Undvik stress – unna dig en jul i välmåendets tecken
Julen bör handla om återhämtning, reflektion och gemenskap.
Fokusera på att vara närvarande och ta det lugnt i Jul.
Julen är tänkt att vara en högtid präglad av gemenskap, avkoppling och andligt reflekterande. Men för många innebär julhelgen i stället stress och höga förväntningar som är svåra att infria. Det behöver dock inte vara så. Genom att välja rätt inställning och strategi inför högtiden kan du försäkra dig om att den blir både stressfri och välgörande – ja, kanske till och med minnesvärd.
Många av oss känner en hög grad av stress kring jul och nyår. Det beror såklart delvis på att det är så mycket att tänka på. Julklappar ska inhandlas, julmat ska lagas, eventuella resor till långväga familj och släkt ska planeras och bokas in.
Men julstressen går nog ofta djupare än så.
Julen kommer ofta med höga förväntningar, och är samtidigt en högtid som kan väcka väldigt starka känslor, eftersom den är så starkt förknippad med vårt förhållande till familj och släkt. Det förhållandet kan vara komplicerat och känsloladdat, av många olika skäl.
Och även om det skulle vara helt okomplicerat så kan det fortfarande vara stressigt att leva upp till sina egna eller andras förväntningar om en ”perfekt” jul präglad av glädje och gemenskap.
Det är därför viktigt att redan från början bestämma sig för att man vill förhålla sig till julen på ett sätt som verkligen får en att må bra. Det viktiga är inte att julen blir perfekt, utan att både du och dina närmaste har möjlighet att prioritera ert eget och varandras välmående.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
En ”perfekt” jul?
Det finns ett par saker som är viktiga att tänka på för att julen ska bli så stressfri och välgörande som möjligt. Det första är att man måste ha realistiska förväntningar. Den ”perfekta” julen existerar nog bara i sagorna, om ens där.
Faktum är att bristen på perfektion i många fall gör julen mer minnesvärd än vad den annars skulle ha varit. Därför kan det vara bra att lämna utrymme för ett visst mått av improvisation och provisoriska lösningar, i den mån det är möjligt.
Men framför allt är det nog klokt att ha en ”stoisk” inställning till julen, särskilt när det gäller de sociala relationerna. Låt julen bli som den blir, helt enkelt, och undvik att måla upp en idyllisk bild i huvudet. Utgå ifrån att det mesta kommer att vara ungefär som vanligt, och tänk inte mer på den saken.
Perfektion är sällan värt att sträva efter. Fokusera på att vara närvarande istället, det är mycket mer värdefullt – både för dig och för omgivningen.
Måttfullhet och ansvarstagande
En annan viktig dygd för ett stressfritt julfirande är måttfullhet. Under julen blir det ofta väldigt mycket av allt; mat, godis, julklappar, umgänge, aktiviteter. Det är inget fel med att ibland skämma bort sig själv och varandra, men tänk ändå på att måttfullhet kan göra att man njuter mer av det goda.
Det är bra att tänka igenom hur MYCKET man vill ha av allt under julen. Bestäm dig för vilka gränser du vill sätta upp, och håll fast vid dessa även om omgivningen förväntar sig någonting annat. Det handlar kort och gott om att du inte ska behöva fira jul mer intensivt än du själv mår bra av. Man måste inte tacka ja till alla julbord och aktiviteter.
Måttfullhet och ansvarstagande är förstås också viktiga princip ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Många svenskar förväntas dra ned på konsumtionen i dessa tider av inflation. Det kan vara bra att göra upp en budget inför jul och stå fast vid att man faktiskt inte tänker spendera mer än man känner att man har råd med. Tänk på att en ansvarslös hantering av ekonomin kommer att göra dig stressad, antingen nu eller senare. Sätt upp tydliga gränser, även om det innebär att du och familjen måste göra vissa uppoffringar.
Fokusera på återhämtning och reflektion
Det kanske viktigaste av allt är att påminna sig om vad julen egentligen bör handla om, bortsett från alla släktträffar, julbord och julklappar. Julen är en högtid då det är tänkt att vi ska ta en paus från jobbet och stressen, och i stället försöka finna ro och gemenskap.
Julen bör med andra ord handla om återhämtning, reflektion, glädje och kravlöst umgänge. Bestäm dig därför gärna för att du både vill ha tid för dig själv och tid tillsammans med andra under julhelgen. Egentiden kan du ägna åt vila och självreflektion. Den sistnämnda kan naturligtvis handla om världsliga saker som jobb och karriär, men kom också ihåg att julen lämpar sig väl för andlig och existentiell reflektion.
Tiden tillsammans med andra får gärna präglas av anspråkslöshet och spontanitet. Ett bra tips är att gå många sköna promenader under julen. Du kan såklart promenera i samband med din självreflektion, men hitta också gärna tillfälle att promenera tillsammans med familj, släkt eller vänner. En härlig vinterpromenad kräver ingen planering och kostar inga pengar, men kan ändå ge en fridfull känsla och ge upphov till starka, gemensamma minnen.
Julen ska vara präglad av lugn, fridfullhet och glädje, och ofta kan vi få möjlighet att uppleva dessa känslor genom att helt enkelt ha rätt inställning och göra rätt val. Tillåt dig själv att må bra, och släpp inte in kraven och stressen, så kan du få en stressfri och skön jul som kanske blir minnesvärd – eller relativt genomsnittlig. Det spelar egentligen ingen roll, bara du och din familj har det bra.
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa