Utan utmaningar och motstånd sker ingen förändring

Rebecka Janols, innovationsledare, Umeå kommun och Årets Innovationsledare finalist – offentlig sektor: ”Projektledning och innovationsledning följer olika logiker och arbetssätt.”

Innovation | ARTIKEL | APRIL 2025

Rebecka Janols, innovationsledare, Umeå kommun.

Rebecka Janols, innovationsledare, Umeå kommun.

Komplexa utmaningar kan inte lösas med enstaka innovationsprojekt. Se på medarbetarnas drivkrafter och ta vara på dem, främja samarbeten kring komplexa utmaningar och stora omställningar. Undersök vad motståndet handlar om, det finns sällan perfekta förutsättningar.

- Samtidigt som vi tar ut en strategisk riktning för kommunens utveckling och utbildar chefer och medarbetare i att driva förändring gäller det att hela till fråga sig: För vem gör vi det här? För vem är det bra? säger Rebecka Janols.

Hon blev en av finalisterna för priset Årets innovationsledare i offentlig sektor, som delas ut av yrkesföreningen Innovationsledarna, Vinnova och RISE. Hon uppmärksammas för sitt systematiska arbete för att stärka omställningsförmågan i Umeå kommun, bland annat genom utbildningsprogram för medarbetare i att leda och genomföra innovationsprojekt.

I motiveringen står att ”Rebecka har en fantastisk förmåga att kombinera ledarskap, strategiskt tänkande och har en passion för förbättring till att inspirera medskapare att vara öppna för nya sätt att arbeta och möta de komplexa samhällsutmaningar vi står inför.”

- Det är lätt att tänka att innovation är en ny produkt, men som innovationsledare i offentlig sektor handlar det snarare om att bidra till de större systemomställningar som behövs för att klara vårt uppdrag. Vi står inför stora utmaningar med allt fler äldre, kompetensförsörjning, tillväxt och klimat.

Bidrar till en kommun i framkant

Rebecka Janols arbetar centralt i Umeå kommun, på stadsledningskontoret, och har en bred roll. hon använder sina forskningserfarenheter för att bidra till effektiva system som stödjer individens behov och verksamhetens processer.

- Mitt uppdrag handlar om att skapa förutsättningar för Umeå att utvecklas och vara i framkant, en plats där människor vill bo och jobba. Som många andra orter norrut behöver vi fortsätta att växa.

Rebecka Janols arbetar med att stärka kommunens organisatoriska kapacitet att leda och driva omställningsprocesser, ofta i samverkan med andra aktörer.

- Jag stödjer strategi och riktning för kommunens utveckling till att stötta enskilda innovationsinitiativ, men jag driver inte initiativen själv.

En viktig del är att stärka ledares förmåga att leda förändring och leda i förändring.

- Vi behöver också se hur det lirar med den politiska riktningen, med de grunduppdrag och inriktningsmål som politikerna ger oss.

Låt motståndet visa vägen

Rebecka Janols har alltid varit intresserad av att utveckla nya arbetssätt och verktyg som stödjer användarnas behov och utvecklar verksamheter framåt. Efter en civilingenjörsutbildning med fokus på komplexa sociotekniska system vid Uppsala universitet, doktorerade hon inom människa-datorinteraktion, med fokus på utveckling och införande av vårdinformationssystem som stödjer användarnas behov.

- Jag går igång på att det är komplext och svårt, och att hela tiden reflektera över resultatet av det vi testat, hur arbetssätten fungerade och hur mottagandet blev. Varför gick vissa delar inte som vi tänkt? Hur kan vi justera det? säger Rebecka Janols.

Utan utmaningar och motstånd sker ingen förändring, så man måste gilla utmaningar för att vara innovationsledare, menar Rebecka Janols.

- Vi brukar säga ”låt motståndet visa vägen”.

Det finns inga perfekta förutsättningar

När hon ska konkretisera några av utmaningarna, lyfter hon att verksamheter i offentlig sektor är så tyngda av att klara av sitt uppdrag här och nu att medarbetarna inte alltid har tid, kraft och energi att tänka framåt - trots att de vet att omställningar behövs.

- En annan utmaning är när individer eller organisationer inte vill stå bakom de förändringar som initieras. Då får man fundera på vad det motståndet egentligen handlar om.

I de lägena behöver man verkligen ha stöd i sitt team och från sin chef, påpekar hon.

- Det är viktigt att känna det stödet, för det finns ju faktiskt aldrig någonsin perfekta förutsättningar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Det är en personlig resa

Vad är då bästa med att vara innovationsledare i en kommun som Umeå?

- Det är att få vara med och hjälpa chefer, processledare, utvecklingsstrateger och andra medarbetare i kommunen att bli bättre på att leda och driva förändring. Jag gillar också att få jobba både på strategisk, taktisk och operativ nivå. Det ger verklighetsförankring och helhetsperspektiv.

En annan drivkraft för Rebecka är att vara med och utveckla kommunen hon själv bor i.

- Jag upplever ju staden som invånare när jag hämtar min dotter i skolan, tar henne till fotbollen eller cyklar till jobbet, säger hon och tillägger:

- Det är också en personlig resa. Jag utvecklas hela tiden och lär mig nya saker.

Projektledning och innovationsledning olika logiker

Rebecka Janols är certifierad innovationsledare och tycker att det är bra att rollen innovationsledare lyfts och synliggörs alltmer.

- Själv växte jag in i rollen och när jag väl fick höra talas om rollbeskrivningen som yrkesföreningen Innovationsledarna tagit fram, så stämde det bra med mitt sätt att arbeta.

Hon tycker att det känns bra att kunna hänvisa till en definierad roll, men tycker sig också se att allt fler kallar sig innovationsledare trots att de fortsätter att arbeta enligt mer traditionell projekt- eller processledning.

- Rollbeskrivningen är visserligen öppen för att jobba som innovationsledare på olika sätt och det tycker jag är bra, men det är trots allt så att projektledning och innovationsledning följer olika logiker och olika arbetssätt.

I innovationsarbete handlar det initialt om att förstå behoven i grunden och att testa sig fram och justera vartefter, att undersöka vad som kan skapa värde.

- Det handlar om att arbeta iterativt för att inte slösa tid, pengar och andra resurser genom att gå i en viss riktning i säg tre år för att sedan stå med en lösning som inte kanske går att införa i verksamheten, säger Rebecka Janols.

Jag är inte den som sitter på alla idéer

Vilka förutfattade meningar möts hon själv av?

- När man säger att man är innovationsledare får man ofta till svar att ”då har du idéer och driver projekt”, men jag sitter ju inte på alla idéer utan arbetar med att höja innovationsförmåga i vår organisation.

Idéerna är värdefulla om de blir nyttiggjorda, påpekar hon och tillägger att det krävs en kulturförändring för att nå dit.

- Vi måste lyfta vikten av ledarskap, av att våga testa, av ett annat sätt se på medarbetarnas drivkrafter och ta vara på dem, säger Rebecka och tillägger:

- Med de stora samhällsutmaningar vi har behövs ju förflyttningar av hela organisationen utifrån en helhetsbild och en tydlig riktning om vart vi vill. Det krävs många droppar små och räcker inte med ett enda fantastiskt innovationsinitiativ.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation

Om föreningen Innovationsledarna

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige. En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på www.innovationsledarna.se.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill