Vad menar vi med ordet karriär?
Lena Mangell vill vidga synen på karriär. ”Ordet har en bredare definition som innebär att vi alla har en karriär – det gäller bara att definiera vår egen drivkraft.”
Coacha | Karriär | ARTIKEL | JUNI 2014
Coaching
Vad tänker du på när du hör ordet ’karriär’ på svenska? Och vad tänker du på när du hör det engelska ordet ’career’? Är det någon skillnad? Om man slår upp ordet i Svenska akademins ordlista står det (tyvärr, måste jag säga); ”vinna, snabb befordran, stiga i graderna, i högsta fart framåt”. Om man läser i ett engelskt lexikon står det ” livslång yrkeslivsutveckling”. Jag tycker att den svenska definitionen är negativ, omodern och trångsynt. Jag ansluter mig till den engelska mer positiva och moderna definitionen som beskriver att alla har sin egen karriärutveckling.
Min definition av karriär är att alla har sin egen som utgår ifrån var man befinner sig - och alla behöver ta ansvar för sin egen karriärutveckling.
Varje människa har ansvar för att utforska sina egna drivkrafter och sin motivation och hitta ett arbete där man får använda sin personlighet, kompetens, intressen och drivkrafter. Helt enkelt att forma en tillvaro där det finns utrymme att växa och uppnå balans.
Ordet karriär provocerar en del och får många - tyvärr - att ta avstånd från att tänka och reflektera kring sig själva och sina drivkrafter. Många associerar ordet till att bli chef, utan att tänka över om det är det man faktiskt vill bli. Ordet ”karriärkvinna” är nästan ett skällsord - ”hon som inte tar hand om sina barn”. Eller ordet ’karriärist’ - ”hen som trycker ner andra för att ta sig fram”.
Men ordet har en bredare definition som innebär att alla har en karriär.
Här vill jag beskriva att vi har olika drivkrafter när vi formar vår karriär - och olika behov i arbetslivet. Men först lite om varför det är viktigt att tänka på sin individuella karriärutveckling.
Inlåsning
Alla har inte självinsikt om vad som driver och motiverar dem. Man har ”hamnat” på ett arbete och blir kvar där (ibland lite för länge). För en del blir det en ”inlåsning” som är förödande.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Enligt en forskningsstudie av Aronsson, Daller & Gustafsson, upplever så många som var tredje anställd sig ”inlåst” i sin arbetssituation - det handlar om fel yrke och fel arbetsplats. Det är en hög siffra!
Detta leder förstås till ohälsa i form av magbesvär, olust, trötthet och håglöshet. De upplever låg delaktighet i beslut och att de inte utvecklas. Det leder till ineffektivitet i organisationen. Organisationen går på halvfart! Vill vi ha det så?
Hur får man då människor att hitta till och definiera sin motivation och drivkraft? Och hur får man den att matcha sin karriär? Hur får man människor att våga förändra och öka sitt självförtroende och höja självkänslan?
Svaret är självinsikt och reflektion.
Självinsikt genom livs och karriärutveckling
Jag har som psykolog och coach arbetat med livs och karriärutveckling/coaching sedan 1992 och coachat över 2500 personer utifrån Life&Career Map metoden (Lena Mangell, Life&Career) för att ge verktyg för självinsikt och personligt ledarskap. I metoden är motivation och drivkrafter centrala delar.
Syftet är att den gemensamma analysen resulterar i egna mål för individen samt en personlig handlingsplan.
Det är en fantastisk glädje att uppleva när en person plötsligt får fördjupad självinsikt och förstår vad som driver dem - att se en individ hitta sin egen väg, få syn på sin personliga styrka och ta de första stegen i sin egen karriärutveckling. I livs- och karriärcoachingen leder diskussionen till nya möjligheter och en ökad livskvalitet där man själv definierar vad som är framgång.
En modern organisation som vill ha motiverade medarbetare bör erbjuda sina medarbetare den här möjligheten som en första kompetensutveckling.
Drivkrafter i arbetslivet
Det finns, enligt forskningen, olika individuella drivkrafter. Jag använder mig av en amerikansk forskningsbaserad modell där det finns fyra olika karriärinriktningar och där drivkrafterna syns tydligt. Metoden vidgar begreppet karriär och hjälper chefer och medarbetare att få självinsikt och ta ansvar. Det hjälper också chefer att förstå sina medarbetares önskemål och matcha dem med rätt arbetsuppgifter för att skapa en effektiv organisation med rätt person på rätt plats.
De fyra olika karriärinriktningarna är:
- Expert/specialist
- Linjär - leda
- Utvidgande - generalist
- Projektinriktad - entreprenör
1. Om du har expertdrivkrafter vill du fördjupa dig och lära dig mer inom ett visst område. Du vill känna att du behärskar området och att det är kvalitet i allt du gör. Du har ett visst behov av trygghet och kanske inte älskar ständiga omorganisationer eftersom ditt område då kan tas ifrån dig.
2. Om du drivs av linjära drivkrafter så vill du gärna ha makten att påverka och fatta beslut. Du gillar att nå resultat och att tävla med andra. Du drivs av högre lön och status. Man behöver inte vara chef för att få utlopp för sina linjära drivkrafter – det kan vara som konsult, projektledare, ombudsman eller egen företagare.
3. Om du drivs av att få utveckla dig själv och andra så har du antagligen utvidgande drivkrafter. Du är en generalist som tycker om ständiga utmaningar med utvecklingsfokus. Ofta vill du byta arbetsuppgifter eller arbetsplats med jämna mellanrum, ca 5-10 år cykler. Annars tappar du energi och motivation.
4. Till sist har vi den projektinriktade personen som drivs av stor frihet och variation. Du byter oftare uppgifter, uppdrag eller arbetsplats eftersom du tröttnar snabbare, ca 2-4 års cykler. Du går ofta in i kortare projekt – gärna med stora nätverk. Du som har dessa drivkrafter kanske inte vill ha någon chef, utan snarare stor frihet. Ofta hittar man entreprenörer här.
Din unika karriärutveckling
Givetvis har man en mix av dessa fyra drivkrafter och alla är unika i sin egen kombination. Som chef kan man inte utgå ifrån att andra har samma drivkrafter som jag själv, vilket tyvärr många gör.
Det finns ett personlighetstest kopplat till forskningsmetoden. Man kan ha höga och låga drivkrafter i form av ett stapeldiagram med de fyra inriktningarna.
Jag har själv högt på alla fyra staplarna och det är ofta en generell konsultprofil – en ”egen företagare”-profil. Så jag får väl säga att jag har hamnat rätt i min karriär. Eftersom jag är intresserad av mycket kan det ibland vara svårt att välja mellan olika uppdrag och ibland blir det lite för mycket av det goda. Jag vet genom självinsikt och reflektion att jag med jämna mellanrum måste få in lite nytt lärande, utveckling och nya sammanhang för att jag inte ska tröttna utan få ny energi och ökad motivation.
Just nu tar jag ansvar för min utveckling genom att jag ska jag byta kontor efter 10 år och får då genom det ett nytt nätverk och nya kontakter som kommer att ge mig ny energi.
Bra frågor att ställa sig!
- Hur ofta förändrar du? Vart annat år? Vart 7:e år? Vart 10:e år? Aldrig?
- Vad drivs du av? Vad motiverar dig? När känner du lust?
- Tar du ansvar för din utveckling?
Lena Mangell är grundare av Life&Career. Hon är leg psykolog, psykoterapeut, mentor, coach, organisationskonsult och en av pionjärerna inom livs- och karriärcoaching i Sverige. Lena är både författare och utbildare och har framgångsrikt coachat flera tusen ledare, HR-personer och medarbetare i mer än 20 år.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Coacha
- Karriär