Våga släppa taget om din ”baby”
Att fasa ut sig själv – en nödvändig process som väcker starka känslor.
Ledarskap | ARTIKEL | DEC 2016
Våga släppa taget om din ”baby”
Att släppa taget om sitt företag, och överlåta ledarskapet åt en extern vd, kan vara känslomässigt prövande – ungefär som att släppa taget om sitt barn när det växer upp. Tänk om det inte går bra, eller omvänt – tänk om det går bättre utan dig? Vi har alla en önskan om att känna oss behövda och att ha kontroll över det som sker. Lockelsen att på ett eller annat sätt sitta kvar i förarsätet kan därför vara stor. Men innerst inne vet du nog att du gör både dig själv och din ”baby” en stor otjänst.
Att släppa taget om sitt barn skapar en kombination av motsägelsefulla känslor. Allt ifrån nostalgi till stolthet och glädje – och sedan ytterligare en diffus känsla man inte alltid pratar så högt om och som inte är så lätt att sätta fingret på…
Du är stolt över att din baby har vuxit upp och är redo att guidas av nya människor för att kunna växa sig starkare. Du vet att du måste släppa taget för att ditt barn ska kunna ta nästa steg i livet. Själv kan du äntligen ägna dig åt alla de drömmar du aldrig har hunnit med att förverkliga. Plötsligt uppstår det en tomhet och en molande känsla av att något inte känns helt bra. Det är naturens gång, du ville ju det här, vad är det då som stör dig?
Att släppa taget om sitt företag till en extern VD kan ge samma känsla som när ens barn lämnar boet och ska stå på egna ben. I många fall kan det till och med vara så att du har varit förälder till din ”baby” i mer än 18 år, kanske 30 år.
Behovet av att vara behövd
Du har varit vägvisaren, ledstjärnan i mörkret, den starka pelaren när det har stormat. Till dig har alla vänt sig med frågor och strålkastljuset har varit riktat på dig oavkortat. Du har ofta känt att det varit tufft och många gånger har du uttryckt att du gärna skulle vilja låta någon annan ta över rodret, men samtidigt har timingen inte varit rätt och du har känt dig… behövd. Där var ordet. Ordet som är så starkt kopplat till känslan av att vi existerar och att vi känner oss sedda. Genom att vi känner oss behövda får vi en bekräftelse av att vi faktiskt lever och i allra värsta fall, att vi inte är ensamma…
Behovet av att vara behövd överskrider ofta med stor marginal behovet av att släppa taget, vilket kan bli en omedveten utmaning.
Att som ägare inte känna sig behövd kan innebära att man tappar fotfästet, trots att det är detta man har sagt att man vill. ”Jag vill ta ett kliv tillbaka, jag vill spela golf, jag vill resa jorden runt”. Tar du som ägare in en extern VD så står du inte i centrum längre och samtidigt är det någon annan som ska komma att leda och utveckla din ”baby”. Du står helt plötsligt utanför din egen flock och det kan kännas både förvirrande och smärtsamt. Flera faktorer som är svåra att hantera för vilket ego som helst.
För att inte tala om känslan när du upptäcker att du är mer beroende av ditt företag än vad företaget är av dig.
Har man byggt upp hela sitt liv runt företaget och inte börjat odla andra intressen, intressen som är viktiga för dig på riktigt och som du inte blir uttråkad av efter några veckor, ja, då blir det tufft att lämna vd stolen.
Att fasa ut sig själv
Beslutet är dock taget och verkställt. En extern vd har rekryterats med bästa möjliga cv och med ett bra track record, personkemin stämmer, allt känns rätt. Ändå kan tvivel infinna sig. Tänk om den externa vd:n inte går i den riktning du tycker är bäst för företaget? Eller tänk om hon gör det och det till och med går ännu bättre än vad du någonsin hade kunnat föreställa dig? Hur hanterar du det då? Känner du dig lycklig eller känner du dig misslyckad?
Många ägare lägger mycket tid i urvalsprocessen för att försäkra sig om att vederbörande har rätt kompetens, och för att se till att den nya vd:n fasas in på rätt sätt. Men vem förbereder ägaren på hur denne ska fasas ut? Finns det rekryterare som tar hand om den delen också och som förstår alla känslomässiga kval en företagsledare har?
Och om det inte finns någon utfasningsplan utan ägaren tänker sig att denne kan vara kvar som bollplank bör varningssignalerna börja blinka lika kraftigt som saftblandaren på en ambulans. Att erbjuda sig att vara bollplank är snabbaste sättet att glida in i skidspåret igen, spåret som leder direkt tillbaka till vd-stolen. Och den är redan upptagen.
Har man alltså som ägare inte funderat igenom vad man vill göra den dagen man släpper taget och förberett detta noga, är risken stor att man utvecklar en identitetskris och att man ej heller reagerar rationellt på den nya vd:ns framgångsrika förändringsförslag. Att släppa taget underlättar troligtvis en hel del om man har en djup självinsikt samt stor självdistans, men handen på hjärtat, hur många företagsledare har den personlighetsbeskrivningen i Sverige om vi skulle göra ett Myers Briggs personlighetstest?
Ingen ”quick fix”
Att lyckas med en extern vd kräver en hel del av den tillträdande vd:n men också en hel del känslomässiga funderingar och mod ifrån ägaren. Där modet till stor del handlar om att möta sig själv. Risken är annars stor att man som ägare har svårt att hålla sig borta från den trygghetszon man så framgångsrikt befunnit sig i under många år, nämligen i rollen som vd. Samtidigt blir det väldigt trångt om ni blir två personer på samma stol. Väldigt trångt. Och det är både energikrävande, kostsamt och framförallt onödigt när det bara kan finnas en vd i förarsätet.
Så våga vara modig och lägg tid på att planera din utfasningsplan. Ta professionell hjälp för att förstå hur det kommer att kännas när du lämnar vd-stolen, de flesta ägare går igenom samma mentala resa som du. Tro mig, du kommer inte att nöja dig med att vara varken bollplank, golfproffs eller globetrotter. Att släppa taget är ingen ”quick fix”, men ha förtröstan. Den goda nyheten är att det går. Med insikter, kunskap och noga förberedelser kan en extern vd vara den viktiga pusselbiten som behövs för att din ”baby” ska få leva sitt liv i sin sanna och fulla potential. Och du också.
Agneta Olsson har under de senaste 20 åren haft ledande positioner inom bland annat ICA, Santa Maria, Ridderheims & Falbygdens samt Coop med fokus på kommunikation och ledarskap. Hon har även skrivit boken – “Extern VD Så lyckas du” som är baserad på egen erfarenhet, ett 40 tal djupintervjuer samt forskning från handelshögskolan i Jönköping. Idag driver hon företaget Chair Management och är expert på ägarledda företag och hjälper ägare och vd att förbereda, möjliggöra och aktivera ett ledarskifte.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap