Titta bakåt och inspireras
Tema:vision - Visioner och visionärer, pristagare och inspiratörer.
Uppleva | Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2012
Visionärer tittar framåt och ser något vi andra inte ser. De tänker längre och har vi tur kan de förmedla sina tankar och förverkliga sina idéer. Ibland med hjälp av andra eller på egen hand. Visionärer har alltid funnits och om du vill lära av historien, var hittar du bästa visionärerna att inspireras ifrån? Här är några tips!
Gräv där du står heter det ju, och kanske är det roligt att börja utforska det företag där du jobbar. Vad finns det för historia? Finns det någon visionär där i begynnelsen, värd att kolla upp?
Och hur ser dagens visionärer på företaget ut? Många företag formulerar idag en vision. Är den ni har idag, lik den som företaget hade när den startade.
Historia är kul och lärorikt och History Marketing är på frammarsch. På Centrum för Näringslivshistoria har man märkt att intresset för företagshistoria har ökat.
- Ja, säger Alexander Husebye som är vd. Att skildra sitt företags historia är ett sätt att idag sticka ut och skilja sig från mängden. Så kallad storytelling är en väg, att ta hjälp av en kommunikationsbyrå och skapa en bra berättelse ur företagets historia. Men det finns många som väljer att göra en djupare forskning och då är vi historiker här en bra hjälp.
Forskningshjälp finnes
På Centrum för näringslivshistoria finns hjälp att få om man vill gräva fram sitt företags historia och även få hjälp med att förvalta den.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
- För hur man än väljer att skildra sin historia och företagets starka personligheter måste det vara korrekt och riktigt skildrat. Det roliga är att när man börjar gräva hittar man ofta händelser och personer som haft stor betydelse för företaget, även utanför företaget säger Alexander.
- Vi svenskar är överlag intresserade av historia och gillar nostalgi och det finns mycket inspiration att hämta från historien och mycket gammalt är förvånansvärt modernt.
Vill du söka dig längre bort från vardagen i din jakt på visionärer?
Ja, då är Nobelmuseet i Gamla Stan i Stockholm en given plats. Museet har cirka 160 000 besökare per år och 70 procent av dem är utländska besökare.
Här finns utställningar om alla pristagare, om Nobel själv och Nobelkommitténs arbete. Det finns också möjlighet att gå på workshop där. ”Spark of Creativity” vänder sig till företag som vill lära mer om att ta tillvara idéer och utveckla dem.
Vad kan vi lära av Nobelpristagarna när det gäller kreativitet, samarbete och kreativ arbetsmiljö?
- Massor, säger Perina Stjernlöf på Nobelmuseet. Alla Nobelpris bygger ju faktiskt på en idé från början. Och alla företag behöver idéer och visioner.
Slump eller vision?
Sen är det ju så att en del upptäckter som lett till priset faktiskt kommit till av en slump. 1945 års medicinpristagare Alexander Flemings upptäckt av penicillinet är kanske det mest kända exemplet på detta, men det finns fler: till exempel Röntgens upptäckt av röntgenstrålningen och Becquerels upptäckt av radioaktiviteten.
Men visst hittar du visionärer på museet. Martin Luther King till exempel: ”I have a dream”.
Ett annat exempel på en visionär som inte gav upp i första taget är 1962 års kemipristagare Max Perutz, som på 1930-talet bestämde sig för att försöka kartlägga hemoglobinmolekylens struktur med det yttersta målet att förstå hela processerna kring hur organismer andas. Det tog närmare 30 års arbete innan han nådde Nobelpriset och han fortsatte arbetet även efteråt.
Eftersom museet berättar om alla pristagarna från 1901 och framåt, 840 stycken, så finns det många att välja på när du söker inspiration.
Ulf Nilsson på Nobelmuseet har ingen favorit.
- Men om jag genom en enda Nobelpristagare skulle försöka berätta om så många viktiga skeenden som möjligt av 1900-talets vetenskapliga och historiska utveckling, skulle jag välja Hermann Muller, som upptäckte att röntgenstrålning och radioaktivitet orsakar mutationer. Muller fångar flera av de viktigaste utvecklingslinjerna inom 1900-talets biologi och fysik. Hans inlägg kring bland annat rashygien och kärnvapen väcker svåra och viktiga frågor. Han verkade även i såväl USA som Tyskland och Sovjetunionen under 1930-talets ideologiska brytningstider.
Finns det någon som vi alla kan lära något av och inspireras av?
- Svårt att framhålla någon framför alla andra. Vad sägs om 2011 års fredspristagare Leymah Gbowee, som tog initiativ till en framgångsrik rörelse för fred i Liberia? Hon trotsade sin egen och andras förtvivlan och trötthet och lyckades uppnå en bättre vardag för folket i hennes hemland.
Ett boktips i sammanhanget är History Marketing av Alexander Schug.
Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna. I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...
Kontakt: jenny@motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Uppleva
- Ledarskap