Tina Thörner är alltid på väg
”Ett gott ledarskap är att få med hela laget.”
Ledarskap | Coacha | Motivera | ARTIKEL | SEP 2011
Tina Thörner
Den som vill bli coachad av Tina Thörner kan räkna med att få jobba hårt. Med kartan som metafor för den personliga utvecklingen, visar hon hur alla delar av individens liv påverkar resultat och prestation. Och hon har sin trygga bakgrund i en kärleksfull hemmiljö att tacka för mycket.
Motivation.se når Tina Thörner när hon sitter i bilen på väg mot ett uppdrag i Nykvarn. Hon ska föreläsa om fordonsskador, något hon kan en hel del om. Tina är ofta på väg någonstans –företagseventen och coachinguppdragen avlöser varandra konstant. Men det är ett liv som hon trivs med.
Tina har sin bakgrund som kartläsare att tacka för mycket, även om vägen dit inte var helt spikrak. Planen var egentligen att bli pilot och hon gick en pilotutbildning i USA. Men sen tänkte hon om och sökte sig till motorsport på marken istället. Varifrån kommer hennes driv och förmågan att ständigt se möjligheter i utmaningarna?
- Jag har säkert med mig en del i mina gener, jag har en familj som alltid varit väldigt engagerad. Vi kommer från en bondgård där alla fått hjälpa till och det fanns inga ursäkter för att inte delta. Alla hade helt enkelt ansvar för att skapa förutsättningarna. När väder och vind gjorde att resultatet inte blev som det skulle – ja, då fick man lösa det också. Man hade ingenstans att vända sig.
Tinas farmor brukade säga ”gör man inget så blir det inget” och hennes mormor och morfar var ”ordningen och redan själv”. Tina tror själv att hennes känsla för struktur kommer från gården hemmavid.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
En av Tinas stora förebilder är hennes farmor som drev eget företag och var verksam som författare. Där såg Tina tydligt att input ger output och att det inte hjälper att klaga.
- Hon hjälpte mig verkligen att våga satsa på det jag ville.
Tina återkommer ofta till sin familj och sina syskonbarn som en stor källa till energi. Men också till all respons från omvärlden när hon föreläser och coachar.
- Jag blir väldigt sedd genom mitt jobb och de resultat jag uppnår. Jag får så enormt mycket tacksamhet som värmer långt mycket mer än pengar. Jag får e-post och kommentarer hela tiden som stärker mig i det jag gör. Det går rakt in i själen!
Hon berättar om när en iransk kvinna kastat sig över henne på tåget och talat om vilken förbild Tina varit för henne.
- Jag får så mycket genuin tacksamhet. Det ger mig så mycket energi att jag går runt och är som ett fulladdat energiverk hela dagarna.
Motorsporten blev ett verktyg
När hon påbörjade sin bana inom motorsporten fanns det de i familjen som gjorde motstånd. Tinas pojkvän omkom i en rallyolycka och alla var rädda att förlora henne på samma sätt. Men Tina såg att motorsporten kunde vara ett verktyg för henne att nå dit hon ville.
- Jag var väldigt beslutsam. Jag ville bevisa att jag kunde klara av det. Jag är inte rädd för att dö. Det man är rädd för är främst att skada sig.
Döden är ständigt närvarande inom motorsporten. När hennes pojkvän Lars-Erik gick bort hittade hon styrkan att ta sig vidare.
- Vi pratade mycket om döden, han och jag. Det blir så när man jobbar som vi gör. Man vet att man lever farligt. Jag ser döden som något naturligt och något som gör att vi ska vara ännu mer tacksamma över livet. Vi glömmer bort det om vi aldrig pratar om det. Jag försöker att alltid avsluta varje dag på ett bra sätt och inte ha saker som ligger och gror.
Har klar bild av gott ledarskap
När Tina är ute pratar hon ofta till ledare och hon har en klar bild av vad ett gott ledarskap innebär.
- Ledarskap för mig är när du kan sälja in dina mål och visioner till laget så att de hittar bränsle och entusiasm att jobba tillsammans mot målen. Helt enkelt att kunna förmedla engagemang och ”jävlaranamma”. Att allas roller blir sedda och uppskattade. Alla ska känna delaktighet.
Tina tror att en förutsättning för att lyckas i sitt ledarskap är att brinna för sin uppgift. Och hon märker direkt när människor gör det.
- När man har det genuint i sig är det mycket som kommer automatiskt. Det blir lättare att få med sig teamet och förankra sina idéer, eftersom du tror på dem. De som gör uppgifter bara för lönechecken har kanske inte kommit till nästa själsliga plan och har inte kontakt med sitt inre och det som verkligen betyder något.
- Men det är också viktigt, både som ledare och medmänniska, att kunna möta människor där de är. Att kunna se vad som driver dem och hitta sätt så att alla i ett team kan utvecklas efter sina egna förutsättningar.
Kartan som metafor
Tinas bakgrund som kartläsare är något hon ofta har nytta av i sitt eget arbete som ledare och coach. Kartan blir en utmärkt metafor för att förstå omvärlden och rita upp den väg man vill gå.
- Jag lägger upp mina projekt som ”kartan”. Jag ritar start, delpunkter på vägen och slutmål. När man navigerat åt fel håll, kan man göra en handbromsvändning och navigera tillbaka och sedan fortsätta. På så sätt blir det också lättare att hitta ett nytt alternativ som ser bättre ut och våga prova det.
Kartan gör det också lättare att hålla fokus och koncentration, och framför allt - att inte sluta förrän man är i mål.
- Det får det ta den tid det tar. Vi jobbar tills vi är i mål i rally och så jobbar jag även i mitt ledarskap eller min coaching.
Kartmetaforen fungerar lika bra på team som på enskilda individer, tycker Tina. Hon brukar själv lägga upp slutmål via kartprincipen för projekt hon driver, men ser också slutmålen som delmålen för något annat, större.
- Kartan tar aldrig slut. De projekt du utför i jobbsammanhang blir ju egentligen bara en del av din egen livskarta där du sätter upp mål för vart du vill komma som människa. Sen vet alla som navigerat efter en karta att den aldrig ser ut som verkligheten. I verkligheten finns det väderomständigheter och andra faktorer som påverkar och blir nya utmaningar. Influenserna från omgivningen är något man hela tiden får ta med i beräkningen.
Nya vägar via utbildning
Det är många järn i Tina Thörners eld, minst sagt.
Utöver sina uppdrag har hon succesivt valt att effektivisera sitt jobb genom utbildning, när hon känt behovet. Hon säger själv att kunskap berikar henne och ”skapar nya vägar i skallen”.
- Jag är naturligt nyfiken, tror jag. Jag vill hela tiden lära mig nya saker.
En del av de utbildningar och kurser hon gått har handlat om ren överlevnad. Hon var rädd att gå in i väggen och ville lära sig mer om friskvård och stresshantering. Det ledde henne in på yogan, som nu fungerar som en motpol till det snabba rallytempot.
- Jag försöker hitta former för träning och rörelse som jag kan utföra när jag är ute och reser. Genom yogan hittade jag många bra knep som är användbara inom rallyn, som är väldigt påfrestande för kroppen. Jag har lärt mig att hantera mycket genom andning och dessutom kan jag göra yoga var som helst. Det är ett jättebra komplement till stressen som kartläsaryrket innebär.
Yogan och skogen hjälper henne att hitta lugnet, men det gör också hennes sätt att planera upp sitt dygn.
- Jag kör på ett 23-timmars dygn. Då har jag alltid en timme till godo om något oförutsett händer. På så vis eliminerar jag rätt mycket av stressen. Jag promenerar också i skog och mark så fort jag får chansen. Då njuter jag av tystnaden och tar mig tid att reflektera över hur lyckligt lottad jag faktiskt är.
Det positiva är något Tina har i sig, men också
- Jag är positiv och flexibel och tar dagen som den kommer. När jag körde 2008 års Dakarrally med Nasser Al-Attiyah lärde jag mig mycket av honom, delvis kring hur man kan tänka på nya sätt. Bland annat visade han mig betydelsen av ” inshallah” – i guds vilja. Att man inte ska älta saker som skett. Att vissa saker bara sker och att man måste acceptera det.
Och Tina lärde Nasser en hel del. Deras helt skilda världar möttes och de lyckades få ut det bästa ur varandra. Den vilda värmländskan som fått lära sig att allt är möjligt skulle samarbeta med en man från en kultur där kvinnor har en mer tillbakadragen plats i samhället. Det visade sig vara en oslagbar kombination – tillsammans vann de loppet och Tina blev en stor förebild för de arabiska kvinnorna och öppnade upp för en helt ny syn på kvinnors plats i motorsporten överhuvudtaget. Och hon har fortsatt vara en förebild - en inspiratör och en eftertraktad coach. Vad innebär det att bli coachad av Tina Thörner?
- Jag coachar allt från hockeyteam till seglarteam och golfare. Några företagsledare har det också blivit, men tiden har inte funnits för så mycket mer så här långt i mitt liv. Jag går alltid in med inställningen att det ska vara möjligt! Ska man ha mig som coach måste man vara med på hela den resa och jag ställer höga krav. Det får inte vara fråga om en halvhjärtad insats, delaktighet är oerhört viktigt för mig. Innan vi börjar låter jag hela teamet skriva på ett papper där de lovar att vara med till hundra procent. Att bli coachad av mig är att våga ta nästa steg.
Coachingen får aldrig bli en utfyllnad, menar hon. Hon känner direkt om inte alla är med på tåget. När hon föreläser brukar hon berätta hur hennes väg till kartläsare i världsklass sett ut – alltid med glimten i ögat.
- För alla våra liv är unika och därför blir coaching så individuell om man verkligen vill skapa ”sitt bästa jag”.
Och när Tina Thörner får drömma framåt, drömmer hon om att coacha ledare till att skapa engagerade medarbetare.
- Jag vill leda människor och skapa ett nytt företagande nu efter rallykarriären. Kanske jobba som konsult år företag som vill ha medarbetare som brinner mer, är delaktigare, tar ansvar och ger genuin input till företaget. Eller så blir det något helt annat - just nu är jag öppen för förslag, så det är bara att höra av sig!
Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation.
Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Coacha
- Motivera
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Coacha
- Motivera