Trägen vinner
Åtta hemligheter för framgång, del 8: Envishet.
Motivera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2014
Motivation
Att bli framgångsrik över en natt är snart sagt omöjligt. För att lyckas gäller det därför att vara envis och härda ut över tid. Du kommer att möta många hinder på vägen mot målet, och det finns inga genvägar - för att förverkliga dina drömmar måste du helt enkelt våga misslyckas.
Vi har nått fram till den sista av Richard St. Johns 8 hemligheter för framgång: Envishet.
Ingen människa blir framgångsrik över en natt, även om det ibland kan se så ut. För att lyckas måste man ha styrka och självförtroende nog att jobba sig igenom tuffa tider då allt tycks gå emot en.
Vi måste envisas och härda ut när vi utsätts för kritik och avslag, fientlighet och fördomar. Richard St. John sammanfattar det i ordet CRAP - criticism, rejection, adversity, prejudice.
Men framför allt måste vi lära oss att hantera våra misslyckanden. Om vi inte vågar misslyckas är risken stor att vi inte försöker över huvud taget.
Zlatan och Pippi Långstrump? Nej tack
Exempel på att misslyckande är en del av framgångssagan finns i överflöd. Tidningen Business Insider har sammanställt några av dem.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Programledaren Oprah Winfrey fick sparken från sitt första jobb som nyhetsankare i Baltimore, där hon också utsattes för sexism och trakasserier. Men hon kämpade vidare och blev till slut en av USA:s mest framgångsrika tv-personligheter, och så småningom också ägare till ett stort medieimperium. Idag är hon miljardär.
Även serieskaparen Walt Disney hade det tufft i början. Tidigt i karriären fick han sparken av en tidningsredaktör för att han "saknade fantasi och goda idéer". Men Disney gav inte upp - och resten är, som man brukar säga, historia.
Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Filmregissören Steven Spielberg ansökte ett flertal gånger till filmskolan vid University of Southern California, men fick avslag varje gång. Vetenskapsmannen Thomas Edison fick av en lärare veta att han var "för dum för att lära sig någonting".
Det finns också gott om svenska exempel som skulle kunna läggas till Business Insiders lista. Hemmafrun Astrid Lindgrens bok om Pippi Långstrump refuserades av Bonnier Förlag, som tyckte att boken var för kontroversiell. Till slut nappade ett annat förlag, och Lindgren blev en av världens mest kända barnboksförfattare.
När fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic var ung ansågs han aldrig vara bra nog att bli uttagen i det svenska pojklandslaget. Idag rankas han som en av världens bästa spelare.
Strategier för överlevnad
Kanske är det så att misslyckanden banar väg för framgång. Alla som misslyckas med någonting har ju en sak gemensam - de har försökt. För varje misslyckande ökar din chans att lyckas, åtminstone fram till en viss gräns.
Allt detta vet du förstås redan. På en intellektuell nivå är de flesta av oss fullt medvetna om att motgångar och nederlag är nödvändiga erfarenheter på vägen mot målet. Men det gör fortfarande ont att misslyckas. Det tär på självförtroendet och motivationen. Även framgångsrika människor tar väldigt hårt på misslyckanden. Det viktiga är att man är envis och inte låter sig knäckas av motgångarna.
Tidningen Forbes har sammanställt en lista över ett par strategier för att överleva ett misslyckande. För det första är det viktigt att inte ta det personligt - man måste skilja nederlaget från sin egen identitet. Även om du ännu inte har hittat rätt sätt att lyckas med någonting betyder det inte att du är ett misslyckande.
Vare sig du vill skriva en bok, starta och driva ett framgångsrikt företag eller komponera ett musikaliskt mästerverk, är det naturligt att du måste pröva dig fram innan du riktigt får till det. Identifiera dig med sökandet och "görandet", inte med misslyckandet.
De enda som med rätta kan identifiera sig med misslyckandet är de som aldrig ens försöker.
Lägg besvikelsen och bitterheten åt sidan och försök istället att titta analytiskt och nyfiket på misslyckandet. Vad var det som gick fel, när och hur avgjordes det att projektet inte skulle gå i hamn? Vad kan du lära dig av detta, och hur kan du undvika liknande misstag nästa gång?
Se motgången som en källa till kunskap och visdom.
24-timmarsregeln
Det är också viktigt att du inte dröjer dig kvar för länge vid misslyckandet. Ju längre du ältar det, desto större negativ effekt kommer det ha på ditt självförtroende och ditt framtida arbete. Det som har hänt har hänt och går inte att påverka - framtiden går däremot att påverka i allra högsta grad.
Forbes berättar om NFL-coachen Don Shula, som är den mest framgångsrika tränaren inom amerikansk fotboll någonsin. Shula införde någonting som han kallade "24-timmarsregeln". Regeln gick ut på att han själv och hela laget hade tillåtelse att tjura så mycket de orkade i ett dygn efter en förlust - sedan var det dags att gå vidare och fokusera på nästa match.
Genom att tillåta sig själv en kort, tydligt tidsbegränsad period av besvikelse och sedan gå vidare kan man undvika att göra besvikelsen permanent.
Andras godkännande
Många av oss hålls tillbaka av en rädsla för misslyckandet, vilket gör att vi kanske inte ens vågar försöka. Den rädslan är starkt kopplad till vårt behov av att få andra människors godkännande och gillande - vi är helt enkelt rädda för att förlora omgivningens respekt och uppskattning. Vad kommer folk att säga om dig bakom din rygg ifall du misslyckas med den här galna företagsidén?
Visst kan det kännas som att folk (för)dömer oss hela tiden, men sanningen är att de inte bryr sig. De flesta människor är alltför självupptagna för att egentligen bry sig om andras förehavanden.
Dessutom har de ingen makt att döma dig. Vad ska de göra? Det är ditt liv och du behöver inte deras godkännande eller gillande. Gör vad du vill, och kom ihåg att alla framgångssagor också innehåller misslyckanden - hur spännande vore de annars att berätta?
Läs de andra artiklarna i serien:
Pusha dig själv bortom komfortzonen
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera
- Karriär