Ta hand om dig själv som ledare
Det cirkulära ledarskapet, del 5: Egoist? Javisst!
Hälsa | Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | JAN 2020
För att kunna leverera på topp så behöver även kropp och sinne kunna prestera.
Vi har kommit till den femte och sista delen i serien Det cirkulära ledarskapet, ett ledarskap som får förändring att hända och chefen att hålla. Frida Lundh har tidigare skrivit om att sjunga långsamhetens lov, att livet inte handlar om balans, vikten av att bli vän med sin ambition och vad som kan hända när man utforskar sina tankar.
Att hantera stress och ta hand om sig själv som chef kan vara de mest utmanande arbetsuppgifter som finns. Vågar du vara “egoist” och prioritera de saker som gör din kropp och ditt sinne mer hållbara? Och framför allt - vågar du motsatsen, att INTE ta det ansvaret?
Jag har gått genom livet som en relativt obekymrad, optimistisk och energisk person. Men vid ett tillfälle i min karriär tappade jag fotfästet, och föll handlöst. Anledningen till att jag hamnade där, var till stor del att jag kompromissade med mina egna behov. För att hinna med allt som skulle göras på jobbet, så drog jag upp min arbetstid och prioriterade ned mig själv. Slutade nästintill med att fylla på med ny energi. Konsekvensen blev att jag upplevde mig själv som fullständigt hudlös. Som en tvättsvamp absorberade jag allt runt omkring mig. Receptiv, värnlös och mycket sårbar. Mitt inre alarmsystem triggades igång av minsta anledning – en medarbetare som bad om att få fem minuter med mig, mobilen som ringde och inkorgens aldrig sinande flöde av mejl. Jag var alltid förberedd på, och förväntade mig det värsta.
Från stressad chef till inspirerande ledare!
Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.
Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.
På visualcapitalist.com finns en artikel om hur vd:ar, för att hantera den stress och de utmaningar som följer med deras jobb, prioriterar att ta hand om sig själva högt. Trots (eller på grund av?) mycket hög arbetsbelastning tränar 60 procent av dem flera gånger i veckan, 50 procent har en personlig tränare, 32 procent har en ”wellness coach”, lika många en affärscoach och drygt var femte har en terapeut. De har troligtvis lärt sig att för att kunna leverera på topp så behöver även kropp och sinne kunna prestera. Om de, som ledare för stora, globala bolag prioriterar sig själva och sin träning – varför gör inte vi andra ledare också det? Kanske bero det på att en vd bestämmer över sin tid i större utsträckning än en mellanchef någonstans i vårt avlånga land. Eller kanske en vd har högre grad av disciplin än vad du och jag har… Eller, så beror det på att vi anser att vi inte får tid över till fysisk och mental rörelse. Trots att tid inte är något som vi får – det är något som vi tar oss.
Vad behöver du som ledare för att ta hand om dig?
Jag hoppas att vi kan vara överens om att vi ledare behöver säkerställa tid för att ta hand om oss själva. Min lista för att ta hand om mig själv och vara en hållbar ledare ser ut så här, jag behöver:
- Riktning. En dröm för framtiden. För mig innebär det att rusta vårt älskade sommarviste Kruthuset så att jag i framtiden ska kunna ta emot, stärka och utveckla ledare där.
- Skrivandet. Att formulera sina tankar och erfarenheter bygger självförtroende. Dagbok, sociala medier, i form av en bok – var plattform har sin karaktär och tjusning.
- Mental träning. För inte vara beroende av yttre omständigheter för att må bra så är jag observant på begränsande känslor så som oro/stress/irritation/frustration. Att välja att inte fastna i dem ger mig makten att styra över mitt liv, och stärker min självkänsla.
- Samvaro. Det är i umgänget med andra som jag vilar, formas, inspireras och hämtar ny kraft.
- Meditation. Min mentala massage, som stärker min intuition och gör mig till en bättre människa. Snällare, mot andra men inte minst mig själv.
- Rörelse. Min cykel är min ständige följeslagare.
- Sömn. Ack så svårt när man som jag, hellre vill utforska livet… Men, jag har insett att väl utsövd får jag mer ut av min vakna tid. Win win alltså, mellan sömnen och mig.
Sist, men inte minst, så värdesätter jag min frihet. Friheten att kunna kliva ur vardagens struktur och rutiner – för att få känna mig levande på ett annat sätt. Att ibland välja en sen försommarkväll på stan, och cykla hemåt när solen är på väg upp. Eller en intensiv 60-timmarsvecka på jobbet. Att helt enkelt skita i träningen. Det kan – ibland – också vara definitionen av att vara snäll, mot sig själv.
Vad behöver du för att hålla kropp OCH och själ mjuk, elastisk och vid god vigör?
Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.
Frida har skrivit boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
- Ledarskap
- Hållbarhet
Följ skribent:
- Följ skribent
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa
- Ledarskap
- Hållbarhet