Unga ledare prisas för samhällsengagemang
Jesper Lejfjord bygger minihotell i Laos: "Arbetet sker i samarbete med byborna och med volontärer från hela världen."
Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2012
Unga ledare prisas för samhällsengagemang
De åtta svenska vinnarna av den internationella tävlingen TOYP, som belönar unga ledare som har bidragit till samhällsutvecklingen, är nu utsedda. En av vinnarna är Jesper Lejfjord som driver volontärorganisationen World Volunteer med utvecklingsprojekt i Sydostasien. "Jag drivs av viljan att göra någonting som är gott och samtidigt långsiktigt hållbart", säger han till Motivation.se
Ten Outstanding Young Persons of the World, TOYP, är en internationell tävling för deltagande mellan 18 och 40 år. TOYP drivs av Junior Chamber International (JCI), en internationell organisation för unga ledare och entreprenörer.
Syftet är att uppmärksamma framstående unga ledare som är goda föredömen och har en förmåga att påverka samhällsutvecklingen i positiv riktning. De åtta svenska vinnarna som nu har utsetts kommer att representera Sverige i världsfinalen som hålls i Taipei i november.
Hotellbygge i Laos
En av vinnarna av årets TOYP är Jesper Lejfjord som driver World Volunteer, en organisation för volontärprojekt i Laos, Sri Lanka och Indien. Han vann i kategorin “Humanitarian and/or voluntary leadership”.
- Det betyder jättemycket att folk uppmärksammar det vi gör. Det är superkul, säger Jesper Lejfjord om utmärkelsen.
När han bestämde sig för att starta volontärprogrammet hade han redan stor erfarenhet av Sydasien - bland annat som volontär och drivare av ett eko-hotell. Men man borde kunna göra ännu mer, kände Jesper Lejfjord, och bestämde sig för att starta World Volunteer tillsammans med kollegan David Jonsson. Idag driver de stora och ambitiösa utvecklingsprojekt som bygger på samarbete mellan byborna och volontärerna.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
- Förra året byggde vi en skola i norra Laos. I år har vi startat ett intäktsbyggande program i en by som även den ligger i norra Laos. Vi bygger upp ett minihotell i byn - förhoppningen är att det ska ge intäkter och jobbmöjligheter för byborna, säger han, och fortsätter:
- Arbetet sker i samarbete med byborna och med volontärer från hela världen. Vi har exempelvis ett volontärprogram som heter "CEO Escape", som ger VD:ar möjligheten att åka ner som volontärer och vara med och bygga upp det här.
Långsiktigt hållbart
Den här typen av projekt är fulla av utmaningar och hinder som man måste ta sig över, säger Jesper Lejfjord. De kulturella skillnaderna är en utmaning, myndighetskrånglet en annan. Att jobba ideellt med projekt som samtidigt ska bli vinstdrivande företag - som minihotellet i Laos - är heller inte det lättaste.
För att orka med ett sådant arbete krävs en stark drivkraft och ett stort engagemang.
- Det som driver mig är viljan att göra någonting som är gott och samtidigt långsiktigt hållbart. Alla våra projekt utgår ifrån viljan ute i byarna, säger Jesper Lejfjord.
Sju andra föredömen
Här är de övriga sju vinnarna av TOYP Sweden 2012, så som de presenteras i TOYP:s pressmeddelande:
-
Cecilia Andrén Nyström “Moral and/or environmental leadership”
I Moçambique engagerar sig Cecilia Andrén Nyström för unga kvinnors oberoende, hälsa, säkerhet och bättre levnadsvillkor genom att driva projektet ”Futebol dá força”. Cecilia använder fotboll som väg till självkänsla för unga kvinnor i ett land där unga kvinnor tas ur skolan och gifts bort.
-
Olivia Trygg, “Contribution to children, world peace, and/or human rights”
Olivia Trygg har lyckats starta en samhällsdebatt om alkoholismen och dess konsekvenser för familjer genom sitt arbete i Stiftelsen Trygga Barnen. Med utgångspunkt i egna upplevelser av alkoholism i familjen verkar Olivia som stöd och inspiratör för barn och ungdomar i liknande situationer.
-
Veronika Hedenmark "Personal improvement and/or accomplishment.
Trots ett så omfattande funktionshinder att försäkringskassan vill förtidspensionera henne startade Veronika Hedenmark företag vid 19 års ålder. I dag, 15 år senare, har VH assistans 1000 anställda över hela Sverige.
-
Johan Wendt “Academic leadership and/or accomplishment”
Johan Wendt har grundat ideella föreningen Mattecentrum som ger gratis undervisning i matematik till barn och ungdomar. Cirka 260 volontära civilingenjörer, naturvetare och matematiker hjälper 2600 elever via öppna räknestugor i 17 städer.
-
John Sjölund “Scientific and/or technological development”
John Sjölund gör livet lättare för diabetiker genom sin uppfinning Timesulin, ett verktyg för att hålla reda på när du senast tog din insulinspruta.
-
Maja Koppfeldt “Business, economic, and/or entrepreneurial accomplishment”
Maja Koppfeldt ger ökad livskvalité för assistansberättigade brukare och deras familjer som grundare av företaget Livsanda. Företaget har idag 200 anställda personliga assistenter och 42 brukare.
-
Leo Razzak “Cultural achievement”
Leo Razzak har lyft fram integration och mångfald ur ett affärsperspektiv. Leo har fått etablissemanget att börja tänka annorlunda och har utan externt kapital startat barnhem och verksamheter för fattiga i Bangladesh.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap