Unga i utanförskap återfår motivationen
Telge Tillväxt ger unga arbetslösa chansen att komma in på arbetsmarknaden - och skapar förändring på riktigt.
Telge Tillväxt, Motivation, Harry McNeil
Ungdomsarbetslöshet är ett stort problem i det svenska samhället. Men att komma åt problemet är långt ifrån omöjligt - det har kommunägda Telge Tillväxt i Södertälje bevisat. Sedan tre år tillbaka anställer de unga som befinner sig i utanförskap, lär upp dem och skickar ut dem på bemanningsuppdrag hos privata företag. "Vi ser en anmärkningsvärt snabb och kraftig förändring i motivation hos ungdomarna", säger Harry McNeil, vd för Telge Tillväxt.
Telge Tillväxt startades för drygt tre år sedan. Initiativtagare var Södertälje kommun och dess styrelseordförande Anders Lago (S) samt kommunägda Telge AB:s koncernchef Kjell Hasslert. Med på tåget var också Arbetsförmedlingen och sju privata företag.
- Målet med Telge Tillväxt är att halvera ungdomsarbetslösheten genom att anställa 18-24-åringar och ge dem en chans att komma in på arbetsmarknaden, säger företagets vd Harry McNeil.
Telge Tillväxt skulle kunna beskrivas som ett socialt bemanningsföretag. Ungdomarna, som uteslutande kommer från Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti, anställs på företaget och hyrs sedan ut till andra företag som är beredda att betala för deras arbetskraft.
- När ungdomarna kommer till oss får de först jobba inom någon kommunal verksamhet under en tid, med till exempel skötsel eller administrativa uppgifter. Där får de lära sig grundläggande saker som är viktiga på en arbetsplats, exempelvis att komma i tid på morgonen, säger Telge Tillväxts vd.
Ökar motivationen
Nästan alla får sedan komma vidare ut på olika typer av företag, berättar Harry McNeil. För vissa tar det 3-4 månader, för andra räcker det med 3-4 veckor.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
- Ganska snart börjar de fråga när de ska få komma ut och jobba på något företag. Då förklarar vi vad mer som krävs av dem för att de ska få ta steget ut - deras beteende påverkar deras möjligheter. Det är väldigt motivationsdrivande, förklarar han.
De unga vuxna som Telge Tillväxt rekryterar kommer ofta från någon form av utanförskap. En del har ett kriminellt förflutet, andra har haft problem med psykisk ohälsa. Nästan 40 procent kommer från försörjningsstöd, 50 procent har utländsk bagrund. Dessa grupper har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden, och många har förlorat sin motivation på vägen.
Men när de kommer till Telge Tillväxt händer det någonting.
- Vi ser en anmärkningsvärt snabb och kraftig förändring i motivation. Det finns i grunden tre förklaringar till det. För det första att de får en känsla av samhörighet, men också av självbestämmande och autonomi. Bara en sådan sak som att få sin första lön, och ha råd att t ex ta körkort, betyder väldigt mycket, säger Harry McNeil, och fortsätter:
- För det andra får de en känsla av kompetens som de dessutom får användning av omedelbart, i och med att vi utbildar och lär upp dem. För det tredje får de en känsla av mening när de märker att de gör nytta i samhället.
Påverkar omgivningen
Totalt har 580 personer anställts på Telge Tillväxt under drygt tre år. Anställningstiden är max 12 månader med avtalsenliga löner. 76 procent har därefter gått vidare till jobb eller studier.
- När ungdomarna kommer till oss lär de sig att ansträngning lönar sig. De som gör en bra insats ute på företagen kan få anställning där efteråt, alternativt en bra referens, säger Harry McNeil.
Telge Tillväxt är inte ett vinstdrivande företag, men behöver gå runt ekonomiskt - ett mål som har uppnåtts nu när verksamheten har funnits i tre år. Företaget omsätter 22 miljoner, varav kommunen köper tjänster för 8 miljoner. Övriga 14 miljoner kommer från företag som betalar för att hyra arbetskraften.
- Det här visar att man kan hitta effektiva lösningar på samhällsproblem och samtidigt gå runt ekonomiskt och leverera någonting av värde. I vår anonyma nöjd kund-undersökning svarade faktiskt 100 procent att de skulle rekommendera Telge Tillväxt.
Modellen är så framgångsrik att det finns planer på att etablera den även på andra håll i Sverige. Just nu pågår förberedelser för att starta Sundsvall Tillväxt, och man utreder om modellen kan göras till en nationell insats.
- Jag tog det här jobbet för att jag såg att det fanns en potential att verkligen lyckas. Vi har exempelvis anställt cirka hundra personer i stadsdelen Ronna. När en ung människa där får jobb så påverkar det även omgivningen - det är inte sant att man inte kan få jobb, och det vet alla nu, säger Harry McNeil, och fortsätter:
- 60-70 personer har fått riktiga anställningar på Scania, och de har själva sagt att ingen av dessa skulle ha fått jobb om det inte vore för Telge Tillväxt. Så ser deras kompisar att man faktiskt kan ta sig framåt i livet, och det är då man skapar riktig förändring.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera