”Träna dig till ett bättre ledarskap”

Gästskribent Ulf Bengtsson – om att öva och träna för att hålla ditt ledarskap i trim.

Projektleda | Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2015

Träning

Träning

Ulf Bengtsson arbetar med ledarutveckling och har varit vd på Wenell Management. Här framtidsspanar han om vad vi egentligen behöver lära oss för att utvecklas om ledare. Tänk om vi hittills tänkt helt fel? ”I dagens ledarutveckling ingår för lite träning. Istället är det mycket fokus på kunskap, och väldigt få tillfällen till att öva.”

I många år har vi gått på kurs för att bli bättre chefer och projektledare. Börjat med en ledarutvecklingskurs och sen byggt på med nya. Kurserna har varit breda, omfattande och försökt täcka in det mesta en ledare bör kunna. Men en stor del av det vi lärt oss har också varit kunskaper som är bra att ha, ”just-in-case”, ja, utifall att vissa situationer kanske inträffar.  

En annan sak som är typisk för många av dessa utbildningar, är att det funnits väldigt lite tid för att öva och träna. Nu pågår diskussioner på flera håll där det ifrågasätts om det är just detta breda lärande vi vill få ut av våra investeringar i ledarutveckling?

Och samtidigt visar många vetenskapliga undersökningar att det är dags att tänka och framförallt göra, nytt. ”Just in case”-lärandet tar mycket tid och kräver långa kurser, något som varit en tradition här i Sverige.

Att åka på kurs har varit något fint, en belöning och ett sätt att fylla på med kunskaper. Kunskaper som du sedan sällan eller aldrig tillämpar. Det som det nu talas mer och mer om, är övning och träning. För ett gott ledarskap innefattar vissa färdigheter och beteenden som du faktiskt måste öva på, för att bli riktigt bra på.

Om vi jämför med idrottsvärlden så finns det inte en enda idrottsman som gör någonting utan att först träna ordentligt. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Och det handlar då om metodisk och kontinuerlig träning. Samma sak gäller för oss som är icke-idrottsmän. Vi går på gym och tränar våra kroppar och muskler, helt enligt en plan. För att bli starkare och bättre. Kanske går vi i även i någon form av terapi, jobbar med oss själva och tränar på olika saker för att utvecklas. 

Träning i ledarskap saknas

I dagens ledarutveckling ingår för lite träning. Istället är det mycket fokus på kunskap, och väldigt få tillfällen till att öva.

Risken med för lite träning är att du kanske aldrig vågar använda dina teoretiska kunskaper för du har inte provat dem och övat tillräckligt. Och tvärtom: om du har tränat och övat på att föra svåra samtal, är sannolikheten större att du när det krävs, vågar sätta dig ner och ta det svåra samtalet. 

Fyra viktigaste förmågorna att träna på

Undersökningar som stöder det här nya förhållningssättet är till exempel Mc Kinseys undersökning 2015 ”Decoding Leadership”.

Där har man frågat 189 000 personer och tagit fram 20 stycken ledarbeteenden och av de 20 hittat de fyra som är allra viktigast. 

  1. att man stöttar andra
  2. att vara resultatorienterad
  3. att kunna se saker från olika håll, söka olika perspektiv
  4. att vara en duktig problemlösare

Om det här är det viktigaste för en ledare så kanske det är det här man ska få öva på i sin ledarutveckling? Kanske är det dags att minska på ”kursandet” för att ge mer tid för träning? Att vid vissa tillfällen samlas bara för att träna, få och ge feedback och följa upp sina framsteg. 

För det har också visat sig att det vi tror att vi gör som chefer, kanske inte är det vi alls gör. I alla fall inte i den utsträckning vi tror. När forskaren Simon Elvnäs på KTH frågade arbetsledare i olika branscher hur mycket tid de la på coachning av sina medarbetare blev svaret cirka 40 %.

När han sen filmade chefernas vardag och analyserade deras verkliga beteenden utgjorde coachningen enbart 3-4 % av den totala tiden.

Det finns förstås flera anledningar till att det skiljer så mycket; tidsbrist är en men det kanske återigen är bristen på rutin, träning och tillämpning som gör att vi faktiskt inte gör det vi säger att vi gör. Att coacha och stötta är inte enkelt, det kräver mycket av ledaren. Och återigen - har du inte övat är risken stor att du låter bli att göra det som känns svårt.  

Några tips

Men hur ska man göra för att träna då? För uppenbarligen räcker det ju inte med att bara gå på kurs? En tanke kan vara att välja ut några få områden/beteenden där du tycker att du särskilt behöver träna och se till att göra det.

För det räcker inte att du som ledare tar fram visioner, mål och långsiktiga strategier, du måste ner och öva dig i din vardag, i de situationer du ofta möter. 

Rent konkret och praktiskt kan du träna tillsammans med andra ledare, skapa övningsgrupper, öva rollspel, ge varandra feedback eller hitta någon utbildning som fokuserar på praktisk träning, för den typen av kurser börjar dyka upp mer och mer. 

För ledarskap handlar om samspel mellan människor, om att interagera och skapa ett bra samarbete på arbetsplatsen. Det är alla dina möten med medarbetarna, i grupp eller enskilt, som är dina viktigaste verktyg. 

Så var mer uppmärksam på vad du gör, fråga andra vad de tycker och lita inte bara på din egen upplevelse och sanning. Sitt inte på kammaren och tänk på teorin du lärt dig, nej se till att träna dig till ett bättre ledarskap. 

Länk till undersökning 

Om Simon Elvnäs forskning

Gästskribent

  • Följ skribent

Motivation.se har som främsta ambition att publicera intressant innehåll för våra läsare. Då och då ger vi utrymme åt områdesexperter, partners och andra skribenter med särskild kompetens som får möjlighet att dela med sig av sin kunskap inom sina områden

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda
  • Ledarskap

Gästskribent

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Projektleda
  • Ledarskap

Om skribenten

Gästskribent Ulf Bengtsson var under 16 år vd för Wenell Management och har i mer än 35 år verkat som projektledare, konsult och utbildare inom Project Management.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill