Tjäna andra - och bli själv en vinnare
Åtta hemligheter för framgång, del 7: Tjäna andra.
Motivera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2014
Win win, Motivation
Det spelar egentligen ingen roll hur talangfull och begåvad du är - för att bli framgångsrik måste du också kunna erbjuda andra människor någonting av värde. Det behöver inte vara kommersiellt gångbart - beroende på hur du själv definierar framgång - men du måste kunna ge människor någonting de vill ha eller behöver.
Det finns många människor i världen som är både talangfulla och passionerade, men långt ifrån alla är framgångsrika. Det beror på att samhället ytterst sällan upplyfter en människa till framgång av ren snällhet; för att lyckas måste man tjäna andra och erbjuda dem någonting av värde.
Bill Gates blev inte världens rikaste man för att någon tyckte att just han förtjänade det, utan för att han skapade software som världen behövde. Ingvar Kamprad må ha varit begåvad på olika sätt i hela sitt liv, men det var först när han hade någonting att erbjuda (billiga möbler som kunden monterar själv) som han blev framgångsrik.
Tillgodose ett behov
Att vara talangfull och passionerad räcker alltså inte. Ju förr man lär sig det desto bättre - världen är inte skyldig dig framgång bara för att du är begåvad. Alla är begåvade. Alla har, i någon mån, talang.
Den sjunde av Richard St. Johns 8 hemligheter för framgång är att tjäna andra. En företagare blir framgångsrik genom att tålmodigt tillmötesgå kunderna, en efter en - alltid beredd att gå den extra milen för att kunden ska bli riktigt nöjd. En riktigt bra chef tar hand om och tjänar sina medarbetare, utan att titta på klockan och hoppas att dagen snart är slut.
Först när alla andras behov är tillgodosedda börjar den framgångsrike tänka på vad han eller hon själv behöver. Det är så man gör omgivningen beroende av ens kompetens, passion och talang.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
När man planerar sin karriär eller sin väg till framgång måste man alltså fråga sig vad andra kan få ut av det man gör. Du har förmodligen redan fått lära dig att du måste identifiera din passion och dina talanger.
Men det är där passion och talang möter samhällets behov som den verkliga potentialen finns. Ett bra sätt att finna rätt väg i karriären kan därför vara att göra en mind-map över hur dina passioner och talanger kan möta samhällets behov.
Tjäna dina kollegor
Att tjäna andra är en viktig grundprincip även om du inte har satt dina mål skyhögt. I dagens stressiga arbetsliv faller det sig tyvärr naturligt att många tänker på sig själva i första hand - men här har du en möjlighet att särskilja dig.
Små saker kan göra stor skillnad. Ovan nämndes principen om att alltid gå en extra mil för kunden, men det kan också vara klokt att gå en extra mil för en kollega varje dag. Om du väljer att alltid göra ditt yttersta för dina kollegor kommer de så småningom att uppfatta dig som en av de mest kompetenta personerna på hela arbetsplatsen - inte för att du nödvändigtvis kan mer än andra medarbetare, utan för att du alltid delar med dig av din kunskap.
När ryktet om din kompetens så småningom sprider sig ligger du antagligen bra till för en befordran.
Genom att tjäna andra, exempelvis genom att göra ditt yttersta för såväl kunder som kollegor, skapar du en klassisk win-win-situation. Du blir omtyckt och betraktad som kompetent, samtidigt som din inställning i längden även kan påverka kollegornas sätt att arbeta.
I slutändan blir både du, företaget och kunden vinnare.
Läs de andra artiklarna i serien:
Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.
Kontakt: einar@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Motivera
- Karriär