Trögstartat? Ordna hjärnans skrivarkö!
"Hjärnan behöver saker och ting i rätt ordning för att veta vad den ska göra. Annars kan den enklaste uppgift sätta sig på tvären."
Trimma om synapserna
Har du någon gång funderat på varför det i vissa situationer kan vara väldigt svårt att komma igång? Du har tagit beslutet, du vet vad du ska göra, du har målet, du har viljan. Men du gör ingenting. Dagarna går och till slut har det du skulle göra förvandlats till en surdeg och motviljan mot att sätta igång blir allt starkare. Det här kostar både tid och energi och förutom att du inte får det du förutsatt dig ur händerna bidrar det till splittrad tankekraft i andra handlingar. Varför blir det så här? Det kan handla om stopp i hjärnans ”skrivarkö”.
Nu är ju inte hjärnan varken som en dator eller som en skrivare men det finns likheter. Tänk dig att du skickar flera dokument din skrivare. Det första dokumentet hänger sig. Hur gärna du än vill kan du inte få ut dina andra dokument, med mindre att du tar bort det där dokumentet som hängt sig. Alla som har provat har förmodligen upplevt hur knepigt det kan vara att få bort ett strulande dokument från skrivarkön.
Det fungerar på samma sätt med hjärnan. Skickar du saker och ting i ”fel” ordning kan det gå i baklås och ingenting kommer ut.
Om du till exempel ska sätta igång och planera höstens kick-off, som innehåller en picnic i höstskogen, tar det stopp om du börjar gå till affären och köpa mat. Väl där kommer du att ha mycket svårt för att lägga någonting alls i varukorgen för du vet inte när ni ska äta, vad ni ska äta eller hur många som kommer. Det blir betydligt lättare om du först ser till att bestämma datum och vad ni ska äta, sedan skickar ut inbjudan, tar in anmälan och därefter går och handlar. Ganska tydligt och självklart.
Det blir knepigare när vi omvandlar detta till mer komplexa handlingar i vardagslivet. Men det är fortfarande samma princip som gäller. Ta reda på och utför saker och ting i rätt ordning så minskar risken för att stopp drastiskt.
Är det marknadsplanen som blivit en surdeg kan det bero på att du inte har helt klart för dig vem kunden är och vad kunden förväntas prestera. Då vet inte hjärnan vad det är den ska åstadkomma och det blir stopp i skrivarkön. Det går inte att bestämma vilka aktiviteter som ska göras, vad de ska innehålla, var och när de ska äga rum eller vem som ska bjudas in. Hur många gånger du än tänker på innehållet i marknadsplanen låser det sig. Det är stopp i kön.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Själv märker jag av detta ibland när jag till exempel håller på att skapa en ny föreläsning. Jag har gjort vad jag kan för att ta reda på kundens förväntningar, jag vet vad jag vill förmedla, jag har kunskapen, jag vet var mina källor finns för påfyllning och verifiering, jag vill komma igång, jag tycker det är roligt. Ändå finns ett motstånd och det blir lätt att jag skjuter upp och känner tiden flåsa mig i nacken. Så lätt kan en stimulerande uppgift bli en energitjuv.
Hjärnan behöver saker och ting i rätt ordning för att veta vad den ska göra. Annars kan den enklaste uppgift sätta sig på tvären. När det är stopp i kön slösas det bort mycket resurser som går åt till att försöka lösa problemet.
Att stanna upp och reflektera över om turordningen på uppgifterna är den rätta och stuva om i kön ger mer energi och mer utrymme för annan information och mer resurser för att fokusera på andra uppgifter. I stället för att se den där surdegen varje dag.
Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker.
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
Webbkurs i ämnet
Planera utifrån hur hjärnan vill ha det - 3 veckor