Tillit, Omtanke och Självledarskap
En intervju med Rasmus Nerman om framtidens ledarskap.
Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | OKT 2024
Rasmus Nerman, VD för Apoteket.
Rasmus Nerman, VD för Apoteket, har under sin karriär sett ledarskapet utvecklas i en alltmer komplex värld. I detta samtal delar han sina tankar om framtidens ledarskap och vad som krävs för att navigera i dagens dynamiska samtid.
Ledarskap handlar om relationer och förändring
För Rasmus Nerman är ledarskap mycket mer än en titel eller en position. Det handlar om att skapa förändring och utveckling, och framför allt, att göra det i samarbete med andra människor. "Ledarskap är relationellt," förklarar han. "Du kan inte vara en ledare i ett vakuum. Det kräver att du har andra människor omkring dig och att du kan inspirera dem att röra sig i en gemensam riktning."
Hans ledarskapsfilosofi bygger på tre grundpelare: att sätta en tydlig riktning, skapa momentum i organisationen och att bygga tillit. För Rasmus är det avgörande att förklara inte bara vart organisationen är på väg, utan också varför. "När människor förstår varför vi gör något, blir de mer engagerade och motiverade att vara med på resan," säger han. Förmågan att få människor att känna sig delaktiga och förstå meningen bakom organisationens mål är central för ett gott ledarskap.
Momentum handlar enligt Rasmus om att få människor att ta initiativ, våga ta risker och att ständigt utvecklas. En stark företagskultur som präglas av innovation och initiativförmåga är avgörande för att skapa framåtrörelse. Men det som kanske är viktigast av allt är att bygga tillit genom omtanke. "Tillit skapas enklast genom att visa omtanke för andra," menar han och framhåller vikten av att skapa en miljö där människor känner sig trygga att vara sig själva och vågar göra sina röster hörda.
Lyhördhet, tillit och kommunikation
När världen förändras snabbt måste också ledarskapsförmågorna utvecklas i samma takt. Enligt Rasmus behöver framtidens ledare visa ödmjukhet, lyhördhet och en förmåga att skapa psykologisk trygghet. Han understryker betydelsen av att vara genuint nyfiken på människor och att kunna lyssna. "Att lyssna är lika viktigt som att inspirera och motivera," säger han och poängterar att dagens komplexa värld kräver att ledare arbetar genom sina team snarare än att styra dem.
Förutom lyhördhet och tillit lyfter Rasmus fram kommunikationsfärdigheter som avgörande förmågor. "I en föränderlig värld blir kommunikation en kritisk framgångsfaktor," säger han. Förmågan att tydligt kommunicera visioner, mål och strategier, samtidigt som man lyssnar och tar till sig andras perspektiv, är grundläggande byggstenar för att bygga förtroende och skapa engagemang. Ledare måste också vara ödmjuka nog att erkänna sina svagheter och vara ärliga om vad de behöver hjälp med. "Ingen är bra på allt”. Det viktiga är att vara medveten om sina egna begränsningar och skapa en kultur där teamet kan komplettera varandra," förklarar Rasmus.
Att utveckla sitt självledarskap är också centralt. "Du kan inte vara en bra ledare om du inte kan leda dig själv," säger han och tillägger att självledarskap hjälper ledare att hålla sig energifyllda och balanserade över tid, och det är avgörande för ett hållbart ledarskap.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
Självledarskap – en förutsättning för hållbart ledarskap
Självledarskap har blivit ett begrepp som många organisationer pratar om, men det är också ett ord vars innebörd inte är helt tydligt för alla. För Rasmus är självledarskapet en grundförutsättning för att kunna leda andra och handlar om att ha självkännedom och förstå hur man reagerar i olika situationer. "Som ledare är det inte bara viktigt att ge energi till andra, utan också att kunna upprätthålla den energin över tid," säger han.
Han fortsätter sitt resonemang kring betydelsen av självledarskapet. "Det handlar om att veta hur du bäst tar hand om dig själv för att orka vara ledare på lång sikt," förklarar han. För honom innebär det att hitta strategier för återhämtning, reflektion och balans i livet. "Balans är inget tillstånd, utan något man eftersträvar i en ständig process," tillägger han.
Att bygga självledarskap inom organisationen är också något som Rasmus prioriterar. Apoteket erbjuder utbildningar i självledarskap till sina chefer, något som är mycket uppskattat. "Det är svårt att vara en bra chef om du inte får ihop det på hemmaplan," säger han och framhåller vikten av att skapa balans mellan arbete och privatliv.
Att skapa mellanrum – ett råd till framtidens ledare
Som ett sista medskick lyfter Rasmus hur viktigt det är att skapa mellanrum i livet – stunder av reflektion mellan stimuli och handling. Han beskriver att han själv har en tendens att reagera snabbt på situationer som uppstår, men att det ibland är bättre att låta lösningen få vila. "Jag behöver bli bättre på att stanna upp och skapa mellanrum innan jag reagerar," säger han. Genom att ge sig själv tid att reflektera innan han agerar, tror Rasmus att han kan fatta bättre och mer genomtänkta beslut.
Ledarskap är en ständig resa
För Rasmus Nerman är ledarskap en färdighet som måste tränas hela livet. Han poängterar vikten av att vara nyfiken och inspireras av andra människor. "Varje människa jag träffar är en inspirationskälla," säger han. Han avslutar med ett råd till framtidens ledare: "Ledarskap är som en muskel. Du måste träna den, men också ge den tid att vila och återhämta sig."
Helena Timander är medgrundare och VD på Ledargymmet, en innovativ digital arena där självledarskap och ledarskap tränas kontinuerligt tillsammans med andra. Helena har lång erfarenhet av utvecklingsarbete på såväl individ-, team- som organisationsnivå, med ett tydligt fokus på att kombinera innovationskraft med en stark tro på individens inneboende kraft. Kreativitet, nyfikenhet och samskapande är några av de drivkrafter som genomsyrar hennes arbete.
Helena brinner för frågor som rör framtidens ledarskap, nya metoder för lärande och hur man bygger hållbara företagskulturer. Hon är medförfattare till boken Lycklig lönsamhet – om att bygga stark företagskultur och har även utvecklat företagsspelet The Fuel Game, som används för att arbeta med värderingar på ett engagerande och praktiskt sätt. Helena är dessutom diplomerad ACC-coach och arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för lärande och tillväxt inom de organisationer hon stödjer.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Ledarskap
- Årets VD
Årets VD 2024
Nominera idag så kan det bli du och dina kollegor som får känna er stolta och inspirerade när utmärkelsen Årets VD 2024 delas ut! Till och med 31 oktober kan du lägga din röst på den VD som du tycker har gjort ett bra jobb inom ledarskap, hållbarhet och lönsamhet. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka utvecklingen mot ett mer värderingsdrivet ledarskap och ett långsiktigt hållbart näringsliv. Ser fram emot DITT förslag till vinnare!