Tjänster och digitalisering dominerar bland nya företag

Sverige har ett bra innovationsklimat – och borde kunna ha fler företagare.

Innovation | Digitalisering | ARTIKEL | JAN 2021

Digitalisering är en väldigt viktig del av flertalet av de nya företagens verksamheter. Det är också tydligt att många av företagen kombinerar digital eller teknisk innovation med tjänsteinnovation.

Digitalisering är en väldigt viktig del av flertalet av de nya företagens verksamheter. Det är också tydligt att många av företagen kombinerar digital eller teknisk innovation med tjänsteinnovation.

I Sverige är det färre personer som väljer att starta företag jämfört med många andra länder. Trots det har det startats många innovativa företag i vårt land det senaste decenniet, och innovationsklimatet anses vara väldigt gott. De flesta av de nya företagen finns inom tjänstesektorn, och många av dem kombinerar digital eller teknisk innovation med tjänsteinnovation, skriver Almega i rapporten ”De nyskapande företagen”.

Svenskar är överlag positiva till möjligheten att lyckas som företagare i vårt land. Trots det är vi lite mindre benägna att starta företag jämfört med andra jämförbara länder, skriver arbetsgivarorganisationen Almega i rapporten som släpptes i november 2020. Det bekräftas bland annat av Global Entrepreneurship Monitor, där Sverige kommer på 36:e platsen bland 48 länder när man jämför hur stor andel av befolkningen som driver eller håller på att starta företag.

Samtidigt har vi överlag ett mycket gott innovationsklimat. I Europeiska Kommissionens årliga ranking över innovationsklimat i EU:s medlemsländer rankades Sverige på första plats både 2019 och 2020. Även andra rankingar har bekräftat att Sverige tillhör de länder i Europa och i världen som har bäst innovationsklimat, bland annat tack vare en hög utbildningsnivå och stora satsningar på forskning och digitalisering.

Vad är det då för typer av företag som har startats i Sverige under det senaste decenniet, och som driver innovation? I rapporten har Almega analyserat de 200 högst rankade, nya företag som startats mellan 2010-2019 - enligt databasen Crunchbases ranking, som är baserad på hur mycket kapital företagen har lockat till sig tack vare sin innovationskraft.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Digitalisering och tjänsteinnovation

Studien visar att det framför allt är inom tjänstesektorn som nya företag startas. 56 procent av företagen som ingår i studien är rena tjänsteföretag, medan 16 procent jobbar inom mjukvara och IT-system och 13 procent inom teknik. Det är också många som kombinerar tjänster med varuproduktion. Men ser man till helheten så råder det ändå inga tvivel om att tjänster dominerar totalt, och enligt Almegas analys är det mellan 80 och 90 procent av företagen som helt eller delvis är inriktade på tjänster.

Digitalisering är en väldigt viktig del av flertalet av de nya företagens verksamheter. Det är också tydligt att många av företagen kombinerar digital eller teknisk innovation med tjänsteinnovation. Den största enskilda branschen för nya, innovativa företag är digitala plattformar, där 24 av de 200 analyserade företagen är verksamma. De tre högst rankade av dessa är Matsmart, som är en plattform för försäljning av överbliven mat online, G-Loot, som är ett e-sportföretag, och Detectify, som erbjuder säkerhetsanalyser av onlineapplikationer.

Andra branscher inom tjänstesektorn som fått fram nya, innovativa företag är till exempel hälso-, friskvårds- och sjukvårdsbranschen, med företag som KRY, Doktor.se och Min Doktor. Även där spelar digitaliseringen en stor roll, liksom i fintech-branschen, där företag som Lendify och iZettle har visat stor innovationskraft med sina finansiella tjänster.

Den näst största kategorin företag, efter tjänstesektorn, är sektorn mjukvara/IT-system, med företag som exempelvis Readly och Embark Studios. Andra sektorer som har genererat nya, innovativa företag är bland annat teknik och handel.

Almega, som är en arbetsgivarorganisation, menar att vi skulle kunna få fram fler nya och innovativa företag i vårt goda innovationsklimat genom nya reformer inom bland annat skattepolitik och arbetsrätt. Som det ser ut nu så är det vanligt att företag startas i Sverige, men sedan sker expansionen internationellt, där villkoren är mer förmånliga. Almega efterfrågar också en mer modern innovationspolitik, eftersom den idag är anpassad efter industrin och inte så mycket efter de nya tjänsteföretagen. Dessutom understryker de vikten av en fortsatt satsning på den digitala infrastrukturen.

I Sverige är vi kort sagt bra på att starta innovativa bolag, men genom rätt satsningar skulle vi kunna se till att det startas många fler nyskapande företag som kan spela en viktig roll för vår framtida ekonomi.


Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation
  • Digitalisering

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Innovation
  • Digitalisering

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill