Utvecklas genom mentorskap
Hjälp en ung människa att växa.
Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2011
Utvecklas genom mentorskap
Att vara mentor åt en ung människa, det är ett enkelt sätt att göra skillnad. Det som behövs är tid och engagemang. Men hur gör man om man vill bli mentor eller erbjuda sina medarbetare möjligheten? Karin Jordås, generalsekreterare på organisationen Mentor berättar.
- Jag har en bakgrund från skolan och har arbetat som rektor. I femton år arbetade jag i Botkyrka och med många ungdomar, även såna som på den tiden kallades ”värstingar”. En sak jag särskilt noterade då var frånvaron av alla ”vanliga människor” i de här ungdomarnas liv. De här ungdomarna hade inget nätverk. Det var skolan, sociala myndigheter och polisen. Inget mer. Inga släktingar, mer än kanske en mamma. Och det är inte säkert att det räcker. Det gjorde ont i hjärtat att se alla dessa ungdomar som ingen hann se. Därför känns det idag så fantastiskt att jag får arbeta tillsammans med olika företag som på olika sätt vill engagera sig. Ett intresse som hela tiden ökar, kanske för att många unga medarbetare idag vill arbeta på ett företag som bryr sig. Och att bli mentor är verkligen ett bra sätt att bry sig om andra.
Vad gör man som mentor?
- Vi på Mentor samarbetar med olika skolor runt om i Sverige, men främst i Stockholm, Göteborg och Malmö och den som anmäler sitt intresse att vara mentor blir efter intervjuer matchad med en ung människa som vill ha en. Det är helt vanliga ungdomar, som själva anmält sig till mentorprogrammet för att de vill ha mer kontakt med vuxna i sitt liv. Det är ungdomar som går i högstadiet och det du gör som mentor är att tillsammans med din mentorungdom göra saker tillsammans, helt utifrån era intressen. Det viktigaste är att umgås och prata. För just i den åldern behöver vi någon att prata med, någon som inte är en förälder, och vi behöver bli bekräftade och sedda.
Varför ska man vara mentor?
- Det är otroligt utvecklande att vara mentor och har du som chef själv inte tid till detta, ge dina medarbetare möjligheten. Uppmuntra det. Vissa företag låter det ingå i sitt ledarskapsprogram. Andra låter de anställda på arbetstid få vara till exempel Jobbmentorer. En särskild mentorform där man berättar om sitt arbete för ungdomar ute i skolan. Det finns också E-mentorskap där man håller kontakt med sin mentorungdom på nätet, genom att chatta. Så olika varianter finns, beroende på hur mycket tid du vill lägga.
-Vi ska inte glömma bort att vi mår bra av att ge, säger Karin. Den tid du lägger på detta ger mycket tillbaka. Och det finns faktiskt undersökningar som visar att vara god ger en mer bestående lycka än att köpa en ny pryl.
Mentorskap med yrkesfokus
Det finns också möjlighet att bli mentor genom flera andra organisationer, en del fackförbund som till exempel Jusek erbjuder detta till sina medlemmar. Här kan det mer handla om den typen av mentorskap där man hjälper en ung människa i början av sin karriär, att utvecklas. Ofta blir det då en mer yrkesinriktad relation.
Om Mentor Sverige
Mentor är en internationell organisation som är politiskt och religiöst obunden och man arbetar förebyggande, mot droger och för ungdomar. Mentor erbjuder mentorprogram i tre varianter: Mentorskap, E-mentor och Jobbmentor och ger även föräldrautbildningar.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap