Triss i fysisk aktivitet för ett stressfritt liv

Personlig hållbarhet, del 4: Motionera för hälsa - träna för prestation.

Hälsa | Hållbarhet | ARTIKEL | JUNI 2018

Hämta inspiration till ett hållbart förhållningssätt kring motion.

Hämta inspiration till ett hållbart förhållningssätt kring motion.

Använd din hälsa som ett verktyg för livsbalans, fysisk aktivitet och hälsofrämjande motion - det skapar möjlighet att må bra och klara av vad du än vill göra i livet.  Men se upp med addera prestationsfokuserad träning om livet i stort är hektiskt, träning är nämligen också stress. Hälsostrateg Ann-Sofie Forsmark tipsar om fysisk aktivitet bestående av tre delar som kommer att bidra till att ditt liv blir mer hälsosamt. 

Lagom är bäst. Ett sånt där svenskt uttryck som faktiskt gör sig väldigt bra när det gäller mycket som handlar om vår hälsa! 

Vad gäller träning är det väldigt vanligt att det klassas som något hälsosamt. Tränar man uppfattas man ofta som en hälsomedveten människa.  Att träna är bra. Det ska man göra, prioritera. Och fysisk aktivitet är en grundpelare i både vår fysiska och mentala hälsa. Därtill har vi under de senaste åren, bland annat med hjälp av till exempel Anders Hansens bok Hjärnstark fått tydliga bevis för hur viktigt det är för vår förmåga att prestera kognitivt och lära oss nya saker. Med den kunskapen blir det också av relevans att underlätta fysisk aktivitet på och runt arbetsplatsen och se det som en lika viktig parameter som bra wifi.

Men det är skillnad på vad som krävs för att ta hand om hälsan och vad som behövs för att till exempel klara ett maraton, det hämtas ofta både råd och inspiration från idrottsvärlden trots att en idrottares främsta fokus knappast är hälsa. Hälsan är däremot ett verktyg för att uppnå de mål man har i sin sport. Kanske är det ur det perspektivet vi kan hämta inspiration när vi ska hitta ett hållbart förhållningssätt till vår motion?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Träning är också stress

Åter till att lagom är bäst. Så är det också när det gäller motion för hälsa, vi har en utmaning med att prestationsfokus också sätter tonen för hälsan. Det blir lätt fel. Jag har mött många som har svårt att lägga band på sin prestationsbaserade självkänsla på jobbet, och då förstås också har det i sitt tränande. För träning är genom sin definition en stress. Vi stressar vår kropp för att den ska adaptera och klara mer stress.  Och är det den enda stressen du har i vardagen och du återhämtar dig från den, precis som en heltidsidrottare, då funkar det nog bra.  

Det handlar om utmaning och återhämtning. All stress kroppen upplever hämtas ur samma källa. Samma system belastas om du stressar över en deadline som om du pressar dig på ett hårt intervallpass (och kanske stressar för att få in det i kalendern). Vid regelbunden träning där ditt stressystem utmanas stärks det och du blir bättre på att hantera stresshormoner. Rörelse i sig ”rensar” ut stressen. Men om du redan är stressad behöver du återhämta dig från den, inte addera mer genom att ha en träningsregim som förvisso kan ge ett välmående och kanske till och med eufori, men också känns som krav, en press och stress att få till och prestera inom.


Men hur mycket fysiskt aktivitet är bra?

Jag brukar dela in den fysiska aktivitet som jag rekommenderar för hälsa i tre delar: 

  • Den första är vardagsmotionen. Att vara i rörelse så mycket det går under dagen. Bryta stillasittandet genom att, tvärtom mot hur vi evolutionärt är programmerade, hitta sätt att få till extra rörelse där den egentligen inte ”behövs”. Stå där man brukar sitta. Gå där man brukar åka.  Få till steg och bygga in rörelse i vardagen på ett enkelt sätt, utan att skapa omvägar (!), för att få till över 10 000 steg de flesta dagar. Det kan krävas planering, förändringar och några mentala sparkar i baken för att bygga in de här vanorna. Men, jag lovar, det sätter sig som ett sug efter att röra sig och vips känns det inte som en uppoffring. Du behöver dessutom inte byta om och det är just när vi går från att vara stilla till att röra på oss som de största marginaleffekterna ses.
  • Den andra delen är att vi kommer upp i ”flåspuls” tre gånger i veckan.  Hur vi än ser på det så är det bra både för vår hälsa och vårt välmående. Känns det utopiskt? Börja med en gång. Allt räknas. Hur du gör det? Hitta det sätt som blir enklast för dig i det stora hela. Jag skriver inte ”roligast” för jag tror inte alla gillar att svettas och ta i. Det är helt ok. Men tre gånger trettio minuter med flåsig puls i veckan det bör alla försöka få till. Strunta i de frälsta hetsarna i sociala medier som älskar sina lycraplagg och att känna mjölksyran brännar, de har andra mål. Du som vill ta hand om din hälsa kan med god ro ta en backig joggingtur i fulaste kläderna. Gräva en grop, gräva igen den. Cykla på en gammal cykel med tung växel. Bara se till att göra det och kan du njuta under tiden? I salute you!
  • Den tredje delen är att vara ”stark för ditt liv”. Vi har alla våra olika utmaningar. Kanske bor du flera trappor upp utan hiss? Kanske har du vilda barn att bära? Kanske behöver du lyfta tungt i jobbet? Kanske har du en skada du behöver ta hand om? Eller kanske behöver du vara framför en skärm eller i möten på en stol flera timmar varje dag? Hur som haver behöver du hitta ett sätt att stötta kroppen för just de utmaningar du har i ditt liv. Så att de inte känns som en fysisk utmaning alls. Många behöver ta hand om sin rygg och stärka upp den. Bär din vikt för att stärka skelettet, och jobba med balans och rörlighet för att undvika olyckor både nu och sen.  Det bästa med den här tredje delen är förstås att den helt eller delvis kan utgöra dina 3 flåsiga pass i veckan. Win-win som man säger.

Sammanfattning för ett aktivt stressfritt liv

Ett exempel på hur triss i fysisk aktivitet för ett stressfritt liv skulle kunna te sig är att du går en rask promenad på femton minuter innan jobbet. Du ser till att röra på dig varje timme under arbetsdagen, lite stretch- eller balansövningar och utmanar kollegorna i ett trapprace. På lunchen går du femton minuter till, kanske till och med inleder ett möte med dialog under promenad? På vägen hem eller på kvällen passar du på att ta en rask promenad till - kanske med en vän, ett barn eller med en podd i öronen? Då har du vips gått totalt fyrtiofem minuter under dagen. 

Två gånger i veckan går du på cirkelträning med övningar för hela kroppen och även mycket pulshöjande. På helgen tar du en skön, men flåsig jogging- eller cykeltur. 

Inte så avancerat och tufft ändå, eller hur? För hälsan räcker detta långt, och är du en avog motionär lovar jag dig att du kommer att börja tycka om det, kanske inte under tiden, men garanterat efteråt.

Semestern ett ypperligt tillfälle att fokusera lite på dina motionsvanor. Kanske handlar det om att dra ned på dem? Förenkla? Lägga till? Lycka till!

Ann-Sofie Forsmark

Ann-Sofie Forsmark

Vår expert inom hälsostrategiskt hälsoarbete på arbetsplatsen.

  • Följ skribent

Ann-Sofie Forsmarks vision är att vi ska gå till ett meningsfullt arbete, göra viktiga saker på ett bra sätt tillsammans och ha tid och energi över till en meningsfull fritid. Hon jobbar för såväl ledningsgrupper, ledare och medarbetare. med tjänster inom ledarskap, medarbetarskap, strategiskt hälsoarbete, grupputveckling och hållbar prestation med fokus på hjärnsmart arbete, återhämtning och tydliga prioriteringar.

Ann-Sofie har varit verksam i olika roller i hälsobranschen i över 20 år, är utbildad hälso- och livsstilscoach, civilekonom, inom OBM, hälsopsykologi och ledarskap. Hon har också en mångårig bakgrund som ekonom med roller som revisor, controller och ekonomiansvarig och jobbar sen sex år som konsult mot såväl stora som små, nationella som internationella och privata som offentliga organisationer.

Ann-Sofie är också en av personerna bakom podden Health for Wealth – Hållbar hälsa på jobbet och grundare av konsultnätverket Oxy Group som verkar inom personlig och organisatorisk hållbarhet. Vill du komma i kontakt med Ann-Sofie är du varmt välkommen att maila på annsofie@oxygroup.se.


Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Hållbarhet

Ann-Sofie Forsmark

Ann-Sofie Forsmark

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Hållbarhet

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill