 mellan 2006 och 2010. Därefter övergick han till SVT:s konsumentprogram "Plus", där han var programledare fram till 2012. Men han är också företagare, privatekonomisk rådgivare och föreläsare. Idag driver han bland annat utbildningsföretaget Balansekonomi som erbjuder seminarier och kurser i privatekonomi.
Charlie Söderberg har tillsammans med kollegan Lennart Göthe skrivit boken "Ett rikare liv!", vilket också är titeln på Balansekonomis seminarier. Men vad ett "rikt liv" egentligen är finns det inget givet svar på - det måste varje individ själv ta ställning till, säger han när Motivation.se ringer upp.
- Du måste själv fundera på vad som gör ditt liv rikare. Men om man ska säga någonting generellt om vad ett rikt liv är så är det väl att man upplever att man har ett överflöd av tid, pengar och energi, säger Charlie Söderberg.
Uppfyller andras mål
Varför är det så få som lyckas skapa sig ett sådant liv? Det handlar inte om lättja, hävdar Charlie Söderberg bestämt.
- Däremot tror jag att vi ofta blir distraherade från det som är viktigt. Det gäller att sålla agnarna från vetet och ta hand om det som är viktigt för oss själva, förklarar han.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
De flesta människor uppfyller mål hela dagarna - chefens mål. Barnens dagisfröknars mål. Fredrik Reinfeldts mål - men inte sina egna. I grund och botten handlar det om brist på kontroll. För att få ett rikare liv måste man först och främst lära sig att leda sig själv.
- Hemligheten med självledarskap är att det inte är så annorlunda jämfört med att leda andra. Egentligen borde det vara lättare, men vi tar inte uppgiften på allvar och unnar oss inte vårt eget ledarskap, säger Charlie Söderberg, och fortsätter:
- När man leder en arbetsgrupp så åker man exempelvis ofta på kickoff, men varför åker man inte på kickoff med sin familj? Titta på vad som behövs när man leder ett företag - man behöver hitta inspirerande mål, bygga ett bra team omkring sig och så vidare. Samma saker kan användas när vi leder oss själva.
I privatlivet såväl som i yrkeslivet är relationer väldigt viktiga på vägen mot ett rikare liv - både som medel för att nå målet och som mål i sig.
- Det bästa är att skaffa sig "resekamrater" som är på väg mot samma mål. Vi blir som dem vi har omkring oss. Det är därför smart att börja umgås med dem som lever det liv vi vill leva. Om du vill ha ett genombrott inom dans, så börja hänga med dansare, säger Charlie Söderberg.
Omvänd beslutsprocess
De flesta människor drömmer om ett rikare liv, oavsett om de med ett sådant begrepp syftar på pengar eller på andra former av livskvalitet. Många står dock och stampar utan att komma någon vart med vare sig drömmarna eller privatekonomin.
Det vanligaste misstaget när folk planerar sina liv är att de inte alls planerar det, säger Charlie Söderberg. Detta leder till att man hamnar i en omvänd beslutsprocess där man ofta löser samma problem om och om igen. Man måste först se till vad man vill uppnå och sedan lösa de problem som kan finnas på vägen mot målet, förklarar han.
- Det är också väldigt vanligt att vi inte tar våra egna önskningar på allvar. Vi är så otroligt rädda för att inte veta hur vi ska göra. Många ger upp sina mål bara för att de inte vet hur det ska gå till när de tar sig dit, säger Charlie Söderberg.
Ledigt från livet?
För en tid sedan skrev Charlie ett blogginlägg som innehöll en lista på elva saker som han vet nu när han är 38, som han inte visste när han var 28. Tredje punkten lyder så här: "Istället för att längta tills nästa semester skapar jag ett liv som jag inte är sugen på att ta ledigt från."
Men kan alla verkligen få det liv de vill ha? Charlie Söderberg tvekar - han ser saken på ett annat sätt.
- Jag vet inte om alla kan få det liv de vill ha, men jag ser ingen anledning att inte tro det. Varför skulle man inte utgå ifrån att man kan få det man vill ha? Jag kan inte se poängen i det, säger han, men tillägger:
- Det är naturligtvis också viktigt att kunna njuta av det man har även om man inte har allt. Man ska leva det liv man älskar, men också älska det liv man lever.
Hushålla med resurser
Charlie Söderberg förknippas ofta med ämnet privatekonomi, ändå har vår intervju inte handlat särskilt mycket om pengar. Man kan ju vara rik på så många saker - tid, pengar, energi, relationer. Men allt detta skulle kunna samlas under beteckningen "resurser", och ekonomi handlar ytterst om att hushålla med resurser.
- Att hantera resurser handlar mycket om att skaffa sig en plan för vad man vill få ut av dem, säger Charlie Söderberg.
Om man exempelvis har dålig privatekonomi så är första steget att öka nivån av kontroll och förbättre sin egen förståelse för situationen.
- Det kan även vara bra att förändra sin egen relation till områden som man kanske tycker att man har svårt för, till exempel ekonomi. Även om man tycker att det känns svårt så kan man upptäcka att ekonomi är roligt och ger snabba resultat. Att skapa ett rikare liv handlar om att göra små saker varje dag som gör skillnad, säger Charlie Söderberg.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Motivera
- Karriär
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Motivera
- Karriär